Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Davut Hut, Doç. Dr. Uğur Demir ve Doç. Dr. Ümran Ay’ın ortak editörlüğünde, Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) Akademi Kitapları dizisinden okuyucuyla buluşan Sâhib-Kırân-ı Zaman Yavuz Sultan Selîm Han kitabı, Yavuz Sultan Selîm’in şehzadelik döneminde başlayan mücadelesi, başarıları, devlet adamlığı ve şairliği üzerine yeni bilgilerle donatılmış on beş makaleden oluşuyor. Alanının değerli isimleri tarafından kaleme alınan makaleler, Yavuz Sultan Selîm’in hayatına ve döneminin bilinmeyenlerine ışık tutuyor.
Hem güçlü bir hükümdar hem iyi bir şair
Saltanatı boyunca ilkelere ve önemli uygulamalara imza atan Yavuz Sultan Selîm, Osmanlı sultanları arasında sahipkıran (güçlü, muzaffer hükümdar) unvanına en fazla layık görülen Sultanlardan biri oldu. 1512-1520 yılları arasındaki sekiz yıllık saltanatı süresince Safevî tehlikesini Çaldıran Zaferi’yle (1514) engellemiş, Memlükler’e son verip İslâm dünyasının fiili halifesi olmuştur. Böylece “Hâdimü’l-Haremeyni’ş-Şerîfeyn” unvanını kullanan ilk Osmanlı sultanı olarak tarihe geçen Yavuz Sultan Selîm, aynı zamanda iyi bir şairdi. Fethettiği toprakların halkının gönlünü de şiirleriyle fetheden Yavuz Sultan Selîm, Türkçe ve Farsça şiirleriyle sözün sultanı olarak da adlandırıldı.
İstanbul’da çıkan veba salgını nedeniyle 1519’da Edirne’ye giden Yavuz Sultan Selim, sırtında çıkan bir ur nedeniyle 22 Eylül 1520’de vefat etti.