Hüseyin Akın, yeni şiir kitabıyla şiir severlerin huzurunda…
Şule Yayınlarından çıkan “Babam ile Mercedes”, üç bölümden oluşuyor: “Yoksul Kafiye”, “Dikkat Siyanür” ve “Son Çiçek”.
“Şairin hayatı şiire dâhil”dir ve “Her şair şiirinde kendi serüvenini yazar.” Hüseyin Akın’ın dizeleri de özgün bir söylemle şairi işaret etmekte.
“Bakışı kıştır her çocuğun uzaktan/Mekân karar kılmazsa zaman oturmaz” diyen şair, bu eserinde de okurlarını bizdenliğin en hâliyle karşılıyor ve yaşamda mekân bulamayan an(ı)ları şiirlerinde yaşatıyor.
Kalabalıklara koşulan bir dünyada şairin yönü, hayal ve hatıralaradır… “Bulup getirebilir mi acaba biri/Eski bir ceketin içindeki insanı” dizelerinde zamanın yok ettiği hayatları fark etmemek mümkün mü?
Akın’ın şiirleri yaşamın âdeta özeti… Şairin sözü seyran ettirdiği anlam deryasında her okur bir öze tutunuyor, bir nevi sesini buluyor. Hüzün, gurbet, acı, yalnızlık, yoksunluk, yoksulluk, ıssızlık, arayış, tanımsız aşklar, uyumsuz ölümler, yaşama ağrısı…
“Hayat konuşup durur ölüm bile rastgele”, “Taammüden yaşarız kalmak için yarına”, “Dünya herkese kalsa ben sıyrılsam aradan” diyen Akın; heyecandan yoksun, kurgulanmış, sıradan yaşamlara yabancıdır ve öylesine bir dünyada yerini hep yadırgar.
“Herkes mutluluk yapar kendi yanılgısından
O saat uykudadır dumanı tüten evler
Bense şiir yazarım, benimki ne cesaret!
Büyüttüğüm sözcükler bana yalan söylerler”…
Çoğumuzun yaşarken tattığı mutluluk, bir yanılgıdan ibarettir; yarınlara kalma hülyasıdır onun nazarında. Halbuki “Hayat yaşanmak ister boş beşikte sallanmak”. Hissizliğin hüküm sürdüğü dünyada sessizliğedir onun tahammülsüzlüğü; sükûtu şiirleştirmesi de bundan. Dünyaya verip dünyadan alamadıklarını yürek diliyle anlatır.
Umut; birçoğumuz için düşlenme edimini yitirmiştir artık:
“Batışımız bir toprağın kalbinedir
Doğuşumuz ki bir güneşi andırmaz.”
İnsanın dünyadaki en kadim sorunu, anlaşılmaktır. Şair bu sorunu, “O kadar açmışım ki dünya ile aramı/Şiir olsam düz durur su olsaydım sızmazdım” dizelerinde hissettirir. Ayrıca yaşamın seyrini değiştirebilecek üç güçlü kavrama -aşk, ölüm ve pişmanlık- dikkati çeker ve bunları bir araya getirmekten de mümkün olduğunca sakınır:
“Aşk, ölüm ve pişmanlık büyüttüğüm sözcükler
Bir cümlede kullanmam ben onlara söz verdim.”
Ve dahası…
“Babam ile Mercedes”, maziyi yaşatan çok özel bir yapıt.
Bu değerli eseriyle duygularını bir kez daha bizlerle paylaşan kıymetli şairimizin şiir yüklü yüreğine sağlık…
Simla Ergeç