İHH İnsani Yardım Vakfı’nın bu seneki Ramazan çalışmaları için dünyada 110 ülke ve Türkiye’nin 22 şehrinde faaliyetler yürütülüyor. Gezici Aşevinin ilk durağı Adana’dan sonra sıra Trabzon’a geldi ve İstanbul’dan sabah 7 uçağı ile birlikte şehre gitmek için hazırlıklarımı tamamlayarak yola koyuldum.  

Saat: 08:30  

Güneşli ve öbek öbek bulutlarla çevrili gökyüzü ile birlikte Trabzon havalimanındayım.

 Buradaki gönüllü arkadaşlar bizleri karşılayıp akşamki gezici aşevi iftarına hazırlıklarımızı yapmak üzere kalacağımız yere geldik. Biraz istirahatten sonra çalışmalarımıza başlıyoruz. 

Saat: 11:00 

Öncelikle şehrin gazeteleri ve yerel televizyonlarını ziyaret edip belediye başkanı, kaymakam ve siyasi partilere ramazan çalışmalarımız hakkında bilgiler verdikten sonra şehrin göbeğinde belediye binasının tam önünde 3 Bin kişilik yemek kapasiteli gezici aşevi aracını konuşlandırıyoruz.  Tanıtım stantlarını açtıktan sonra şehir hakkında bilgiler alıyoruz gönüllü arkadaşlardan. Trabzon’un yaylalarını, (Kadırga, Çaykara, Kurt Dağı, Sakarsu ve tabanoz yaylası) Gazetelerini, (Karadeniz, Taka, Çaykara, Kuzey Haber, Haber 61), Camilerini (Orta Hisar Fatih Camii, Yeni Cuma Camii, Gülbahar Hatun Camii, Ahi Evren Camii) şehrin önemli şahsiyetlerini (Osmanlı zamanında valilik yapmış Yavuz Sultan Selim, Trabzon’da doğup büyümüş olan ve Yavuz Sultan Selim’in oğlu Kanuni Sultan Süleyman, Of müftülü yapmış olan Polat-Zâde Yunus Sıdkî Efendi, İslam Tebliğcisi ve Alim Ahî Evren Dede) vb. isimlerle öncelikle ilk defa geldiğim bu şehir hakkında bilgi edinmenin faydalarını diğer şehirler içinde her zaman önemli olduğunun farkındayım. Serender ismi verilen ve tahılların yaz-kış farelerden ve diğer hayvanlardan korunduğu ahşap yapıyı ilk kez görmek de farklı bir duyguydu. 

 Şehirde ramazan etkinliklerinin bundan önceki yıllarda pek hareketli ve yeterince ramazan hassasiyetiyle geçmediğini, sokaktaki insanların geçimleriyle ilgili işlerle haşır neşir olduklarını, ramazan ayına yönelik özel bir etkinliğin pek olmadığını görmek zor değil. Duyduğuma göre 2009 yılı itibarıyla yeni belediye başkanının talimatlarıyla şehrin belirli bölgelerinde fuarların açıldığını, eskimeye yüz tutmuş vakıf eserlerinin tadilatlarının yapıldığını görmek güzeldi.  

1998'den bu yana Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Nazan Bekiroğlu’nu ziyaret edip nasıl bir Ramazan geçirmekte olduğunu sormak isterdim ama kendisine ulaşamadığım için sadece temenni olarak kaldı.  

 17: 05 

Akşam iftar vakti geldiğinde solcu (komünist de olabilir) bazı öğrencilerin iftar yapılan yere gelip yemekleri beğenmemeleri, bazı lakayt tavırlarını usturupluca yerinde örnekler vererek bertaraf ettikten sonra iftarımızı bin kişiye yakın kişiyle açtık. 

Çaylar içildi, yollardan, İstanbul’dan,  ömürden bir gün geçmiş olmasından bahis edilerek diğer iftar organizasyonu için yola koyulduk. Hayırlısı ile istikamet Sivas… 

Foto Galeri İçin: http://www.dunyabizim.com/gallery.php?id=72

 

Yasin Onat bildirdi