Hatıralarda neler gizli?

'Dindar Bir Doktor Hanım'da sadece bir insanın hatıralarını bulmazsınız. Bundan da ötesi vardır.

Hatıralarda neler gizli?

Cumhuriyet döneminde tıp eğitimi alarak kendini insanlığa hizmete adayan Ayşe Hümeyra Ökten ile yapılan bir söyleşi kitabıdır ‘Dindar Bir Doktor Hanım’.

Ayşe Hümeyra Ökten, Dindar Bir Doktor HanımEserde Ayşe Hümeyra Hanımın çocukluğu, aile ilişkileri, tıp eğitimi, babası Celalettin Ökten ve çevresi ile ilişkileri, Medine’de yaşadığı yılları özenli bir şekilde anlatılmaktadır. Aslında bir hayat hikâyesinden çok bir tarih kitabı gibi... Türkiye’nin yakın geçmişine tanıklık etmiş sevenlerinin ‘Doktor Ablası’ seksen beş yıllık hayatı boyunca kendini vazifesine adamış, karanlık ve sıkıntılı günlerin aydınlık yüzü olmuştur. 1953 yılında Kızılay’ın görevlendirmesiyle Medine’ye giden Hümeyra hanım bu topraklara sevdalanır ve artık hayatının büyük bir bölümünü bu kutsal topraklarda geçirmeye karar verir. Medine-Türkiye yolu Ayşe Hümeyra Hanımın “say” yolu olmuştur artık.

Celaleddin Ökten de bu kitapta

Anılarını anlatırken ilk imam hatip liselerinin temellerini atan babası Celaleddin Ökten’e ve yaptığı çalışmalara da yer vermiştir. Ömrünü eğitimcilikle geçirmiş olan Celaleddin Ökten’in vefatı sonrasında 70 sene boyunca biriktirdiği kitapları vasiyeti üzerine Süleymaniye Kütüphanesine vakfedilmiştir.

Celaleddin Ökten
Celaleddin Ökten

Ayşe Hümeyra Hanım ezanın Türkçe okunmasından, kılık kıyafet inkılâbına, İHL temellerinin atılmasından, Medine’de yaşanılan değişiklere, bir dönemin can alıcı olaylarına şahitlik etmiştir. İlim sahibi olmanın yanı sıra dindar olmayı da önemsemiştir.

Rüya, şiire ilham olmuştu

Hayatında rüyalar önemli yer tutmaktadır. Babası, erkek kardeşi ve çevresindekilerin rüyaları hayatında etki etmiştir her zaman. Anekdotlarının birinde Cerrahi Dergâhı şeyhi Fahrettin Efendiden bahseder. Fahrettin Efendi rüya tabirlerinde ender görülen bir kabiliyete sahipti. Bir gün Siret Bey’e “Her şey için şiir yazıyorsun bu defa da Peygamber Efendimiz için yazsana.” demiş. O da “Ama efendim, görmedim ki, bilmiyorum nasıl yazayım.” diye cevap vermiş. “İnşallah görürsün” demiş Fahrettin Efendi. Onun istenen rüyayı göstermek gibi kabiliyeti vardı. Hakikaten bir zaman sonra Siret bey rüyayı gördü ve o şiiri yazdı.

İşte o şiirden bir bölüm;

Ey mihr-i layezalin mehtab-ı müsteniri
Envar-ı kibriyaye sensin yegane mazhar
Zatinla zat-ı akdes olmuşdu zarf u mazruf
Dillerde ism-i pakin Allah ile beraber
Sensin nebi-i ümmi arif kemal-i Hakkı
Arif kemal-i zatın yalnız Hûda-yi enver
Mir'at-ı Hakk-nümasın tevhid ile mücella
Kim anda hüsn-i mutlak nurunla cilve eyler
Uşşak-ı zârı varken bî-had o Kibriyanın
Mâşuk-ı münferidsin Mevla'ye ey Peygamber
Asr-ı saadetinde gelmek nasib olaydı
Görmüş olurdu billah Allah'ı görmeyenler
Hakk'ın yanında mehtab sönmüş çerağa benzer
Leyla misali hubân payinde zıll-i kemter

 

Hatıra okumak faydalı

Nevin Meriç’in sohbet kıvamındaki bu kitabını yakın geçmişimiz hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere ve bir dönemin örnek hanım efendisinin hayat mücadelesini merak edenlere  tavsiye edelim.

Seda Çalımfidan örnek bir insan tanıdı

YORUM EKLE
YORUMLAR
Elif Köse
Elif Köse - 13 yıl Önce

Kitabın ismi "Müslüman Bir Hekim Hanım"olsa idi,daha manidar olurdu sanki!Haddime değil,lâkin bir düşünce,bir temenni..

Limoni
Limoni - 13 yıl Önce

Bu kitap hayal kırıkılğı oldu benim için.biz grup olarak Ali Ulvi Kurucu'nun anıları okumuş ve limizden bırakamamıştık. Hala da kitabı aramızda konuşuruz. Fakat bu kitap biraz yavan geldi.Başkalarınada sordum aşağı yukarı yanı şeyleri söylediler. Soru-cevaplı olmasından kaynaklanıyor diye düşündük. Fakat tam cevabı bulamadık. Yine de böylesi güzel bir hanımefendiyi anlatan bu kitap için yayıncılara teşekkür ederiz...

hande deniz
hande deniz - 13 yıl Önce

selam. kitabın isminde ki 'dindar' kelimesi kitaba anlamını vermektedir. kitapda sıradan bir doktoru değil hayatını din merkezli yaşayan bir hanım doktoru okumaktır asıl olan. sırf bu başlıktan dolayı emeği geçenleri kutluyorum...

Serpil Atalay
Serpil Atalay - 8 yıl Önce

Ayşe Hümeyra Hanım ile 1999 yılı haccında Tanışma şerefine nail oldum kendisi Görevli olarak 25 yaşında iken Kızılay aracılığı ile hacca geldiğini o günden bugüne değin 50 yıldır aralıksız hacı olduğunu bildirmişti o gün için 75 yaşındayım demişti benim yanımda bir buçuk yaşında kızım vardı kendisinin mikrop kapıp rahatsız olacağından korkuyordum Ayşe Hümeyra Hanım ben dahiliye doktoruyum korkma bu sıcakta çocuğuna hiçbir şey olmaz mikrop ūremez diyerek beni rahatlatmıştı Mekanı cennet olsun