Şehrengiz son sayısını çıkardı

Şehrengiz dergisi, 16. sayısını 'Şehrengiz öldü' başlığıyla çıkardı ve derginin kapandığını ilan etti.

Şehrengiz son sayısını çıkardı

Temmuz 2009'da yayın hayatına başlayan Şehrengiz dergisi, Ekim 2015'te 16. sayısını "Şehrengiz öldü" başlığıyla çıkardı ve derginin kapandığını ilan etti. Derginin ölümü ne anlama geliyor, bu konu hakkında fazla bir ipucu verilmemiş, ancak editör yazısına bakılırsa, öyle olması gerektiğine inandıkları çok belli. Düzensiz periyotlarla yaklaşık yedi yılda on altı sayı olarak çıkan Şehrengiz, tüm okurların ürünlerini gönderebileceği açık bir dergi olması, amatörlüğü profesyonelliğe dönüştürmemesi, yazıya yeni başlayan acemi yazarlarla usta olanları bir arada verebilmesi, birbirinden farklı hatta zıt olan düşüncelere aynı sayıda yer verebilmesi, gençlere seslenen bir yapıya sahip olması, söyleşileri, çeviri ürünleri ve yazar okumaları etkinliği düzenlemesi gibi yönleriyle bilinmişti.

Eski sayılarında Vahdettin Işık, Mustafa Özçelik, Ali Cançelik, Nurettin Durman, Ümit Aktaş, Yusuf Kaplan, Fatma Parmaksız, Bülent Parlak, Ali Ayçil, İbrahim Paşalı, Gülcan Tezcan, Gökçe Değirmen, Muhammed Mansur Acuner, Baran Çaçan gibi isimlerle söyleşi ve Şaban Abak, Ahmed Edip Başaran, Suavi Kemal Yazgıç ve Mehmet Doğan gibi isimlerle de söyleşi yapan Şehrengiz, ölüm sayısında Ayşe Sevim'le bir söyleşi yaparak karşımıza çıkmış. Yazar okumaları kapsamında ise Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Rasim Özdenören ve Aliya İzzetbegoviç gibi yazarların kitapları okunmuş ve etkinliklerle /yazılarla değerlendirilmiş.

Şehrengiz'in 16. sayısında ise Emrah Karakuş, Mehmet Sami, Ömer Güngören, Zülküf Gözcü, Mustafa Kadir Çelik, Muhammed Emin Efe, Betül Taştekin, Muhammet Çelik, Nihan Gencer, Tan Doğan, Uğur Demirkıran, Zeki Altın, İdris Selici, Tufan Ali, Bahadır Ozan Yaşar ve Abdullah Şahin şiirleriyle yer alıyor.

Hüseyin Çelik'in "Anlatacaklarım Var" adlı hikâyesi, dergide mutlaka okunması gereken yazılardan birisi. Diğer hikâyeler Mesut Ateş'in yazdığı "Alacağın Olsun", Hilal Gürpınar'ın yazdığı "Öğrenciyim Derdim Var", Gül Tanrıverdi'nin yazdığı "Gönderilemeyen Mektup" ve Tufan Emiroğlu'nun yazdığı "Yolun Sonu" adlı hikâyeler..

Söyleşi kısmında şair ve çocuk kitapları yazarı Ayşe Sevim'le yapılan bir söyleşi var. İki de kitap tanıtım yazısı var dergide: Biri Gasset'in "Sevgi Üstüne" adlı eserini tanıtan ve Emrah Karakuş'a ait "Aşkın Gözü Kör Değildir" adlı yazı, diğeri Câbirî'nin "Arap Ahlaki Aklı" adlı eserini tanıtan ve Muhammet Çelik'e ait "Câbirî, Arap Baharı ve Arap Ahlaki Aklı" adlı yazı.. Dergideki en önemli eleştiri yazılarından biri Ali Birtan'ın "Kâr-ı Muhafaza ve Sanat" adlı sanat ve tiyatro üzerine yazdığı eleştiri yazısı, bir diğeri Yusuf Yakup Çağman'ın "Helal Gıda Hareketi Helal midir?" başlığını taşıyan ve "helal gıda" hareketlerini sorgulayan bir yazısı..

Mustafa Kadir Çelik'in "Boşluk ve Hafıza", Meryem Hekimoğlu'nun "Betik", Cihat Karaman'ın "Hikâyenin Hikâyesi", Elif Yılmaz'ın "Mesele Edilmeyen Meseleler" ve Gökçe Üstündağ'ın "Aklımdaki Tuhaflıklar" adllı yazıları ise deneme tadındalar.. Bir tür biyografi olarak "Muhammed Duman'ın Ardından" yazısı, örnek bir şahsiyetin anlatımına dayalı.. Murat Kaşçıoğlu'nun "Tanpınar'ın Bursa'sına Benim Dünyamdan Bir Gezinti" adlı yazısı farklı bir gezi yazısı olarak çıkıyor karşımıza.. Derginin çeviri kısmında ise Sait Faik Abasıyanık'ın ünlü hikâyesi "Hişt Hişt!"in Ömer Özbek tarafından yapılmış Kürtçe çevirisi yer almakta. Ve son olarak dergideki çizimler için Dilay Erdem'e teşekkür edildiğini görüyoruz.

Derginin eski sayısını kaçıranlar, www.sehrengizdergisi.wordpress.com adresinden eski sayılara bakabiliyor.

Ölüm Allah'ın emri..

 

Muhammet Çelik haber verdi

YORUM EKLE