İki Şahane Albüm Daha!

Cahit Zarifoğlu'na çizgileriyle mektup gönderen yolcu!

İki Şahane Albüm Daha!

Çizgilerin Şairi

Efsane dergi Kitap Postası'nda Adem Turan, “Sırtında yeryüzünün bütün yükünü taşıyan adam” diye tanımlıyordu Hasan AycınHeybesinde "Karıncaların Sözlüğü'nü Taşıyan Yolcu" başlıklı yazısında. İz Yayınlarının geçtiğimiz günlerde yayımladığı Hasan Aycın albümlerine göz attığımızda gerçekten de sırtında yeryüzünün bütün yükünü taşıdığını görmekteyiz.

Geçtiğimiz günlerde İz Yayıncılık'tan iki yeni albümü daha yayımlandı. İlk albümünün adı Nun, ikincisi ise Zılal.

Bir Hasan Aycın Poetikası: Nun     

Albümünün ilkine mukataa harflerinden birisi olan Nun'u veriyor Hasan Aycın ve Kalem suresiyle açılıyor: “Nun. Kaleme ve yazdıklarına and olsun.” 2003 yılından 1, 2004'ten 11, 2005'ten 29, 2006'dan 32, 2007'den ise 46 çizgisi var Hasan Aycın'ın Nun adlı albümünde. Ayrıca çizgilerden 1 tanesi tarihsiz. Toplamda 120 adet çizgi var Nun'da.

Cahit Zarifoğlu'na mektup var!

Albümün üçüncü çizgisi (bkz: sahife 8) “Cahit Zarifoğlu'nun Aziz Hatırasına” ithaf edilmiş. Cahit Zarifoğlu'na ithaf edilen bu çizgi Hasan Aycın'ın bütün çizgileri gibi güçlü anlamlar ihtiva ediyor. Bir mezar, mezar taşı diyebileceğimiz bir kuş tüyü, belki de eski zamanlarda kalem olarak kullanılan bir kuş tüyü, kuşların mektup getirmesi… Sanki, “Ya sen kuş olur gidersin bir trenle” diyor üstad. Bu çizgiden sonra gelen çizgi her ne kadar Cahit Zarifoğlu'na ithaf edilmemiş gibi görünse de çizgiyi tamamlıyor, bir kuş ağzında bir mektupla mezara geliyor…

Ayrıca, bir çizgi de Kasım ayında vefat eden merhum Ahmet Nedim Çeker'e ithaf edilmiş.

Sıkı Durun! Albümün Adı: Zılal!

Üstadın sekizinci albümü olan Zılal, gölgeler anlamına gelmekte. Furkan suresinin 45. ayeti kerimesinin meali ile açılıyor: “Rabbin gölgeyi nasıl uzattı görüyor musun? Dileseydi olduğu gibi bırakırdı onu. Sonra ona güneşi yol gösterici yaptık. Ve sonra onu yavaş yavaş çekip aldık.”

Zılal'de 2003 yılından 1, 2004'ten 5, 2005'ten 9, 2006'dan 28, 2007'den ise 77 olmak üzere toplam 120 çizgi yer alıyor.

Zılal'deki ilk çizgi bir semazen. Mevlana'dan bir dörtlük var çizgi üzerinde. İkinci çizgi ise Mehmet Akif Ersoy. Aklıma hemen “Gölgeler” geliyor.

Yedi güzel adamlara selam bu albümde de sürüyor. 19/08/2003 tarihli çizgi, “Merhum Aleaddin Özdenören'in Hatırasına” ithaf edilmiş. Hemen ardından gelen çizgi ise Arif Ay'a ithaf edilmiş. Yine, Süleyman Alnıaçık'a, Mustafa Baydemir'e, Ahmet Saklı'ya, Mustafa Işık'a ithaf edilmiş çizgiler de var.

İki albümde duygulandırıyor insanı. Hüzünlendik doğrusu. Böyle bilge, münevver bir sanatkarımız olduğu için gururluyuz. Nun ve Zılal'i öptük başımızın üzerine koyduk. İz Yayınlarına da müteşekkiriz. Bugünlerde bizi böyle güzel çalışmalarla buluşturduğu için.

Hem çizer hem bilge hem de mütefekkir

1955 yılında Balıkesir'in Aslıhantepecik köyünde doğan Hasan Aycın, ilkokulunu köyünde (1966), İmam Hatip Okulu'nu Balıkesir'de (1974) bitirdi. Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (1980) mezun oldu. İlk çizgisi 03/02/1978 yılında Yeni Devir gazetesinde yayımlandı. 1979 yılında İsmet Özel albüm teklifinde bulundu. 1989 yılında İsmet Özel'in sunuşuyla yine İsmet Özel'in yayınevi olan Çıdam'dan ilk albümü Bocurgat çıktı. Bocurgat'ın ardından, Gece Yürüyüşü, Asa, Kulbar, Gözgü, Ahzan ve Kırk Hadise Kırk Çizgi albümleri yayınlandı. Esrarname ve Sahipkıran adında iki roman yazdı. Alpembecik Gülpembecik adlı masal kitabı, Güneşin Altında adlı söyleşi kitabı ve Müşehedat adlı anı kitapları var. Halen Birdirbir, Mostar, Hece ve Hece Öykü dergilerinde ve Milli Gazete'de yazı ve çizgileriyle yer alıyor. 2008'in son günlerinde, Cemil Reşit Rey'de 30. sanat yılı sergisini açtı Çizgizar adında. Hemen ardından “Kudüs Ey Ey” adlı Filistin çizgilerinden oluşan albümünü çıkardı. Nun ve Zilal ise yeni çıktı!

 

E. Fatih Bilge yazdı

YORUM EKLE
YORUMLAR
yıldıray
yıldıray - 14 yıl Önce

çok önemli ve özgün bir çizer. sıradan bir çizer değil aynı zamanda bir fikir adamı. önemi giderek daha da anlaşılacak.

banner36