Çizgi Romanlar Tarihi Kahramanlarla Yeniden Bizlerle

70’li ve 80’li yılların eğlence araçlarından biri konumunda olan çizgi romanlar, Türkiye’de de kabul gördü. İslami cenah da bu popüler kültürden etkilendi, inanç ve tarihten gelen değerlerini öğretmek için çizgi romanları adeta bir aracı kıldı. Rumeysa Kocamaz Akgün yazdı.

Çizgi Romanlar Tarihi Kahramanlarla Yeniden Bizlerle

70’li ve 80’li yılların eğlence araçlarından biri konumunda olan çizgi romanlar, Türkiye’de de kabul gördü. İslami cenahta bu popüler kültürden etkilendi, inanç ve tarihten gelen değerlerini öğretmek için çizgi romanları adeta bir aracı kıldı. Bu alanda en çok faaliyeti zamanın Tercüman gazetesi çizgi roman ekleriyle yaptı. Yazar ve çizerleri Erol Abasız ve İsmet Kırdar imzalı çizgi romanlar, o dönem İslami kesimde çok beğenildi ve takdir edildi.

İslami mücadelelerin de daha çok gündem oluşturduğu bu kitaplar, cihadı çocuklarına aşılamak isteyen ebeveynlerin bir rehberi oldu adeta. Bu romanlar sayesinde gençler, tarihe damga vurmuş şahsiyetlerin hayatlarını çizgilerle öğrendi. Batı’nın hayali ve insanüstü kahramanlarına karşı, tarihin seyrini değiştirecek işler yapan gerçek kahramanlar gençlere de rol modellik yaptı.

Sultan Alparslan‘ın “Sivri mızrak madde ise, onu düşmana saplayan kol imandır.”sözü ile ile Malazgirt Zaferi yaşandı zihinlerde. Atını kılıcını kuşanıp Haçlılara karşı hücuma geçen Kılıçarslan ile coştu gönüller. Sunguralp ile kafir ordular bozguna uğratıldı. İstanbul fethedildi, Ulubatlı Hasan ile surlara sancaklar asıldı. Yunus Emre ile çilenin sonunda olgunluğa ve ermişliğe kavuşulup, tasavvufi ahlak aşılandı gençlere. Mevlana Celaleddin Rumi ile “Haktan alıp halka vermek şuuru” öğretildi genç dimağlara. Hacı Bektaşı Veli’nin Anadolu’nun İslam’la müşerref olmasına Akıncı Alperen oldu okurlar. Eyüp Sultan’ın yaşına rağmen gösterdiği azim ile canlandı bedenler.

Halid İslanbuli’nin yeri çok başkaydı bunlar içinde. Önüne koyulan parmaklığı aşan inancı ile hakkı haykıran portresinin resmedildiği o güzel çizgi roman, Müslüman Kardeşler’i ve Mısır direnişini tanımamıza vesile oldu. Bir çok genç de bu kutlu dirilişi okudu öğrendi. Bilinç aşılandı bu güzel çizimlerle gençlere.

Ancak bu güzel çizimler tarihte arşivlerde kalmadı. Okuduğumuz hayatlarından feyz aldığımız o dönemlerdeki çizgiler, yeniden baskı ile hayat buldu. Erol Abasız’ın Yunus Emre, Mevlana, Sultan Alparslan ve Ulubatlı Hasan adlı çalışmaları derlenerek yeniden basımı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Nesil Çocuk Yayınları tarafından basımı yapılan çizgi romanlar 80’ler ve 90’lar neslinin heyecanı ile okuyacak okurlarını bekliyor.

Osmanlı padişahlarının örnek hayatları

Yine güzel bir çalışmadan daha bahsetmek istiyoruz. Özcan F. Koçoğlu tarafından kaleme alınan, ressam Yüksel Akman tarafından çizgilerle buluşan Çamlıca Basım Yayın tarafından neşredilen bir çizgi roman dizisi daha hali hazırda mevcut. 4 yıllık büyük bir emek sonucu ortaya çıkan, çizimlerinde tüm detayların olmasına önem verilen kitap serisi 2013 yılında okurları ile buluştu. Osmanlı padişahlarının örnek hayatlarını çizgilerle buluşturup bizlere sunan çizgi roman dizisi, anlatım üslubu ile o dönemleri yaşatıyor adeta. Bir yandan da çizim görselleri ile hafızalara padişahların yaşantılarını nakşediyor. Kimler var bu kitaplarda derseniz 36 Osmanlı Sultanının hayatı konu edinilmiş.

Yine bir diğer dizide tarihte yaptıkları hizmetler, fetihler ve karakteristik özellikleri ile ön plana çıkan, yaşadıkları döneme damga vuran Osmanlı padişahlarının hayatları çizgilerle aktarılmış. Yazar ve çizeri tarafından ciltli şekilde basımı yapılan, kütüphanede arşiv niteliğinde korunabilecek bu dizi.

Yayınevi tarafından bir güzel hizmet daha sunuluyor. Tüm bu kendi başına müstakil kitapların derlendiği ve ciltlenerek set halinde satışa sunulduğu ansiklopedik türde bir hizmetleri de mevcut. 6 seri şeklinde Osmanlı Sultanları ismi ile hazırlanan kitaplar, Osman Gazi’den son padişah Sultan Vahidüddin’e kadar tüm padişahları içeriyor. Osmanlı Denizcileri serisi de var yayınevinin. Turgut reis, Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa çizgilerle buluşan diğer tarihin gerçek şahitleri ve kahramanları.

Çamlıca Basım Yayın tarafından neşredilen bu kitaplar tarihi yalnızca kelimeler ile okumayı tercih etmeyenler için görsellik ile de rehberlik ediyor. Özellikle geleceğin mimarı gençlerin tarih hakkında bilinçlenmesi için sahih kaynaklar ile hazırlanan çizgi roman serileri iyi bir kaynak hükmünde diyebiliriz.

 

Rumeysa Kocamaz

 

YORUM EKLE