İSAM ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin ortak yayını olan Osmanlı Araştırmaları’nın 45. sayısı yayımlandı.
Osmanlı Araştırmaları dergisi, 1980 yılından beri kesintisiz bir şekilde yayımlanmış ve sadece farklı ülkelerden değil, aynı zamanda farklı ekollerden gelen araştırmacıları bir araya getirerek bir Osmanlı mirası olan çoğulculuğu, günümüzün akademik dünyasına taşımıştır. Kurucusu merhum Nejat Göyünç’ün (1925-2001) derginin ilk sayısına yazdığı sunuş yazısında belirttiği üzere, derginin amacı “sayıları bir hayli artan Osmanlı araştırmacılarının bu dergide toplanmalarına vesile olmak, genç ilim mensuplarının ilgi çekici incelemelerini yayımlamak suretiyle onları teşvik etmek, tanınmalarına ve araştırmalarının ilim âlemine sunulmasına hizmet etmektir.”
İlk 34 sayısı (1980-2009) Enderun Kitabevi’nin sahibi, Osmanlı araştırmacılarının vazgeçilmez sahafı İsmail Özdoğan (v. 2012) tarafından yayımlanan ve 2004’den beri yılda iki kere çıkan Osmanlı Araştırmaları, 2010’dan itibaren, kütüphanesinin zenginliği ve kapısının tüm araştırmacılara açıklığıyla İstanbul’a dünyanın her yerinden gelen Osmanlı araştırmacılarını birbirine yaklaştıran İSAM’a taşındı. Osmanlı Araştırmaları 2014 yılına ait 43. sayısından itibaren İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ile İSAM'ın müşterek ilmî bir yayını olarak neşredilmektedir.
Derginin, 2015 yılına ait 45. sayısında Linda T. Darling, Tülün Değirmenci, Emrah Safa Gürkan, Gülay Yılmaz, Mykhaylo M. Yakubovych, Yusuf Alperen Aydın, Kerima Filan, Mustafa Aydın, Hüseyin Yılmaz, Faiz Ahmed, Ali Suat Ürgüplü ve Seyfi Kenan’ın makalelerinin yanı sıra Gülşah Taşçı Kaya, Hatice Uğur, Murat Çelik, Haşim Koç, Kahraman Şakul, Gül Karagöz Kızılca, Emrah Safa Gürkan, Asiye Kakırman Yıldız ve Fehmi Yılmaz’a ait kitap değerlendirmeleri yer alıyor.
Dergiye gönderilecek makaleler için [email protected] adresini kullanabilirsiniz.