Edebiyat alanında Türkiye'nin pek çok yerinde kitap fuarları, öykü günleri ve özel konulu sempozyumlar düzenleniyor. “I. İstanbul Öykücüler Toplantısı” ise bir ilki gerçekleştirerek İstanbul'da yaşayan öykücüleri bir araya getirdi.
Mevcut durağan edebiyat kanonuna karşı
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin Kızlarağası Medresesi'ndeki merkezinde gerçekleşen toplantı, fikir babası Asım Gültekin'in açılış konuşması ile başladı. Gültekin'in açılış konuşması, toplantının amacının mevcut durağan edebiyat kanonuna karşı hareketli, gündem oluşturan, sorunları tartışan ve paylaşımcı bir anlayışla bu girişimin temellerinin atıldığını vurguluyordu.
Sıradan bir insan olarak öyküyü tanımlamak, yol almak, mütevazı duruşla paylaşımda bulunmak, eleştiriyi içselleştirmek, ‘dönemin öykü gündeminde ne var, öykü dili, kahramanlar ne durumda’; bunları konuşmak, bir nevi gündem yaratamayan öyküye gündem yaratmak amaçlar arasında yer aldı.
Toplantıda neler konuşuldu?
İlk toplantı olmanın verdiği temkin ve tedirginliğin olmamasında, öykücülerin edebiyat ve öykü düzleminde esnek bir ortam bulmuş olmalarının payı yüksek. Kısa kişisel tanıtımların ardından, gündemin nasıl belirleneceği ve hangi konuları masaya yatırmak gerektiği konusunda öneriler sunuldu.
Önerilerden bazıları şöyle:
*Bir platform haline gelerek öykünün gündemini oluşturmalıyız.
*Masada duran okumaları paylaşmak suretiyle çoklu okuma tarzını geliştirmeliyiz.
*Sesli düşüncelerle öykü hakkında konuşmalıyız.
*Yetkin olmayan editörlere bayrak açalım, yetersiz editörlere teslim olmayalım.
*Olumsuz ve öyküyü kısıtlayıcı yayın tavırlarını birbirimize ihbar edelim!
*Edebî dergilerin öyküye bakışını tartışalım.
*Kendisini öykünün üstünde görmeyen kişilerle yola devam edelim.
*Hepimiz bir renk harmonisi oluşturuyoruz. Cesaret ve samimiyetle bunu koruyalım.
*Ayrılıkçı eleştiriye prim vermeden öykü girişimlerimizi ısrarla devam ettirelim.
*Öykü adına gerçekleşen gayretleri destekleyelim.
Sessiz sedasız yola çıktılar
Toplantıda gündem belirleme önerileri çerçevesinde konular da dile getirildi. Doğal bir gündem oluşması yönünde fikir birliğine varıldı. Son olarak bir sonraki toplantı için tarih, Haziran'ın ikinci haftası Cuma günü saat 18.00 olarak belirlendi. Platform sekreteryasının bilgisi haricinde katılımın uygun olmayacağı konuşuldu.
Şimdilik pek dikkat çekmeyen sessiz sedasız ilk toplantısını yapan girişim, zaman içinde önemli bir misyon ile yola çıktığını gösterecektir. Atılan bu tohum, hasetliklerin, kibrin, yetersizliklerin, PR çalışmalarının edebi ortamı yıprattığı günümüzde önemli bir vazifeyi sırtlanacak gibi görünmektedir.
Toplantıda kimler vardı?
Aralarında Yıldız Ramazanoğlu, Cemal Kılınç, İbrahim Yarış, Aliye Akan, Münire Daniş, Yunus Emre Özsaray gibi isimlerin de olduğu 30 kadar öykücüden oluşan platformun ilk toplantısına şu isimler katılabildi: Nuhan Nebi Çam, Semiha Kavak, M. Sait Çakar, Mustafa Çevikdoğan, Güray Süngü, Sedat Demir, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Nermin Tenekeci, Banu Kavak, Esra Özdemir Demirci, Yasin Şafak, Aykut Ertuğrul, Suavi Kemal Yazgıç, İffet Oral, Asım Gültekin, Gönül Yonar Utku.
Gönül Yonar Utku dinledi ve haber verdi