İlhamını geleneksel mimariden alan kitap: Güneşin Yeniden Keşfi çıktı!

Yeni İnsan Yayınevi, Ekoloji Serisi'ne A. Selin Mutdoğan editörlüğünde hazırlanan "Güneşin Yeniden Keşfi" başlıklı kitabı ekliyor.

İlhamını geleneksel mimariden alan kitap: Güneşin Yeniden Keşfi çıktı!

Her meslek erbabının, kendi işinin özüne uygun, iklim krizinin bertaraf etmemizi sağlayacak çözümler, teknolojiler ve yol-yordam üzerinde çalışması zaruridir. Bu kitap mimar ve iç mimarların, geleneksel mimariden esinlenerek, güneş enerjisini binalarda maksimum kullanma iradesi ile yazıldı.

Geleneksel Mimari

Güneşin Yeniden Keşfi, kağıdın üzerine ilk yazılmaya başladığında, esinini geleneksel mimariden aldı. Geleneksel Malatya evleri, şehirde sıcaklık 36 dereceyken, avluda 32 ve evin içinde 24 dereceyi gösteriyordu. Çalışmayı yapan iç mimarlar gözlerine inanamadılar ve ölçümleri tekrar tekrar yaptılar ama sonuç hep aynıydı. Anadolu’nun engin ve kadim kültüründe bu başarılmıştı yani pasif yapıların ilk örnekleri verilmişti. Şimdi modern binalarda aynı başarı tekrar neden yakalanmasın?     

Editör: A. Selin Mutdoğan

Hacettepe Üniversitesi iç mimarlık fakültesi öğretim üyesi olan A. Selin Mutdoğan, kendisi gibi yapılarda enerji sorununa dikkat kesilen akademisyen arkadaşlarıyla bir araya gelerek, ilham veren bu kitabın yazılmasına ön ayak oldu. A. Selin Mutdoğan, o müthiş pozitif enerjisiyle, modern binaların pekâlâ iklim dostu olabileceğini biliyordu. Harekete geçmek için yapılacak en iyi şey, fikirleri kitaplaştırmaktır diye düşündü ve ortaya bu ilk kitap çıktı.        

İklim Krizi

Greta’nın başlattığı yolda, dünyanın 194 ülkesinden gençler ortalama sıcaklık artışını 1,5 derecede tutmak için mücadele ediyor. Gelecek, onlara yaşanabilir bir dünya verecek mi? Isınmasından sorumlu olmadıkları bir gezegende hayatta kalabilecekler mi? A. Selin Mutdoğan ve arkadaşları, yani mimar ve iç mimarlar onlara yardım elini uzatıyor. Dört bir yanı camlarla kaplı, enerji verimliliği hiçbir şekilde düşünülmemiş, coğrafyamızın her bir köşesinde birbirinin tıpatıp aynı binalara dur demek için kolları sıvadılar. İklimi görmezden gelerek yapılan her türlü yapı, çocukların ve gençlerin geleceklerini çalıyor.       

İçindekiler:

A. Selin Mutdoğan sürdürülebilirlik ve güneş enerjisini yazdı. 

Şule Aybar, pasif binalara yoğunlaştı. 

Nihal Arda Akyıldız, geleneksel yapılarda güneşin nasıl dikkate alındığını araştırdı.

Tuba Nur Olğun “Geleneksel Malatya Evleri” özelinde detaylı bir inceleme yaptı.

Ladan Sojudi, İran’daki geleneksel binaları inceledi.

Çağrı Bulhaz, “Yeşil Mimarlık” başlığını kaleme aldı.

Kutay Mutdoğan, piyasanın güneş enerjisine bakışını ve yeni fırsatları yazdı.

Gülçin Cankız Elibol, daha şimdiden güneş için alınan patentleri makalesine taşıdı.

YORUM EKLE

banner36