Eyyüp Akyüz'den Çocukları Uyandıran Masallar

Şair-yazar Eyyüp Akyüz, çocuklar için de yazan isimlerden. Özellikle masallarıyla çocukları masalın farklı dünyasına davet ediyor. Eyyüp Akyüz’ün 'Uyandıran Masallar' kitabı hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Eyyüp Akyüz'den Çocukları Uyandıran Masallar

Masallarla serpilip büyüyen bir neslimiz ve edebiyatımız var. Edebiyatımızın ilk örnekleri de sözlü edebiyat döneminden başlayarak masallarla şekillenmeye başlıyor. En ücra bir Anadolu köyünde okuma yazmadan bîhaber ninelerimizin bile dilinde dualar kadar masallar olduğu gerçeği hepimizin malumu.

Anonim masallar kadar çağdaş masallar da günümüzde oldukça yoğun bir şekilde yazılıyor ve gençlerimiz ile buluşuyor. Elbette onların dünyasına seslenen ve ilgisini çeken bir üslupla yazılıyor masallar.

Eyyüp Akyüz, son zamanlarda masallara oldukça yoğun mesai harcayan bir yazar. Çocukları cezbedecek bir üslupla masallar kaleme alıyor. Tertip ve yaklaşım olarak modern masal diyebileceğimiz metinler yazıyor Akyüz. Elbette masalların engin dünyasından da faydalanarak.

Uyandıran Masallar MGV Yayınları’ndan okuyuculara ulaşan bir kitap. Genelde çocukları uyutmak için anlatılan-okunan masallara aşina olduğumuz için bu masal kitabı daha ismiyle bile ilgi çekiyor.  

Hayatın farkında olmak

Beş masal var kitapta. Masallarda karşımıza çıkan mesajlar burada da karşılıyor bizi. Sürpriz olaylar, çocukların ilgisini çekecek anlatımlar var. Masal kültürümüzün zenginliğinin bir yansıması aslında bütün bu anlatılanlar.

Eyyüp Akyüz çocukları uyandırmak istiyor, bu kesin. Yaşanan derin bir uyku var. Sadece çocuklar değil, tüm dünya bu derin uykunun bir parçası. Önemli olan uyanmak ve yaşanılanların farkına varmak. Akıntıya kapılmaktan önce kendimizi, daha sonra da çevremizi kurtarmak. Yaşadıklarımız bir masalın parçası gibi görünse de önemli olan hayatın farkında olarak yaşamak.

Masallardaki mesajı Akyüz olayların içine öyle ustalıklı bir üslupla serpiştiriyor ki, bir anda karşımıza çıkan güzellik ile değişiyor dünyanın çehresi.

Kitabın ilk masalı örneğin; “Ters Köşe.” Masaldan çıkarılacak ders, kabataslak, azimli olmak diye ifade edilebilir ama Akyüz bunu çocukların ilgisini canlı tutacak ayrıntılarla ve kitaptan onları koparmadan vermek istiyor. Anlatım bu yüzden çok hareketli ve heyecan yüklü. “Zamanın evvelinde, dünyanın en kuytu köşelerinden birinde bir küçük kız çocuğu yaşarmış. Köşe dedimse köşk demedim elbet. Bu köşe, ters mi ters bir köşeymiş. Yani küçük kızın yaşadığı bu yerde her şey tersine imiş. İnsanlar geri geri yürürmüş desem yeter mi? Yetmezse dahası var. Irmaklar aşağıdan yukarı doğru akar, yağmur yerden göğe doğru yağarmış.”

Okuyucuyu kitaba çekmeyi başarıyor Akyüz; sıradan bir anlatım ile değil, kendine has yaklaşımlarla olayları renklendirmeyi başarıyor. Bir insanın uyanması için kitapların yeri tartışmasız çok önemli. “On Giren Bir Çıkar” masalı da modern çağın müzmin akıl çeldiricilerine hassas dokunuşlar yapılan bir masal. Ekranlar, akılların bir camın önüne takılıp kalması… Fakat hiç umulmadık bir yerde ve zamanda kitapların varlığı insanların kurtuluşuna vesile oluyor.

Çocuklar masalsız kalmasın

Günümüzde çocukları kitaba çağırmak hayatın en zor davetlerinden biri. İyi zamanda iyi kitaplarla buluşturmak gerek çocukları. Bir tekerleme ile, bir küçük dokunuş ile çocuklar masalların dünyasına girmeli. O zaman görecekler ki hayal dünyaları ne kadar zenginleşiyor, kelimeler nasıl oluyor da kafalarında bayram yerindeymişçesine dans ediyor.

Eyyüp Akyüz, çocukların ruhuna seslenmesini bilen bir yazar. Çocukların ruhlarını okşar gibi anlatıyor masallarını. “Uyandıran Masallar”ı okuyan çocukların içlerindeki kelimelerin canlandığına şahit olacaksınız. İyi kelimeler iyi cümlelerin kurulması için koşacak çocukların kalbine. “Yitik Kelimeler” masalında olduğu gibi. “Dünyadaki kötüler de kötülük barındıran kelimeleri buldukları için hep kötülük yapmayı sürdürmüşler. İyiler mi? İyiler, kötü kelimeleri yakıp iyi olanları aramak üzere yola düşmeye yemin etmişler.”

Mustafa Uçurum

YORUM EKLE

banner36