Şiirimize yeni bir kanal açmış, hayati derecede önemli, vazgeçilmez değerde şairlerin şiir evrenine nüfuz edebilmek, geçirdiği hayat merhalelerinin bugünün penceresinden nasıl göründüğünü anlamak, deneyimlediği davranış biçimleri kadar zihni dönüşümlerinin kritik noktalarını tespit edebilmek, tanık olduğu vakıaların yanında inşa ettiği eserlerinin yazılış koşullarının zorluğuna portre eşliğinde yazınsal düzeyde şahit olmak amacıyla kaleme alınan ‘portre denemeleri’nin söz konusu şairlerin daha iyi, hakkıyla, hakkaniyete yakışır bir biçimde anlaşılması adına ciddi ve hatırı sayılır bir katkısı vardır.
Ciddi bir çalışma
Yayıncılık sektörünün devasa boyutlara ulaştığı bugünün dünyasında kararlı, istikrarlı ve nitelikten taviz vermeyen tutumunu kendine güvenle devam ettiren, örnek bir yayıncılık programıyla ‘iyi işler’ yapan bir yayınevi bünyesinde (Okur Kitaplığı, Eylül 2010) ‘biyografi’ türünde yukarıda izaha çalıştığımız hakbilirlikle ‘yiğidin hakkını yiğide’ veren bir çalışma yayınlandı: Ben İsmet Özel Şair…
Bütüncül hayat-kişilik portresi
Reşit Güngör Kalkan imzasıyla yayınlanan bu portre denemesinin Şair-Mütefekkir İsmet Özel’in ‘Aile Çevresi’nden başlayarak Çocukluğu, SBF yılları, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) serüveni, dergi tecrübesi (Halkın Dostları), düşünsel evrimi (İhtida ve Amentü şiiri), Sosyalist çevreden kopuşu, Sosyalizmden Türkçülüğe deneyimlediği düşünce macerası, şairliğinin gerekçeleri ve mahiyeti, tefekkür tecrübesinin özüne ilişkin değer içeren tespitlerden, düzyazılarının uğraklarına, ulaştığı menzile ve bu gün itibariyle şiir ve düşüncede geldiği en son aşamaya kadar yerinde başlıklar-alt başlıklarla bütünüyle bir şahsiyet portresinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Özel’i yakından görmek isteyenler buraya!
Bizde şairlik magazinellikle karıştırılır. Kalkan’ın eserinin ciddiyetini, magazinel yaklaşıma yüz vermemesinden anlıyoruz. Şiir kamusunun fazlasıyla dedikodu barındırdığı bir malumu ilam. Kalkan, çalışmasında gösterdiği titizlik kadar şairin eserleriyle birlikte hayat serüvenini belli bir bütünsellikte kaleme almış. İsmet Özel’in yazarlığının ve şairliğinin duraklarını yayınlanan kitaplarla beraber belirleyici bölüm başlıklarıyla kategorileştirmeye çalışmış.
Dert sahibi okur için
Kalkan’ın bu önemli çalışması 8 bölümden müteşekkil. 1.Bölüm: Kayseri-1944 başlığını taşıyor. Bu bölümlemede Özel’in birey olarak yaşadığı evreler ve bunda belirleyici olan olaylar alt-başlıklar haline getirilmiş. 2.Bölüm: ‘Siyasal Bilgiler Fakültesi.’ 3.Bölüm: ‘Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF)’ 4.Bölüm: ‘Halkın Dostları’ 5.Bölüm: ‘12 Mart 1971’ 6.Bölüm: ‘Sosyalizm-İslam-Türkçülük’ 7.Bölüm: ‘Şairliğim Maliyet Meselesidir’ 8.Bölüm: ‘Bilgeliği Bekleyen Olmak’ adlarını taşıyor.
Uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünü olduğunu düşündüğümüz bu oylumlu biyografik çalışmanın genç şairler kadar İsmet Özel’i yeni tanımaya başlayan ‘dert’ sahibi şiir okuru için de besleyici ve kuşatıcı bir bütünlükle sunulduğunu, aynı zamanda yaklaşımı ve derinliğiyle başarılı ‘bir portre denemesi’ olduğunu söyleyebiliriz.
Mustafa Celep, haber verdi
mustafacelep79(at)gmail.com
Fakat bu resim bu kitaba gitmemiş be abi. Eski Selametçi amcalar gibi çıkmış İsmet bey. Hayır, solcular almayacak bu kitabı şimdi :)