Doğu Akdeniz’in önemli güçlerinden olan Memlûk Sultanlığı’nın, Bizans ve Kilikya Ermeni Krallığı ile yürüttüğü ticari ilişkiler üzerinden bölge ticareti ve tüccarların faaliyetlerini, tüccar grupları ve siyasal yapılar arasındaki ilişkileri merkeze alan Hilal ile Haç Arasında Hayatlar, farklı siyasal güçlerin birbirleriyle kurdukları diplomatik ilişkilerde ticaretin rolünü, etkisini, bu etkilerin tüccarlar üzerinden ilerleyen dinamizmini aktarıyor.
Birçok medeniyetin ve bu medeniyetlerin şekillendirdiği zengin bir sosyal hayatın beşiği olan Doğu Akdeniz’in çok yönlü ticari faaliyetlerine odaklanan kitap, Ahmet Usta’nın 2020 yılında tamamladığı “Memlûk Sultanlığı’nın Bizans İmparatorluğu ve Kilikya Ermeni Krallığı ile Diplomatik ve Ticari İlişkileri: Doğu Akdeniz Ticareti ve Tüccarlarına Yeni Bir Yaklaşım (1260-1291)” başlıklı doktora tezine dayanıyor. Yeniden gözden geçirilerek yayıma hazırlanan kitapta; ürün grupları, satış yöntemleri, ticaret usulleri ve istatistiklerinin yanı sıra siyasal güçlerin yönlendirmeleri, ambargoları, yasakları, teşvikleri de sosyal hareketliliğe etkisiyle ele alınıyor.
-------
Ahmet Usta hakkında
Doğu Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü’nden 2009 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitenin Doğu Akdeniz Araştırmaları programında yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda ise doktorasını tamamlayan Usta, Koç Üniversitesi Suna&İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev almaktadır. Çalışma alanları arasında; Ortaçağ Akdeniz tarihi, İslam Tarihi (12-15. yüzyıllar), Ortaçağ’da ticaret ve diplomasi, Ortaçağ noter sistemi, kölelik ve köle ticareti bulunmaktadır.