Bir şiir kaseti vardı bir zamanlar. “Kardeşime Mektup”… Murat Kapkıner okuyordu şiirleri. Bir şair, en baba şiirleri seslendiriyordu. En müstesna şairlerimizin… Sezai Karakoç, İsmet Özel, Metin Önal Menguşoğlu, Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, Erdem Beyazıt… Kasete ismini veren “Kardeşime Mektup”, “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine”, “Semut”, “Sana, Bana, Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına Dair”, “Amentü”, “Cila, Kül ve Kefen”, “Münacat” … İnsanın içine işleyen, gönlümüzü darmadağın eden şiirler. “Sana şiirle gelmişim” diyordu Kapkıner bir şiirinde. Şiirle gelmişti bize. Sesindeki hüznü, ruhundaki acıyı katarak mısralara. Şiirle gelmişti, şiir getirmişti. Ne de iyi etmişti.

Kapkıner’den şiir kaseti

Maveradan gelen bir sesi var Kapkıner’in. Binlerce yıl öteden seslenen içli bir ses… Duyduğunuzda içinizi ürperten, mısraları bilincinize usul usul yerleşen, şiirin gümrah ırmaklarını derin derin akıtan… “Kardeşime Mektup” ruhu olan bir şiir kasetiydi. Modern stüdyolarda sesin, melodinin bozulduğu bir piyasa işi değildi. Şiir vardı yalnızca, en hasından… Aradan onca yıl geçmesine rağmen halen derin bir izi olan, kendinden sonra piyasaya çıkan yığınla kasetin arasından aranıp bulunan, dinlenilen ve yine dinlenilen bir kaset.

Murat Kapkıner kendine özgü, nev-i şahsına münhasır biridir. Şairdir, roman yazar, bağlama çalar, türkü söyler, gezgindir… Bir derviştir aynı zamanda. Deliler ve veliler özel ilgi alanıdır desek yanılmış olmayız sanırım. Herhangi bir kategoriye kolaylıkla dâhil edilecek biri değildir. Yazdıklarıyla, yaptıklarıyla, hayatıyla rutine tabi olanların anlamakta zaman zaman zorluk çektikleri, zorluk çekecekleri bir aykırı adamdır.

Varoluş sancısını iliklerine değin hisseder. Şiiri, romanı, sesi, sözü bu sancının duraklarıdır zaten. Varoluş tecrübesinin dışavurumları… Yüzünde çilenin çizgileri… Masa başında üretilmiş konformist metinlere benzemez O’nun metinleri. Ansızın yakalayıverir sizi. “Kardeşime Mektup”ta okuduğu şiirler de öyledir. Nerede olursanız olun sesini duyduğunuzda mutlaka dinlersiniz. Şiirin biricik sesini… Ve o haleti ruhiye içine girersiniz. Şiirin insanı var olanın sınırlı dünyasından sonsuzluğa götüren, şimdinin gerçekliğinden geçmişe ve muhayyileye götüren sesini.

Hangi şiirler var?

“Kardeşime Mektup”ta Kapkıner , “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirini okur. Bir büyük sürgünlük olan ömrümüzü dillendirir. Sezai Karakoç’un bengisu pınarlarından süzdüğü o büyük şiiri… Yürekten bir çığlık olur, yüreklerimize en derin hüzünle dokunan. Sürgünlüğümüzle söyleşiriz.

“Semud” der sonra. Şahmerdanlar gömerken aşkımızın göğsüne en yadırgı hüzünleri. Dörtnal koşar şiir şehre doğru. Cumali Ünaldı’nın derin duyarlılığından devşirdiği “Semud” şiiri derin bir kederi bırakır gönlümüze. Ölümden arta kalmış acılardır dile gelen.

“Kardeşime Mektup”u okur. Bütün kardeşlerimize yazılmış bir mektubu okur gibi. Omuz omuza bir mücadeleye çağırır bizi Metin Önal. Bir sancının vücuda ilk girmesinden bahseder. Dostluk, arkadaşlık ve sevdadan… Savaşmak der, yaşayamadıklarımızı yaşanabilir kılmak için.

“Sana, Bana, Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına Dair” derken bütün Anadolu coğrafyası şiire gelir. Erdem Beyazıt’ın o ölümsüz mısralarında. Gamdan dağlar kelimeler. Kelimeler gam yağmurudur bizi baştan ayağa ıslatan.

“Amentü” der sonra. Amentü… İmanımız yeniden pekişir İsmet Özel’in müstesna şiiriyle. Eşref-i Mahlukat olmaklığımız dile gelir. İnsan olmanın zorluğu… Sımsıcak kelimeler boşalır “Amentü”den. Yeniden yorumlanır hayat. Yeniden…

Murat Kapkıner’in yıllarca önce amatörce doldurduğu “Kardeşime Mektup” kaseti halen değerinden hiçbir şey yitirmiş değil. Halen aranan, dinlenilmek istenen bir çalışma. Dinlemek ve hatırlamak gerekir.

 

Muaz Ergü şiir ummanında dolaştı

Murat Kapkıner'den Kardeşime Mektup'u dinlemek için tıklayınız.

GYY notu: Kardeşime Mektup kasetinin bir tane dahi fotoğrafını, görselini internette bulamadık. Arşivimde olduğunu düşünürken iki kasetini bulduk, o güzelim kaseti bulamadık. Elimizdeki Kardeşime Mektup kasetini kim aldı, nereye götürdü, ne desem o alana bilemiyorum. Bu nedenle bari diğer iki albümün kapağını internet ortamına bırakalım en azından dedik. Tam da bu noktada yıllarca insanlarımızı çokça etkilemiş güzel bir şiir albümü görseline internet ortamından hala ulaşılamıyor olması düşündürücü... Şükür ki bir kısım arkadaşlar albümdeki şiirleri internete yüklemişler. Yapacak çok iş var, çok..