Mesel, mükellefiyetlere dikkat çeken bir yıllık

‘İyi yürekli az sayıda’ gençten oluşan Özgür Açılım’ın üçüncü yıllığı ‘Mesel’ çıktı..

Mesel, mükellefiyetlere dikkat çeken bir yıllık

Alıntılar Defteri’yle ayraçları vesileyle tanışıp Mehmet Ali Başaran’la söyleşi yaptığımda, uzun bir takibe başladığımı düşünmüyordum. Ara ara yazılar gözüme çarptı, çıkışlar, açıklamalar. Baktım ki Özgür Açılım Platformu, 28 Şubat’la dağıldığı ve Ak Parti iktidarıyla sindiği iddia edilen Müslüman gençlerin duruşunu, dilini, bu yeni vakitlerdeki yürüyüşünü bir cepheden gösteriyor.Bir Özgür Açılım Eylemi

Türkiye’de Müslümanların sahip olduğu “ordunun peygamber ocağı olması” gibi konulardaki, sağcı ve militer kompleksleri bir çırpıda aşmış ve istikametine net bir perspektifle bakabilen bir birliktelik olarak tanıdım Özgür Açılım’ı. Her işlerini dikkat ve beğeniyle takip ettim, açık açık özendim yaptıkları işlere, geçen üç yıl boyunca. Tekel işçilerini ziyaret ederken de görüldüler, YÖK protestolarında yumruklarını sıkarken de.

Üçüncü adımları Mesel oldu

Yıllardır her Pazar farklı konu/kitap/olay üzerine düzenledikleri okuma ve toplantıları aralıksız devam ediyor. Bu soluksuz tempodan kalanları, o yılda biriktirdiklerini, üç yıldır yayımladığı yıllıklarla duyuruyor Özgür Açılım. Çıkış (2009), Kâim’in (2010) ardından geçen yılın semeresini toparlayan, Özgür Açılım’ın üçüncü yıllığı Mesel çıktı.

İki temel konusu var Mesel’in: “İbadetten İhanete Vicdani Ret” ve “Nasıl Bir Müslüman Gençlik Hayal Ediyorsunuz?” Vicdani ret konusunda ilk defa Müslümanlar arasından bu denli gür bir ses yükseliyor. Dosyada yer alan yazı ve söyleşilerde meselenin fotoğrafı net olarak ortaya konmuş oluyor. Enver Aydemir’in yazısı, daha öncesinde söylediği ve yazdığı cümleler gibi oldukça sıkı bir tebliğ ihtiva ediyor. İlk olarak Ahmed bin Bella’dan öğrendiğimiz vatan kavramının eleştirilmesine dönük Aydemir’in yorumları ve toplumun militarizasyonuna karşı cümleleri de yeni bir yolu işaret ediyor. Dosyada yer alan, Meryem Rabia Taşbilek’in kavramlar üzerinden gerçekleştirdiği oylumlu okuma ve tartışma tabir yerindeyse bir manifesto. Dikkatli bir şekilde okunması ve tetkik edilmesi gereken bir metin.

Mükellefiyetlerine odaklı bir gençlik hayal ediyorlar

Özgür Açılım - Mesel

“Nasıl Bir Müslüman Gençlik Hayal Ediyorsunuz?” ise bir soruşturma. Her ekolden Müslüman yazarın dâhil edildiği çalışma, geniş bir perspektif oluşturuyor. Kimi cevaplar devrime işaret ederken, kimisi itidalle yol alınacak bir değişimi sabitliyor. Soruşturmanın sahih bir özeti olarak Yıldız Ramazanoğlu’nun cevabını işaretledim. Hayret ve haşyet makamını terk etmeyen, ikili ilişkilerde ve cemaatte haklarının değil mükellefiyetlerinin derdiyle kâim bir gençlik arzu ettiğini söylüyor Yıldız Hanım.

Özgür Açılım - MeselMesel çıktıktan sonra düzenledikleri 3. Müslüman Öğrenciler Buluşması ise gerçekten önemli ve gerekliydi. Vicdani reddin konuşulduğu toplantıdan çıkan ortak metnin önemi, Özgür Açılım Platformu’nun yanı sıra, Hür Beyan Hareketi, Umut Gençliği, Felah Çağrısı ve Mavera Gençlik Hareketi’nin de imza koymasıyla daha da artmış bir çağrı oldu. Toplanmasındaki öneme ve güvene yakışan bir metin.

Platform sözcüsü Filiz Işıker’in kelimeleriyle söylersek, “Her zaman sabırlı ve itidalli olmaya çalışan, adil olmaya çabalarken başkalarına ve kendisine zulmetmeden Allah’a sığınan iyi yürekli az sayıda” gençten oluşan Özgür Açılım’ın, başta Müslüman Öğrenciler Buluşmaları olmak üzere tüm işlerinde muvaffak olmalarını Allah’tan niyaz ediyorum.

M. Fatih Kutan bir selam verdi

Özgür Açılım - Mesel

YORUM EKLE