“Şöyle yapalım bugün/ bağrımızdaki taşları bağlayalım” diye başlıyor “Hiç Değilse Bugün” kitabına Özcan Ünlü. "Uzun bir aradan sonra" diyebileceğimiz bir zamandan sonra şiirleriyle karşımızda Özcan Ünlü. Beklediğine değmiş diyebileceğimiz bir ses yakalamış şair. Aradan geçen zamanda boş durmayıp medyayla bağlantılı çalışmalarına hız veren Ünlü, dergilerde şiir yayınlamaya devam ederek şiirle olan mesafesini de hiç ihmal etmemişti. Okur Kitaplığı'ndan çıkan “Hiç Değilse Bugün” bu devamlılığının yansıması olarak ulaştı okuyucuya.
Bugün günlerin en güzeli
Kitabın adından başlayan “bugün” vurgusu kitaba hakim diyebiliriz. Şair gün olarak yaşadığı an’ı işaret ederek, an’ı değerlendirmeyi betimliyor şiirlerinde. Ne yapılacaksa bugün, ne planlanıyorsa bugün. “iyilik arayalım dirlik düzenlik” diyor şair. Vakit geçmeden, bugün.
Kitapta, yaşanan zamana göndermeler sık sık yapılırken bir vurguyu da ihmal etmiyor şair; dünyaya barış gelsin. Barışa ve kardeşliğe atıfların sık sık yinelendiği kitapta şair bunu da ihmale bırakmıyor: “hiç değilse bugün/ bütün kavgalar güzel olabilir.”
Şiir de değişir hayat gibi
Şairlerin hayatlarında milat denecek çalışmaları vardır. Yeni bir ses, yeni bir duruş vardır şairin şiirinde. Okudukça, yaşadıkça olgunlaşan bu yeni ses şairin şiirini ve ruh dünyasını da besleyen bir etkindir.
Hiç Değilse Bugün kitabı da Özcan Ünlü için böyle bir özellikte çalışma olmuş. İlk göze çarpan yenilik, Özcan Ünlü’nün diğer kitaplarında en çok yer tutan heceli şiirlere bu kitabında rastlamamamız. Şair hem vezin olarak hem de söyleyiş olarak serbest bir tarzı denemiş şiirlerinde. Bir çağrı, sesleniş ve konuşma havasını şiirlere öylesine doğal bir dokunuşla yerleştirmiş ki, vurgusu ve duygusu yoğun şiirler ortaya çıkmış. Bu tarz, kitabın tamamında belirgin şekilde fark ediliyor. Bunu zorlama bir lisanla da yapmıyor şair. Doğallık ve rahatlık hakim şiirlerde.
“Haydi şimdi biraz ölelim / sıra bizde / kapanalım kapısına sırlar sırrının”
Şiirde kullanılan dil ve söyleyiş şiirin bel kemiğidir. Şair bu iki gücü alarak yanına, günlük hayatta kullanılan bir ifadeyi şiirinde şairliğiyle ete kemiğe büründürür. Zaten asıl maharet de budur. Kelimeler ortak ama bunca şair ve şiir yokluyor zihnimizi. Her dem yeni bir dirilişle.
Özcan Ünlü şiirini artık güncele indirmiş bir şair. Günlük hayattan kaygılar, sesler devşiriyor. “çok oldu unutalı rica ederim” derken de, “anne Cenk ölünce çok üzüldüm çay içtim” derken de aramızdan sesleniyor şiiriyle. Böylelikle daha canlı bir şiirle selamlıyor bizleri.
Şiirinde “Allah yoksa özgürlük de yok” diyen Özcan Ünlü, edebiyatın neredeyse her alanında aktif rol alarak varlığını hissettiren bir isim. Yeni çalışmaları da bunun bir göstergesi. Şiirindeki bu yeni ses de onu genç kuşaklara daha da yaklaştıracak bir içtenliğe sahip. “hiç değilse kadranı kır zinciri bağla / otur bu güzel gün –aşk diyecektim-”
Mustafa Uçurum hiç değilse bugün diyerek yazdı