Şiir bilinmeyene ok atmaktır

TYB Konya Şubesi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, şiirle siyasetin iç içe olması gerektiğini belirtti.

Şiir bilinmeyene ok atmaktır

 

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2013 kültürel etkinlikleri Konya İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda devam ediyor. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin bu haftaki konuğu ise şair Cumali Ünaldı Hasannebioğlu idi. Hasannebioğlu, “Şiir ve Siyaset” başlığı altında bir konuşma yaptı. Programa, TYB Konya Şubesi üyeleri, sanatçı ve akademisyenler katıldı.

Şiirin siyasetle kurduğu ilişkiyi konuşmasının ana konusu yapan şair, Hz. Peygamber devrinde Efendimizin şiir ve şair ile olan ilişkisini anlattı. Akabinde de günümüz siyasetinden şairin dışlanmasının ve öngörüsü yüksek bir sanatçı sınıfının adeta bile isteye atlandığının altını çizdi. Hasannebioğlu,  “şiir, kelimelerle emperyal bir devlet kurmaktır” dedi. ‘Emperyal’ kelimesini öteden beri bir kaygıyla karşılayan biri olarak az miktarda bu tanımlamadan gocunmadım desem gerçekten yalan olur.

Şiir bilinmeyene ok atmaktır

Konuşmasına şair devlet idarecilerinin sözleriyle başlayan Hasannebioğlu, şiir ve siyasetin iç içe olduğunu kaydetti. Osmanlı padişahlarının pek çoğunun aynı zamanda birer sanatçı ve bazısının da şair olduğunu hatırlatan ve onlardan örnekler veren Hasannebioğlu şöyle devam etti: “Herhangi bir siyasetçi, herhangi bir yerde şiir okuduğu için birkaç ay hapiste de yatsa bizim nazarımızda baş tacıdır. Şiire yakındır. Şiir o siyasetçinin hayatında bir yer tutuyorsa, mutlaka o, güzel şeyler yapacaktır. Çünkü şiir, bilinmeyene ok atmaktır, geleceğe ok atmaktır. Şiir, kelimelerle emperyal bir devlet kurmaktır. Onun için şiir, siyasetin bizzat kendisidir.”

Şairler emri bil maruf yapmalılar

Doğuda kan davasını bitirmek için akil insanlar, aksaçlılar heyeti kurduklarını kaydeden Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Adam öldürmek ancak Allah(cc)’a ait bir haktır. Bir insanı öldürdüğün zaman bütün insanlığı öldürmüş olursun. Şairler, şiirleriyle emribi’l maruf nehyi ani’l münker’i yapmalıdırlar. İsmet Özel, İstiklal Marşı Derneği’ni kurmuş, o yönde faaliyet gösteriyor. Takdir edilecek bir şey. Sezai Karakoç, Avrupa Birliği gibi dünya Müslümanlarının birleşmesini, birlikte hareket etmesini istiyor. AB, sınırları kaldırdı, askerî gücü kaldırdı; parayı birleştirdi. Peki, biz bu birliği niye yapamıyoruz? Kur’ân etrafında niye birleşemiyoruz? Kur’ân’dan daha başka bizi birleştirecek bir kavram, bir kelam var mı?”

 

Vural Kaya haber verdi

 

YORUM EKLE