Kitabın Ortası dergisinin Mayıs 2018 tarihli 14. sayısı çıktı. Dergi, kapağına Cahit Zarifoğlu’nun “Aradığımızın ne olduğu biliyorsak, arayacağımız yer bellidir.” sözünü taşıyor.

Faruk Nafiz Çamlıbel’den Sherlock Holmes’a, Nurullah Ataç’tan Virginia Woolf’a Türk ve dünya edebiyatından önemli isimlerin eserlerinin tanıtıldığı dergide röportajlar da önemli yer tutuyor. Dergide bu ay Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Aziz Mahmud Hüdayi Camii İmam Hatibi Hafız Mustafa Efe, Suriyeli muhacir Semah Alhalak, Klasik Türk Sanatları Vakfı Mütevelli Heyeti BaşkanıMuhammed Emin Demirkan, gazeteciler Melih Altınok ile Ece Üner ve sanatçı Ahmet Güneştekin ile yapılan söyleşiler yer alıyor.

Sanatta Doğu, Batı, Kuzey, Güney yok

Ezgi Aşık’ın yaptığı söyleşide Ahmet Güneştekin, Doğu-Batı sanatı hakkında şunları söylüyor: “Doğu, Batı, Kuzey, Güney gibi ayrımlar üzerinden düşünce üretmenin yapay bir yak­laşım olduğunu düşünüyorum. Bu, yaşamları­mızdaki süreklilikleri, benzerlikleri ya da ko­puşları göz ardı eden bir yaklaşım olur. Coğrafi anlamları hafifletecek, duyguların ve kavram­ların bu tip kutupların kontrolünü ele geçirece­ği bir sanat hayal edebilirsiniz. Sanatın kendi­sinden çok onu üreten sanatçılara bakmak ve onları anlamak daha doğru bir pusula olabilir. Çünkü sanatta siz de değişiyorsunuz. Amaçla­rı bu olmasa da sanatçılar kendimizden emin dünyaya bakışımızı sarsabiliyorlar; bazen içi­mizdeki açık deliğe sesleniyorlar bazen de kendimizi tamamlamamıza yardım ediyorlar.

Gazetecilerin döne döne okuduğu kitaplar

Aynı zamanda “Olduğu Gibi” adlı bir şiir kitabı da olan Ece Üner, dergideki röportajında, döne döne okuduğu kitaplar arasında “Çocuk Kalbi” ve “Çavdar Tarlasında­ki Çocuklar”ı sayarken; Melih Altınok ise aynı soruya cevabı “Çanlar Kimin İçin Ça­lıyor” kitabı oluyor. Hatta Melih Altınok ile yapılan röportajdan Altınok’un bir dönem Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”nü oyuna uyarladığını da öğreniyoruz.

Kendisine İslam dünyasının bugünkü durumu sorulan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise şu çarpıcı tespiti yapıyor: "Bugünkü İslâm dünyasına baktığımızda bazı devletlerde güzel toparlanmalar var. Ekonomik yönden, Malezya ve Endonezya iyi durumdadır. Bunun yanında Türkiye güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin önü 28 Şubat’ta kesilmeseydi Avrupa’nın kulağının dibinde bir Japonya olurdu."

Kitabın Ortası, bu sayısında Risale Yayınları’nın 1991 yılında çıkardığı, bir gazetecinin savaş bölgelerinde yaşadığı zorlukları konu alan “Gazeteci Mehmet” serisinden, Cahit Zarifoğlu’nun “Yürekdede ile Padişah”ına kadar hem gençlik ve çocuk hem de toplumsal konuları ele alan çizgi romanları inceliyor.

Dergide 29 Mayıs münasebetiyle İstanbul’un Fethi’ne de ayrı bir başlık açılıyor ve Fatih dönemini inceleyen kitaplar tanıtılıyor.

Mekan incelemelerinden portrelere, gezi yazılarından çeşitli alanlarda yayınlanan kitapların tanıtımına daha bir çok yazının yer aldığı Kitabın Ortası dergisini tüm seçkin kitapçılarda bulabilir, ayrıca http://www.kitabinortasi.com/ adresinden de inceleyebilirsiniz.