Ülkemizde kültür sanat gazeteciliğinin duayenlerinden gazeteci, yazar, kültür-sanat ve fikir adamı Abdurrahman Şen’in basın hayatının 40. yılı olması nedeni ile hazırlanan “Mezun Vermeyen Mektep: Abdurrahman Şen” isimli kitapla ilgili bir panel düzenlendi. Panelde Abdurrahman Şen’in kültür gazeteciliği ve meslek hayatına başladığı günden bugüne Türkiye'nin değişimi konuşuldu.
“Mezun Vermeyen Mektep: Abdurrahman Şen” adı ile düzenlenen panel 5 Nisan Salı günü Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü Kültür ve Kongre Salonu’nda gerçekleşti. Panelde kitapta yer alan yazılar kaynak alınarak Abdurrahman Şen’in hayatı ve meslek hayatı anlatıldı. 1980'lerden bugüne Türkiye'de medya, sanat ve siyaset dünyasında yaşanan değişim ve dönüşümlerin de gündeme geldiği paneli Türk Edebiyatı dergisi genel yayın yönetmeni Bahtiyar Aslan yönetti. Özcan Ünlü, İrfan Çiftçi ve İsa Kocakaplan da hem Abdurrahman Şen'i hem de onun kültür sanat dünyasına katkılarını anlattı.
Panelde, konuşmacılar Şen’in yakınlarının kitapta kaleme aldıkları satırlardaki Şen’le ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşırken diğer yandan aynı kulvarda kendi yaşadıkları mücadeleleri de dinleyenlerle paylaştılar. Kitapta bu anlamda ülkemizdeki kültür-sanat gazeteciliği, dergicilik, kurumsal düzeyde faaliyetler, öz değerlerin ön plana çıkartılması gibi kavramlar konusunda önemli tanıklıkların kayıt altına alındığına dikkat çeken konuşmacılar, Mezun Vermeyen Mektep: Abdurrahman Şen kitabının sıradışı bir biyografi çalışması olmakla beraber bir dönemin panoramasını çizdiğine işaret ettiler.
Türkiye’nin yakın geçmişiyle ilgili hafızaları tazeleyecek nitelikte notlar düşülen kitabın konu edildiği panelin açılışında konuşan YTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Prof.Dr. Yakup Çelik, toplumlar için kültürün önemine vurgu yaptı ve Abdurrahman Şen’in Türk kültürü için yaptığı hizmetlere dikkat çekti.
“Kamplaşmadan kültür sanat gazeteciliğini realize etti”
Abdurrahman Şen ile mesai arkadaşlığını ile başlayan ve otuz yıla yaklaşan tanışıklığından söz eden gazeteci-yazar Özcan Ünlü, Şen'in kültür ve sanat sayfasında unutulması güç işler yaptığını anlattı. Kültür sanat gazeteciliğinin her aşamasında görev alan ve insan yetiştiren Şen'in bu alanın kurucularından ve savunucularından olduğunu aktaran Ünlü, “Kirlenmeden, inatla siyasallaşmadan, kamplaşmadan, yerellik penceresinden bakarak kültür sanat mayınlarına basmadan, tuzaklara düşmeden, kültür sanat gazeteciliğini realize eden ve modelleştiren insan Abdurrahman Şen’dir” dedi.
“En önemli eseri yetiştirdiği insanlardır”
Şair-yazar İrfan Çiftçi ise kitabı okuduktan sonra yazı verenlerin anlatımlarının etkisinde kalarak ve yaşanan gelişmelerin yazıya aktarılması geleneğinin oluşmasına bir örnek olması amacıyla bu panelin yapılması fikrini ortaya attığını belirtti. “Bu kitap tezlere konu olabilecek bir panorama veriyor. Bu durum edebiyat, sosyoloji içeriyor. Siyaset sosyolojisi için de bir malzeme veriyor” sözleri ile kitaba vurgu yapan Çiftçi, konuşmasına, “Kitap, kültür insanı Abdurrahman Şen’in eğitici yönünü anlatıyor. Çünkü mürşit olmakla eğitici olmak farklı şeylerdir. Bu kitapta Şen’in eğittiği ve mezun ettiği çok değerli isimleri görebiliyoruz. Bana göre en önemli eseri yetiştirdiği insanlardır” şeklinde devam etti. Çiftçi, Şen’in kültür sanatı üzerine basamak yaparak yükselecek bir yapı olarak görmediğini vurguladı.
“ ‘Beyaz Sinema’ fikri kültürümüzü en iyi anlatan sinemadır”
İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğretim üyesi İsa Kocakaplan, Abdurrahman Şen’i değerlendirirken yaşadığı zamanı ve o yaşanan zaman içerisindeki olayları birlikte değerlendirmenin daha sağlıklı olacağına dikkat çekti. Kocakaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bir ufuk meselesi. Bunlar Türkiye’nin sıkıntıları. Bu sıkıntıların çekilmesi gerekiyordu, çektik. Çekmeye de devam ediyoruz. Milli kültürün güncellenmesi lâzım. Şartlar değişiyor. Şartlar değişirken kültürün de güncellenmesi lâzım. Değerleri güncelleyerek başarılı olmak lâzım. Bunun en iyi örneğini Abdurrahman Şen’in hayatı gösteriyor. Şen ‘Beyaz Sanat’ fikrini ortaya attı. Böylece bize kültürümüzü en çok anlatan sinema düşüncesi ortaya çıktı.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanı olarak kültür hayatına hizmet etmeyi sürdüren Abdurrahman Şen de panelin sonunda kürsüye gelerek katılımcılara hitaben bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Şen, kitaba birçok farklı siyasi görüş ve meslekten insanın yazı verdiğini belirterek “Türkiye’nin muhtaç olduğu beraberlik ruhunun bu olduğuna inanıyorum. Hiçbir kalıba girmeden, ayrım yapmadan yürüyorum” dedi. Şen, “Kültür sanatın emir komuta ile olmayacağını çok genç yaşta öğrendim. Bu doğrultuda faaliyetlerime devam ettim” şeklinde konuştu. Program, bağlama ustası Türk halk müziği sanatçısı Muzaffer Özdemir’in verdiği konser ile son buldu.
Panele konu olan “Basın Hayatının 40. Yılında Dostlarının Kaleminden” başlıklı kitap geçen yıllar içinde, Abdurrahman Şen ile birlikte olan dostları ve mesai arkadaşlarının kaleme aldıkları anılardan oluşuyor. Kitaba, Abdurrahman Şen’in çocukluk ve okul arkadaşları ile dostlarının yanı sıra aralarında sinemacı, tiyatrocu, televizyoncu, gazeteci, yazar, sanatçı, akademisyen ve yöneticilerin de bulunduğu 287 değerli isim birer yazı ile katkı sağladı. 2012 yılında vefat eden edebiyatçı-yazar Mustafa Miyasoğlu’nun beş yıl önce Abdurrahman Şen için kaleme aldığı bir yazısı da ilk kez bu çalışma vesilesiyle gün yüzüne çıktı. Son görevi dolayısı ile Güney Kore’de edindiği dostlarının da kendisi ile ilgili yazılar kaleme alındığı kitapta ayrıca yazı sahiplerinden bir kısmının Şen ile birlikte çekilmiş fotoğraflarına da yer verilmiş.
Gülcan Tezcan