Şair Adem Turan'ın Şairlerin Gazze'si kitabından sonra okurların ilk defa Dünyabizim'de okuduğu bir soruşturma daha genişletilerek kitaplaştı.
![]() |
(+) |
‘Dönüm noktası’
Her insanın yaşamında ‘kritik’ dönemler vardır. Hayatın istikamet kazanışında bu dönemlerin belirleyici etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. ‘Dönüm noktası’ olarak nitelenen bu döneme yazın adamları özel bir önem atfederler. Psikologlardan sanatçılara filozoflara kadar insanlığa ve medeniyete hatırı sayılır katkı sunan bu insanlar, bu döneme yönelik ‘hafıza’ yolculuğuna çıktıklarında, orada zengin bir hazinenin varlığını bulmalarının yanında kimileri için ‘keşke’ler, pişmanlıklar ve travmalar da varlığını belirgin bir biçimde hissettirir.
Hafıza yolculuğu
Şair Eyyüp Akyüz, geçmişe dönük bu ‘hafıza’ yolculuğuna çıkmak ve aynı zamanda genç jenerasyonun istifade etmeleri için düşün-yazın adamlarına ideolojik ayrımcılık gözetmeden ‘Şu an 18 yaşında olsaydınız neler yapardınız?’ sorusunu yöneltmiş. Cevapların ‘ibretlik’ olduğu kadar kazanımsal tarafları da var. Şairler için nostaljik bir yolculuk olduğu kadar 18’likler için vazgeçilemez bir kaynak kimliğinde bir kitap-derleme çalışması.
Dunyabizim verimi
İlk tohumları www.dunyabizim.com sitesinde atıldı bu kitabın. Kendime özgü okuma biçimime bağlı kalarak Akyüz’ün sorusuna verilen cevapların öğrenimsel özellikleri üzerinde duracağım. Tecrübî bilgi doğrultusunda verilen cevapların dikkate değer olduğunu söylemek durumundayım. Bu ciddiyet üzerinden gidilirse dunyabizim sitesinin varoluş gerekçesi de kendini daha bir belirginleştirecektir.
Sağlıklı bir kişilik inşası
Sanılanın aksine inşa’ya inanıyorum. Kültür ve medeniyet alanında toparlanmamız yeniden inşa etkinliklerine bağlı çünkü. Yazar Ahmet Taşgetiren, aydınsal işlevine uygun bir şekilde cevaplamış sorulan soruyu. Oldukça düşündürücü. Ve öğretici aynı zamanda.
‘Sağlıklı bir kişilik inşası için gayret göstermek. Bunun güzel bir Müslüman olmakla eşdeğer olduğunu düşünüyorum. Onun için genç yaşta İslam’ın güzellikleriyle kişiliğimi donatmak için özel bir çaba içine girerdim. Bu noktada, kalbi hayatın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Genç yaşta kalbe önem vermek… Kalbi Yaratıcı ile buluşturmak ve hep O’nunla olmasını sağlamak… Bu eksende bir kişilik inşası…’
‘Bilinçli bir kul olma’ ideali
Şair Ahmet Edip Başaran’ın cevapları karşısında etkilenmedim diyemem. Bitimsiz bir şiir ırmağında yüzen bu şairin söz konusu cevabı duvara asılacak türden. Eğer yazın faaliyeti içindeyseniz yazınızın başına ‘alınlık’ olarak asabilirsiniz. Ez cümle şairin ‘dikkat’ine dikkat kesilin derim:
‘Vaktinde eda edilmemiş her namazın kaybedilen bilmem kaç kilometrekarelik topraktan daha acı ve trajik olduğunu düşünür ve vakit namazlarıma çok daha fazla dikkat ederdim. Başkalarının bana dayattığı sevinçleri yaşamaktansa kendi üzüntümü yaşamayı tercih eder, kendimi bir ömür ‘bilinçli bir kul olma’ idealine adardım.’
Kendi sahiciliğimin meyvesi: şiir
90’ların önemli şair-eleştirmenlerinden Ali K.Metin de şiiri kavrayış biçimine uygun olarak sahicilik vurgusu yapıyor cevabında. Genel olarak 90’ların temel şiir tutumlarında sahicilik arayışı önemli bir yer tutar. Metin’in cevabından şahsen onun şiir görüşüne dair doneler elde ediyorum: Sahicilik, sahici tecrübe, özgürlük, sorumluluk, bağlanma, düş kurma, cesaret ve varoluşçuluk…
Şiiri kendi sahiciliğinin meyvesi olarak gören Ali K. Metin’in temel meselesi aşağıdaki satırlarda gizli:
Bir itikat ve namus meselesi
‘Sahici olanı düzmece olandan ayırmayı yalnızca edebiyat değil, bir itikat ve namus meselesi olarak bilirdim. Şiiri ve yazıyı, bu anlamda kendi varoluşumun bir nişanesi haline getirirdim.’
18 Yaş Kayıp Ülke adıyla Mühür yayınlarından çıkan kitapta bu ve benzeri cevaplarla istifade edebileceğimiz bir imkân sunuluyor bizlere. Keşkeler ve pişmanlıklar yanında ibretlik cevaplar da var, öfkeler, itiraflar ve yeni başlangıçlar da… Gençlerin yanında yetişkinler de ‘zaman bilinci’ edinebilirler bu kitaptan. Hataların tekrar edilmemesi ve yeni ve taze yaşamalar için okunası bir kitap.
Eyyüp Akyüz özelinde tüm dünyabizimlileri tebrik ediyorum.
Rabbim an’ın kıymetini bilenlerden eylesin.
Mustafa Celep, 18 yaşını olgunca karşıladı
Kitabın kapağını görmek nasip oldu :)
Eyyüp Akyüz hocam gençlere gerçekten büyük bir hazine yarattı...
Kitabı bu yıl 18 yaşına basacak olan bir kardeşime doğum gününde hediye edeceğim...