Hayırdır inşallah, Tütün dergisi de gelmeye başladı. Üstelik beni şaşırtıp hem ev adresime ve hem de iş yerime geldi dergi. Tabii “hatırlanmak iyi” dedim ve içimden teşekkür ettim kimin aklına gelmiş ve dergiyi göndermek lütfunda bulunmuşsa.
Dergilerle bugünlere ulaştık
Dergiler benim için çok önemlidir. Çünkü o gençlik çağımda, toy, tıfıl bir heveskâr delikanlı iken bulunduğum Çemberlitaş–Sultanahmet yıllarımdaki biricik bilgilenme, öğrenme ve yazmaya cüret etme girişimleri içerisinde bulunurken kendilerine her ay koştuğum aradığım ve bulduğum dergiler. O ay çıkan dergiler ve özellikle takip edilmesi gereken dergiler. Takip edilen iyi şairler, öykücüler. Velhasıl dergi işte… Hür tefekkürün kaleleri olan dergiler.
Tabii aradan yıllar geçti. Dergiler okundu, dergilerde şiirler yayınlandı, dergiler çıkarıldı, dergiler kapandı. Derken bu günlere ulaştırdı Rabbim. Hamdolsun.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Resimleri büyütmek için üzerini tıklayın |
“Bu ay itibariyle kaç dergiye ulaştım veya kaç derginin sayfalarını çevirdim” diye sehpanın, masanın ve odanın diğer köşelerine sinmiş dergileri toplayıp saymak istedim. Öyle bir merak geldi içime doğdu. Bir de “bana artık gönderilmeyen dergi var mı” diye geçti içimden. Önce gelmeyeni düşündüm. Evet, Haksöz dergisi neredeyse dört aydır gelmiyor artık. Ömrü uzasın deyip bunca zamandır gönderdikleri için içimden sessizce teşekkür ediyorum. Haksöz dergisi, uzun yıllardır gençliğin takip ettiği İslamî düşünce dergisi olarak yayınını sürdürüyor. Hece zaten yıllardır gelmiyor.
Takip ettiğim Hece Öykü’nün ise henüz alınmadığı tespit edildi. Fayrap ile Edebiyat Ortamı dergileri neden gelmiyor diye bir soruyu da sordum kendime sessizce…
Umran’ı takip etmeli
Gelen dergiler hakkında birkaç söz söylemek lazım gelir elbet. Şöyle ki: Hiç aksamadan gelen Umran dergisini takip etmek, okumak, yazılanlardan haberdar olmak bir kazanç benim için. Meseleleri gündeme alışı, yetkin isimler tarafından irdelenmesi başlı başına hayırlı bir çabanın toparlanıp sunulması düşünce dünyamız için çok önemli. Bilgilenme, zihin geliştirme açısından bir hayli cesur düşünüş alıştırmaları ile bize çok yakın duruşlar sergiliyor dergi, değerli yazar kadrosuyla. İyi şeyler oluyor Umran dergisinde. “Klişelerin Ayartıcı Hegemonyası” dosyası, okunası yazılardan oluşuyor. İdris Küçükömer dosyasını da kulak ardı etmemek lazım elbet.
İlk sayısıyla hoş gelmiş
Temrin dergisi Şeref Yılmaz editörlüğünde ve tabii yol göstericiliğinde daha çok öğrencileri tarafından özenli bir biçimde her ay aksatmadan ulaşıyor hanemize. Hakeza Dil ve Edebiyat dergisi de Recep Garip yönetiminde renkli ve resimli daha ziyade dil ağırlıklı bir dergi olarak çıkıyor.
İskele edebiyat dergisi ilk sayısı ile teşrif buyurmuş hanemize. Eh ne diyelim, hoş gelmiş safalar getirmiş olsun. Böylece hanemize teşrif eden dergilerin sayısı onaltı adete ulaşmış oluyor elhamdülillah. Tasfiye, Yenidünya, Kertenkele ve Kuşluk Vakti’nin daha gelmediğini de eklemek lazım, ha bu gün ha yarın postacı kapıyı çalar diye beklerken.
Dergilerde güzel şeyler oluyor. Hele çocuklara yönelik Birdirbir dergisi cıvıl cıvıl; harika işler çıkarıyor Alparslan Durmuş ve arkadaşları. Kendimi zor tutuyorum doğrusu bir çocukça şiir göndermemek için. Yolları açık olsun.
Bakalım neler var
Evet, vaziyet böyle iken bakalım bir de hiç olmazsa birer cümle ile analım göz nuru emek ürünü bu dergilerimizi. Dil ve Edebiyat dedik, Temrin dedik, Umran dedik, Birdirbir dedik, Tütün dedik, İskele dedik…
İzlencemiz nasıl olacak bir bakalım:
Karagöz, Yavuz Altınışık: Ölü Tortusu
Ay Vakti, Şeref Akbaba: Dağlara…
MorTaka, Yaşar Bedri: Ferhat ile Şirin.
Edep dergisi, Arif Ay: Sahte Kahramanlık Devam ediyor.
Dergâh dergisi, Gülçin Durman: İnşallah…
Bir nokta, Süleyman Çelik: Kâbede Afrikanın Coşkusu.
Aşkar dergisi, Aziz Mahmut Öncel: Kökler ve Osman Özbahçe.
Yedi İklim, Mustafa Burak Sezer: Ramazan Bizi Camiye Götür.
Bizim Külliye, Nazım Payam: Bizi bizden başka şimdi kim anlar.
Sağlık Çevre Kültürü, Murat Çekin: Pergel Yere Düşünce.
Nurettin Durman “ne mutlu bana” diyerek kendisine ulaşan, hür tefekkürün kalesi olan dergilerimizi inceledi