Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarının tezhip, minyatür, hat, çini ve halı eserlerinden oluşan Kırmızı Sergi, 31 Mayıs’ta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda açılıyor.
Tarih boyunca Türk duygusunu ve ruhunu ifade eden kırmızı renk milli ve manevî sembol hüviyeti taşımaktadır. Fiziksel anlamda hareketliliği, dinamizmi ve gençliği; duygusal anlamda ise aşk, mutluluk, azim, kararlılık, öfke ve savaş çağrışımını verirken, kadınlarda güzellik unsuru, hükümdarlık, bayram veya bayrak imgesi de yine bu renk ile ilişkilendirilmiştir. Aynı rengi ifade eden Türkçe kökenli al ve kızıl sözcükleri ise çoğu zaman birbirinin yerine kullanılmamakta, kavrama farklı anlam ve duygu yüklemektedir.
Kitap sanatlarımızda özel bir yeri olan bu renk yabancı araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Kökü itibarıyla kırmızı demek olan “minyatür” kelimesi ile tanımladıkları kitap resimleri ise bugün bu isim ile adlandırılmaktadır. Geleneksel sanatçılarının renge bakış hususiyeti diğer renklere oranla çok daha özel bir konumdadır. Özellikle 16. yüzyıl klasik devrin rengi olmuştur. Bu hassasiyetler doğrultusunda tema olarak seçilen “Kırmızı” sadece görsel bir etki olarak değil bu sanatların temsil rengi hâline de gelmiştir.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) iş birliğinde, FSMVÜ İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Betül Bilgin ve İÜ Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güner Sağır tarafından organize edilen sergi, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından 31 Mayıs’ta açılıyor. Sergi 7 Temmuz 2022 tarihine kadar ziyaretçiye açık kalacak.
Sergi Açılışı
Tarih: 31 Mayıs Salı
Saat: 13.30
Yer: İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu / Beyazıt
Katılımcılar
Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı
Öğr. Gör. Ali Toy
Öğr. Gör. Davut Bektaş
Arş. Gör. Betül Sayın
Öğr. Gör. Betül Bilgin
Dr. Öğr. Üyesi Hamide Nur Özsoy
Öğr. Gör. Jahongir Ashurov
Dr. Öğr. Üyesi S. Hilal Arpacıoğlu
Öğr. Gör. Melike Kazaz
Dr. Öğr. Üyesi Nihal Aracı
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa N. Çelebi
Dr. Öğr. Üyesi Latife Aktan
Öğr. Gör. Sibel Çolak boncukçu
Arş. Gör. Sümeyye Saruhan