Milli Saraylar Başkanlığı, Topkapı Sarayı’nda restorasyonunu tamamladığı abide yapılar ve bu yapılarda oluşturduğu sergilerle 2023'ü adeta müzecilik yılı ilan etti. Bu kapsamda 2014 yılından beri kapalı olan Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden ziyarete açıldı.
Açılış konuşmasında Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon çalışmalarının büyük kısmını bitirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdele kesiminin ardından restorasyonu tamamlanan birimleri ziyaret etti. Ziyaret sırasında Millî Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız, restorasyon ve eserler hakkında bilgi verdi.
Dünyanın en çok ziyaret edilen saray müzelerinden olan Topkapı Sarayı’nın Milli Saraylar’a devriyle hız kazanan restorasyon çalışmaları, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nun denetimiyle gerçekleşiyor.
Restorasyon, yenileme ve sergileme başlıkları altında yürütülen çalışmalarla Mukaddes Emanetler Dairesi yenilenerek Daire’deki sergilenen eser sayısı beş katına çıkarıldı. Saray’da inşa edilen son yapı olan Mecidiye Köşkü ise 165 yıl sonra tarihinde ilk defa ziyaretçiyle buluştu. Güvenlik, iklimlendirme, vitrinleme sistemleri ve sergileme ekipmanları modernize edilen Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu ile IV. avluda bulunan Mecidiye Köşkü’nün açılışıyla Topkapı Sarayı’nda ziyaret edilebilen alana 2.150 metrekare daha eklendi. Bu alanlarda oluşturulan galerilerde sergilenen eser sayısı 290'dan 2.000’in üzerine çıkarıldı. Sergileme hazırlıklarında gelenekle geleceği birleştiren bir anlayış gözetilerek uluslararası müze küratörleriyle ortak çalışmalar yürütüldü.
‘Mukaddes Emanetler’deki eser sayısı 60'tan 300'e yükseldi
Topkapı Sarayı’nın paha biçilemez koleksiyonunun sergilendiği Mukaddes Emanetler Dairesi, 16 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Eser sayısı 60’tan 300’e çıkarıldı. Düzenleme kapsamında bir ilke imza atılarak ziyaretçilerin Hz. Peygamber’in, Kâ’b b. Züheyr’e hediye ettiği hırkanın muhafaza edildiği Hırka-i Saadet Odası’na (Has Oda) ilk defa adım atması sağlandı. Böylece ziyaretçiler, Has Oda’nın muhteşem kubbesini, sanat harikası gümüş şebeke içinde korunan Hırka-i Saadet mahfazasını ve Oda için Hereke’de özel dokunan 79 metrekarelik halıyı yakından görme imkanına kavuşmuş oldu.
Fatih Köşkü, 9 yıl aradan sonra yeniden ziyarete açıldı
2014 yılında Topkapı Sarayı’nın Sarayburnu tarafına bakan yamacındaki kayma ve yapıda tespit edilen çatlaklarla gündeme gelen Fatih Köşkü, restorasyon kültürüne örneklik teşkil edecek benzersiz bir çalışmayla yeniden ziyarete açıldı. Köşk'ün kubbelerine 1940’lı yıllarda eklenen betonlar kaldırıldı. Zemindeki kayma durduruldu, Köşk çevresine istinat duvarı inşa edildi. Bölgeye, olası sismik hareketleri 24 saat takip eden aletsel gözlem cihazları yerleştirildi. Fatih Köşkü, restorasyon sonrası Osmanlı hazinesinin sergilendiği muhteşem bir galeriye dönüştürüldü.
Kaşıkçı Elmas'ı da Fatih Köşkü'nde
Tarihî elmasların en büyüğü ve en ünlüsü Kaşıkçı Elması, 9 yıl aradan sonra yeniden Fatih Köşkü’nde. 86 karat ağırlığında ve çevresi çift sıra 49 küçük elmasla süslü Kaşıkçı Elması, modernize edilen sergileme düzeniyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi.