1950'li Yılların Kirlenmemiş İnsan Hikâyeleri

Safa Önal'ın kısa kısa hikâyelerinin yer aldığı ''Dünyanın En Güzel Gemisi'', bir yolculukta bitirilecek, bir ömür boyu cümleleri taşınacak, keyifli bir kitap olmuş. Sedat Palut yazdı.

1950'li Yılların Kirlenmemiş İnsan Hikâyeleri

Safa Önal, Türk sinemasının en önemli kilometre taşlarından biridir. 1945 yılından beri yazıyı hayat felsefesi haline getirmiş üstadın sinemamıza çok önemli katkıları olmuştur. “Ah Güzel İstanbul”, “Tatar Ramazan”, “Vesikalı Yârim” gibi önemli filmlerin senaryolarına imza atan Safa Önal, filme çekilmiş 395 senaryosuyla 2005 yılında Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmiştir.

Sinemaya gönül vermiş Safa Önal sadece senaryo yazmamıştır. Dönemin Hafta, Resimli Hayat ve Türk Düşüncesi gibi aylık ve haftalık dergilerinde, Milliyet Gazetesi’nde öyküler yayımlamıştı.

Şiir yerine hikâye yazan bir şair

Profil Yayınları, Safa Önal’ın kıyıda köşede kalmış bu öykülerini bir araya getirmiş ve Dünyanın En Güzel Gemisi ismiyle 1960’dan sonra ikinci kez basmış. Yazar kitabına yazdığı önsözde “Önce yazdığım (yazacağım) birkaç öykü daha eklemek istedim. Sonra doğu bulmadım, vazgeçtim. Dünyanın En Güzel Gemisi, ilk hali neyse öyle kalmalıydı. Şimdi eskimiş, kullanılmayan kelimelere bile dokunulmamalıydı. Zaman aşımına dayanabilmeliydik biz ikimiz. Kitabım ve ben,” diye not düşmüş. (S. 9)

Kitabın önsözünü Peyami Safa yazmış. Peyami Safa, Safa Önal’ın hikâyelerinde nefes alan karakterlere ve samimi diline değinmiş: “Safa Önal şiir yerine hikâye yazan bir şairdir. Kendi iç kozmosunun sözcüsüdür. Hikâyelerinde başkalarının tecrübelerini değil, yalnız onunkileri yaşarız. Âşık, sarhoş, fakir, zengin, sakat ve sağlam odur. Bülbül ve kapı gıcırtısı bile odur.” (S.11)

1950’li yılların kirlenmemiş insan hikâyeleri

Bazı zamanlar âdemoğlu, yaşadığı an’lara takılır, kalır. O an’ın içinden çıkmak istemez ya da tam tersi bir an önce uzaklaşmak ister. Ama zamanın kaybolduğu o dönemin halet-i ruhiyesi hafızasında yer eder. Bir sevgiliden gelen mektubun ilk satırları, karısından boşanmış bir adamın hiç tanımadığı bir çiçekçiye derdini anlatması, sabaha karşı düşünceli bir şekilde vapur beklerken, bir tanıdığının hikâyesini yan masada, hiç tanımadığı insanlardan dinlemesi…

Safa Önal, 1950’li yılların kirlenmemiş insan hikâyelerini anlatmış bu kitabında. Anlatırken o dönemin naif dilini kullanmış. O dönemin renklerini, artık çevremizde görmediğimiz, hasret kaldığımız sıcak insan hikâyelerini okurla konuşur gibi anlatmış. Ayrıca azınlık komşu hikâyeleri de var kitapta.

Kısa kısa hikâyelerin yer aldığı bu kitap, bir yolculukta bitirilecek, bir ömür boyu cümleleri taşınacak, keyifli bir kitap olmuş. Dünyanın En Güzel Gemisi, tecrübeli bir yaşamın imbiğinden geçmiş cümlelerle örülmüş. Profil Yayınları, Safa Önal’ın senaryolarını basacağının müjdesini de veriyor okurlarına, bu kitap vesilesiyle. Bekliyoruz.

Safa Önal, Dünyanın En Güzel Gemisi, Profil Yayınları

Sedat Palut

[email protected]

YORUM EKLE

banner36