Ülkemizde edebiyat dergileri bilindiği gibi çok az satmakta ve çok az kişiye ulaşmakta. Peki İzdiham dergisi ne yaptı da 20.000 baskı yaptı?

1 Kasım 2014 tarihinde edebiyat dergilerini takip edenler bir İzdiham’a tanıklık etti. Bugüne kadar gerek eski sayılarıyla gerek internet sayfasıyla Kars’tan Bosna’ya, Londra’dan Singapur’a kadar her yere adını duyuran İzdiham dergisi, 20.000 baskıyla Türkiye’deki bütün gazete bayilerine adeta çıkartma yaptı. Genç yazar kadrosu, cesur şairleri, halkın dertlerine temas eden araştırmaları, yaşanan duyarsızlıklara karşı tepkileri ve daha önce benzerine rastlanmamış tasarımıyla İzdiham dergisi yine tüm edebiyatseverlerin gönlünde taht kurdu.

İzdiham’ın yayın yönetmenliğini “Sevgili Huzursuzluğum”, “Yalnızlığın İcadı” ve henüz çiçeği burnundaki şiir kitabı Ricakeş gibi hem kitaplarıyla hem de şiirleriyle her yaştan edebiyat dostunun sevgisini kazanmış şair Bülent Parlak yapıyor. İki ayda bir çıkacak olan derginin tasarımı oldukça idealist, içeriği ise fazlasıyla özgün. İzdiham bu sayısında Onur Bayrak'ın “Lügatlere Güncelleme -1” yazısıyla okuyucuyu selamlıyor ve genç yaşta kaybettiğimiz Didem Madak'ın “Siz Aşk'tan N'anlarsınız Bayım” adlı herkesin ezberine girmiş şiiriyle kapanıyor. Şiir sayfalarında Bülent Parlak'tan "Bir Halkı Asarken", Ahmet Cora'nın çevirisi ile Tomas Tranströmer'den Solitude/Yalnızlık, Ferda Kızıltan'dan "Seratonin", Ali Lidar'dan "Sabahsız Bir Gece İhtimali" dikkat çekiyor. Feyza Özcan, Eyüp Can Şimay, Taner Sabancı ve Beyazıt Bestami Keçeli ise bu sayının diğer şairleri.

Anlamlı bir soruşturma: Mustafa Kutlu’nun masası

Son dönemde yapılan en anlamlı soruşturma da İzdiham’ın bu sayısında. Yağız Gönüler'in yaptığı "Mustafa Kutlu'nun Masası" soruşturmasına şair ve yazarlar Nadir Aşçı, Başak Buğday, Hüseyin Akın, Ercan Yıldırım, Suavi Kemal Yazgıç, Doğukan İşler cevap verdi.

İzdiham'ın Kasım-Aralık sayısında, Ali Ayçil'in "Yayla Vaizi", Güven Adıgüzel'in, "Kusurlu ve Uzun Bir İyilik/ Yetim Haydut Avarel Dalton" yazıları zihin açıcı nitelikte. Yasin Kara'nın "İyi Bir İnsan Olursak Marmaray'daki Balıkları Görebiliriz" denemesi her yaştan okuyanı çocukluğuna götürüyor, sanki denizin içinden bir şarkı söylüyor. Özer Turan ise cumhuriyet dönemi edebiyatçılarınden Hüseyin Rahmi'yi kendi dilinden anlatıyor. Tarık Taş'ın farklı iki dünyayı karşılaştırdığı "İkimiz Bir Yabancıyız" başlıklı yazısı, hakkında çokça konuşulacağa benziyor. Çünkü bu yazıda Jean-Paul Sartre ve Yunus Emre'nin dünyaya bakış açılarıyla yaratılışın eserlerine yansımalarını karşılaştırılıyor. Şair Atakan Yavuz ve Fatma Şengil Süzer'in metinleri ise bir şairin aynı zamanda nesirde de ne kadar usta olabileceğini kanıtlayacak nitelikte. Sinema tutkunlarını da kalbinden vuran İzdiham, Zeliha Yurdaer’in değerlendirmesiyle İran sinemasından en iyi sekiz filmi sayfalarına seriyor.

Edebiyat halkın ve sokaklarındır, şirketlerin değil

İzdiham dergisinin ekibi, edebiyatı halktan kopartmaya çalışanların çabalarını anlamsız ve boş buluyor. “Şiir çıkmazda” sözüne bir cevap olarak çıkış yolu arıyor, halk ile edebiyatı her yerde bütünleştiriyor. Bu sebeple Kasım-Aralık sayısında daha önce benzeri görülmemiş iki soruşturmayla halkın edebiyata bakışı değerlendiriliyor. İlki Seydi Özçal ve Enes Aras'ın birlikte hazırladığı; birçok meslekten, yaştan ve kültürden insana sorulan "En son ne zaman şiir yazdınız?" sorusu. Diğeriyse Çağrı Oruk'un şehirlerarası otobüslerde çalışan muavinlerle gerçekleştirdiği hayata ve edebiyata dair söyleşi. Bunlar edebiyat öğretmenlerinin sınıflarına okutması gereken, hatta adliye duvarlarını süslemesi gereken yazılar. Çünkü adil bir düzen için de edebiyat şart.

Zeliha Yurdaer'in "Gözü Dönmüş Muhtarlardan Toki'ye Geçiş, Rüşdü Paşa'nın ,"Herkesin Aradığı Kendisidir", Berkan Ürgen'in" Doğar Doğmaz Kadın İstedim", Nevvab Temel'in " Nazik Bir Potpori", Gül Çiğdem'in "Dervişler de Delirir – Nusret Fatih Ali Khan", Sancar Dalman'ın "Edebiyat ve Hukuk Arasındaki Tuhaf İlişki", Hakan Göksel'in "Adıyef", Semih Esmer'in "Şarap Mevsimi", Kaan Burak Şen'in"Delinin Aklı Sevaptır", Recep Kayalı'nın"Edebiyat Mafyası" yazıları, İzdiham'da yer alan diğer çalışmalardan.

56 sayfa olan İzdiham 1 Kasımdan itibaren Türkiye’nin her il ve ilçesinde dergi satışı yapan bütün gazete bayilerinde yer alıyor.

 

Seydi Özçal haber verdi