İnsan olarak insani şeyleri, ölümlü olarak ölümlü şeyleri düşünmemizi salık verenlere kulak asmamalı, fakat elimizden geldiğince kendimizi ölümsüzleştirmeli ve içimizdeki en iyi, en yüce şeyle uyum içinde yaşamak için her şeyi yapmalıyız. (Aristoteles)
İnsan, eksik bir varlıktır. İnsanın hayvanlara kıyasla çıplak, zayıf, korunmasız olduğu ve bu eksikliği gidermek için “teknik”i bulup geliştirdiği söylenmektedir. Teknik bu eksikliği gidermiş midir? Yoksa giderilmesi gereken bir başka ve daha esaslı bir eksiklik mi vardır?
İnsanın bu eksikliği özüyle ilgilidir ve tamamlanma uğraşı, yaşadığı hayatın tümünü baştan sona içine alır; insan ancak bu sayede sonunda “kemal”e erişir.
Grek düşüncesinin en büyük simalarından birinin, “eğitim”in bu tamamlanma sürecinin neresinde yer aldığını öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir kaynak...
Eser Adı: Eğitim Üzerine
Eserin Orjinal Adı: Aristotle on Education, Being Extracts From the Ethics and Politics
Yazar adı: Aristoteles
Derleyen: John Burnet
Çevirmen Adı: Ahmet Aydoğan
Türü: Felsefe
Sayfa Sayısı: 192 Sayfa
Bir zamanlar Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti.
Melekler, “A!.. Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın?
Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz” dediler.
Rabbin, “Ben şüphesiz sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.
Amerikalı matematik profesörü Jeffrey Lang, 80’lerin başında Müslüman oldu. Onun hikâyesi düşünme ve sorgulama ile başladı. Lang’e göre Kur’an, onu iman etmeye mecbur bırakmıştı. Ancak rasyonel, entelektüel ve manevi açıdan tatmin edici bulabildiği bir dine inanabilirdi ve o dinin İslam olduğuna kanaat getirdi. İslam: düşünen insanın dini.
Jeffrey Lang bu kitabında, kendi deneyiminden yola çıkarak Amerika’da Müslüman olmayı, secde ettiği ilk ânı, İslam’ın Batı’da yayılmasının önündeki engelleri, bu dinin genç kuşağa nasıl aktarılması gerektiğini, din ve gelenek ilişkisini ele alarak okuyucuyu, Kur’an’ın “sarp yokuş” olarak tanımladığı iman yolculuğuna davet ediyor. Yazarın, okuyucusundan istediği bir şey var: sormaktan ve sorgulamaktan kaçmaması. Çünkü bir kanaati dogmalaştırmak, hakikatin önünün kesilmesidir. Ve Allah’a son derece yakın olan melekler bile sorar…
Eser Adı: Melekler Bile Sorar
Eserin Orijinal Adı: Even Angels Ask: A Journey to Islam in America
Yazar adı: Jeffrey Lang
Çevirmen Adı: Ahmet Can Ay
Türü: İslam Düşüncesi
Sayfa Sayısı: 336
Eğitimci Jules Payot’tan zamanının çok ötesine seslenen güncel bir metin!
Payot, özellikle gençlere hitap ettiği İradenin Eğitimi isimli kitabında başarılı, tatminkâr ve en önemlisi entelektüel bir ilerlemenin yolunu kesecek, bu amacı baltalayacak tüm tembellik türlerini detaylıca anlatıyor. Böylelikle küçük ve önemsiz gibi gözüken bazı gündelik işlerin, sefil tutkuların, hatta duygu ve fikirlerimizin de irademiz üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini gözler önüne seriyor. Beş bölüme ayrılmış olan bu kitap boyunca, derinleşebilen düşünme alışkanlığının önemini pekiştireceksiniz ve tembellikten arındırılmış sağlam bir zihni nasıl yaratabileceğinize dair sunulan kalıcı çözüm önerileri göreceksiniz.
Okudukça içimde o âna kadar okumamış olmanın üzüntüsü ve pişmanlıkla karışık belirsiz bir acı duymaya başladım. Kendi kendime, ah bu kitap on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi diyor ve geciktiğim için üzülüyordum. (Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil)
Eser Adı: İradenin Eğitimi
Eserin Orjinal Adı: The Education of the Will
Yazar adı: Jules Payot
Çevirmen Adı: Gizem Karahasanoğlu
Türü: Kişisel Gelişim
Sayfa Sayısı: 263
Konfüçyüs, yaşamının son anına kadar insanlar arasında akıl, erdem ve adaletin hâkim olması için çalışmış bir “güzel ahlak” filozofudur. Sadece içinde yaşadığı Çin toplumu için değil, insanlığın mutluluğu için büyük bir özveriyle düşünceler üretmiş ve iyiliği yaymak için çaba göstermiş büyük bir bilgedir. Yaşadığı dönemden bugüne kadar geçen yirmi beş asır boyunca şöhretinden hiçbir şey yitirmemiştir.
Çinli bilgenin yaşamı boyunca toplumda hâkim kılmak için çaba verdiği ahlak prensipleri ve sayısını çoğaltmaya çalıştığı erdemli “üstün insan” profili, özellikle de günümüzdeki insanlık değerlerinin halini görünce daha da kıymetli hale gelmektedir.
Yüksek Ruhlar Serisi’nin bu kitabında Uzak Doğu’nun büyük bilgesi Konfüçyüs'ün hayat hikâyesi, insanlık âlemine hediye ettiği düşünceleri ve Konfüçyüsçülük öğretisinin gelişimi satırlara dökülüyor.
On beş yaşında kendimi öğrenmeye verdim, otuz yaşında irademe sahip oldum, kırk yaşında şüphelerden uzaklaştım, elli yaşında göğün emrini öğrendim, altmış yaşında sezgi yoluyla her şeyi kavradım, yetmiş yaşında doğru olan şeylere zarar vermeden kalbimin isteklerini yerine getirebildim.
Eser Adı: Konfüçyüs
Seri Adı: Yüksek Ruhlar Serisi
Yazar adı: Metehan Doğan
Türü: Biyografi
Sayfa Sayısı: 88