Yedi İklim'in 307. sayısı çıktı

Yedi İklim dergisi, 307. sayısıyla Ekim ayında da okurla buluşmaya devam ediyor.

Yedi İklim'in 307. sayısı çıktı

Yedi İklim dergisi, 307. sayısıyla Ekim ayında da okurla buluşmaya devam ediyor. Osman Bayraktar “Radikalliğin Aciliyyeti” adlı eleştirel bir bayram mesajıyla söze başlıyor.

Mehmet Özger “De Facto Ölümler” adlı şiirinde “Yaprak değil kan dökerek geldi güz” diyerek gündemi özetlemiş. Gökhan Serter göç yollarında can veren oğullara ve kızlara atfen “Ülkesiz Bırakılmışların Şarkısı” adlı şiirini paylaşıyor okurla. Şakir Kurtulmuş her zamanki gibi bizi lirik ve ahlakî şiire çağırıyor. Seyfettin Ünlü, Özcan Ünlü, Suavi Kemal Yazgıç, Muhammed Cemal Ünal, Ömer Hatunoğlu, Sulhi Ceylan, Abdurrahman Ekinci, İshak Aslan, Metin Kaplan, Bilal Yavuz ve Serdar Kacır da derginin şiir evrenine katkıda bulunan isimler.

Ali Haydar Haksal “Kör Kuruş” adlı öyküsünde bir meczubun gözünden kalabalık caddedeki insanları anlatıyor. Yunus Emre Özsaray “Geçmiş Şimdi Gelecek” öyküsüyle zamansal bir gezi sunuyor.

Çizgide Hasan Aycın ve Raziye Yıldız, hatta Mustafa Cemil Efe bu sayıya katkıda bulunan sanatçılar. Dergide bir de Melike Büyükçolpan’a ait Arif Ay portresi yer alıyor.

Nesrin Karavar Halel Bercana’ya ait Cervantes ve Kılıç Ali Paşa’nın arkadaşlığını anlatan yazıyı İspanyolca’dan çevirmiş. Şiirde ise Mustafa Burak Sezer’in Maria Ferencuhova’dan, İsmail Söylemez’in ise Sohrâb-i Sipihrî’den çevirileri dergide yer alıyor. Ali Osman Ramazanoğlu Sezai Karakoç’un Balkon şiirini dilimizden İspanyolca’ya aktarmış. Harun Yakarer Fransız edebiyatının önemli isimlerinden Baudelaire’ye ait Le Balcon adlı şiiriyle edebiyatımızın önemli şairi Sezai Karakoç’un Balkon adlı şiirindeki balkon temasını kültürel değerler, gelenek ve yabancılaşma açısından ele alıyor.

Arif Ay bu sayıda “Dergiler ve Kitaplar Arasında” isimli yazısıyla yeni bir sayfaya yelken açıyor ve Yediİklim, Türk Edebiyatı gibi kültür, sanat ve edebiyat dergilerinin Eylül sayısı üzerine paylaşım ve tespitlerde bulunuyor. Yediiklim’in bu sayısında da önemli kitap incelemelerinin okura sunulduğunu görüyoruz. Ali Haydar Haksal “Şairin ve Şiirin Portresi Arif Ay” adlı yazısında şairin geçmişini bugüne bağlayan önemli halkalardan biri olduğunu ve onun sesini geleceğe güçlü bir şekilde taşıdığını belirtiyor.

307. sayıda Mehmet Özger Serdar Kacır’ın “Uzak Ülkeme Doğru” adlı şiir kitabını inceliyor. İlerleyen sayfalarda Gökhan Serter’in Serdar Kacır ile yapmış olduğu bir de söyleşiye rastlıyoruz. Ömer Hatunoğlu’nun Mehmet Sümer ile yapmış olduğu söyleşi hemen ardından geliyor. Bir diğer inceleme Necip Tosun’un Ansızın Hayat isimli 13 öyküden oluşan kitabı üzerine. Osman Koca Necip Tosun’un dildeki titizliğine değinirken kitabın şiirsel bir yönü olduğunu belirtiyor.

Önceki sayıda yer alan tarihsel incelemenin devamı olarak “Dördüncü Kapı-2” Hüner Şencan’a ait.

Derginin devamında N.Cihan Taşan, Hayrettin Durmuş, Çağla Göksel Çakır, Leyla Arsal, Cemile Ukba Dilber Barstugan, Fatih Memiş, Emine Esra Haksal, Enis Emre Yılmaz, Ümit Polat, Süleyman Aydemir, Dursun Bulut, Büşra Seyhan, Enes Nuh Yakar, M. Sait Aktaş, M. Zahit Eren, Emine Esin Arık ve Ayşe Adem’e ait şiirleri okuyoruz. Hayrullah Gürdağ’ın “Pose” adlı ironik yazısı, aynı zamanda Sevgi Korkusuz, Hatice Ebrar Akbulut, Uğur Cumaoğlu ve Meral Köse’ye ait öyküsel yazılar da dikkat çekiyor.

Son olarak “Yeni Okumalar ve Değiniler” bölümünde “Cennetin Son Saatleri” adlı hikaye kitabı masaya yatırılıyor.

 

Hamide Coşkun haber verdi

YORUM EKLE