Yıllık işi zor iş
Bir ülke şiirinin yıl içerisindeki toplamını görmek noktasında, okura büyük kolaylıklar sağlayan yıllıklar; hazırlayanların ise yıllığı hazırlarken büyük bir caba sarf etmesini gerektiriyor. O yıl yayımlanan edebiyat dergilerinin büyük çoğunluğunu yakından takip etmek, yayımlanan iyi şiirleri ve mısraları tespit etmek, şiir üzerine yazılanları dikkatle okuyup içlerinden seçimler yapmak, dergilerin o yıl içerisindeki çalışmalarını bütün halinde ele almak, yayımlanan şiir kitaplarını okuyup değerlendirmek, yıllık için seçilen şiirlere değiniler yazmak gibi birçok uğraş, yıllık hazırlayanların yaptığı işlerdendir.
Şiirin z raporu, yıllıklar
Ülkemizde yayımlanan şiir yıllıkları sayısı çok fazla olmasa da, bir yılın şiir özetini kavramaya yardım edecek düzeydedir. Bu yıllıklardan bazıları şunlar: Kitap-lık dergisinin eki olarak okura sunulan, Baki Asiltürk’ün yayıma hazırladığı YKY Şiir Yıllığı; Mustafa Aydoğan’ın yayıma hazırladığı, Edebiyat Ortamı dergisi eki olarak dağıtılan Edebiyat Ortamı Şiir Yıllığı; Hakan Arslanbenzer’in yayıma hazırladığı ve Türk Şiiri başlığı ile yayımlanan şiir yıllığı; Şeref Bilsel ve Cenk Gündoğdu’nun birlikte hazırladığı Şiir Defteri ve Hayat adıyla yayımlanan şiir yıllığı; Mühür dergisi ile birlikte okura sunulan, Mustafa Fırat’ın yayıma hazırladığı Şair Dağın Doruğunda adlı şiir yıllığı.
Edebiyat Ortamı Şiir Yıllığı 2012
Mustafa Aydoğan’ın bu yıl üçüncüsünü hazırladığı Edebiyat Ortamı Şiir Yıllığı, derginin mart-nisan sayısı ile birlikte dağıtılmaya başlandı. 114 şairden 128 mısra ve 149 şairden 150 şiirin yer aldığı yıllıkta ayrıca Mustafa Aydoğan’ın kaleme aldığı “2011 Yılının Dergilerinde Şiir” başlıkla yazı ile çeşitli şair ve yazarların şiire dair değinilerini içeren “Poetik Alıntılar” yer alıyor. Yıllık hazırlanırken taranan dergi sayısı ise 80. Bu, yapılan işin nasıl bir emek sonucunda ortaya çıktığını gösteriyor.
Serdar Arslan haberdar etti