Edebiyat dünyamızın sessiz kahramanları vardır. Gerek yazdıkları, gerek yazdırdıklarıyla yani mutfakta yaptıkları işlerle edebiyat dünyamıza, yayın hayatımıza yön verirler. Böylelerinin sayısı çok değildir. Ancak hiç de yok değildir bu insanlar. Ali Sözer bunlardan biridir desek, tanıyanlar bize hak verecek; tanımayanlar da merak edecektir.
Ali Sözer, on parmağında on marifet bulunan bir insan. Radyocu, televizyoncu, programcı, şair, eleştirmen, mütercim, molla, editör... Bu kadar marifet sahibi bir insanın yaşlı olduğunu zannetmeyin. Cahit Sıtkı’ya göre yolun yarısına ancak gelmiştir. Allah ömürlerini hayırlı hizmetlerle tezyin etsin.
Ali Sözer son dönemlerde kaleme aldığı Çanakkale ile ilgili kitaplarla artık büyüklerin yanında çocuklarımıza da seslenmeye başladı. Daha önce 2007 yılında Yarımada Yayınları'ndan çıkan Şanlıurfa’nın Çanakkale Kahramanları adlı kitabıyla Çanakkale’ye dair bir kitap kaleme almış ve Urfa’dan Çanakkale’ye gidenleri yazmıştı. Yine bu yılın başında Mostar Yayınları etiketiyle Asırlık Destan Çanakkale adlı bir çalışma yayınlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Semerkand Çocuk etiketiyle basılan iki kitap daha yayınladı Ali Sözer. Yayınevinin “Destanlaşan Tarih” serisinden çıkan kitapların ilki Çanakkale’de Denizaltı Avı, ikincisi Bombalar Altında Namaz adını taşıyor.
Kitaba daha bir gerçeklik kazandıran unsurlar
Gerek şair kimliğinin gerekse de araştırmacı kimliğinin kazandırdığı melekeyle anlattığı mevzuları mevzun bir şekilde anlatabilen Ali Sözer, küçüklere de, ilkokul çağındaki öğrencilere de sesleniyor artık.
Çanakkale, tarihimiz açısından önemlidir. O kadar önemlidir ki devlet dahi onlarca şair ve yazarı Çanakkale cephesine göndererek onlardan savaşı anlatan bir pasaj, bir şiir, bir deneme yazmalarını istemiş; böylece halkın kırılan maneviyatının onarılabileceğini düşünmüştür.
Son üç-beş yıldır Çanakkale üzerine yazılanlar bir hayli yekun oluşturdu. Çocuklar için de epeyce bir şeyler ortaya kondu. Belediyeler ve çeşitli sivil toplum örgütleri Çanakkale’ye turlar düzenledi, düzenliyor. Animasyon bir çizgi filmin yanında çeşitli kahramanları anlatan çizgi romanlar yazıldı. Devlet erkânı da Çanakkale’ye daha bir önem veriyor artık. Ali Sözer’in kaleme aldığı bu çocuk kitapları da Çanakkale külliyatına eklenecek güzel iki kitap. Bu çalışmaların sayısının artmasını diliyoruz. Her yaş seviyesinden öğrencilere seslenen kitapların olması, bizim Çanakkale'ye verdiğimiz değeri ve atfettiğimiz önemi gösterir.
Kitaplarda yer alan resimli sözlük, savaşın tarihsel seyri, savaşla ilgili resimler ve fotografların yanında haritalar; zaten gerçek olaylara dayanarak kaleme alınan kitaba daha bir gerçeklik kazandırıyor. Bu anlamda diğer çocuk kitaplarında görmeye alıştığımız resimlemenin de dışına çıkarak, harita, resimli sözlük gibi farklı görselleri kullanarak çocuk kitaplarına yenilik kazandırıyor Ali Sözer.
Çocuklarımıza tarih bilinci aşılayabilecek, bu bilinci aşılarken muhayyilelerine yardımcı olabilecek, savaş günlerinin zorluk ve şartlarını görme imkânları sunan iki güzel eser...
İsmail Demirel yazdı