İbnülemin Mahmud Kemal İnal vefatının 66. yıl dönümünde anıldı

Son devir Osmanlı devlet adamları, şairleri, musikişinasları ve hattatları üzerine biyografileri ve tarih bilgisiyle tanınan İbnülemin Mahmud Kemal İnal (17 Kasım 1871-24 Mayıs 1957) vefatının 66. yıldönümünde anıldı. Abdurrahman Akdağ aktardı.

İbnülemin Mahmud Kemal İnal vefatının 66. yıl dönümünde anıldı

İbnülemin Mahmud Kemal İnal Vakfı bünyesinde kurulan Biyografi Enstitüsü’nün katkılarıyla yapılan anma programı 23 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Yoğun bir katılım ve ilgiyle takip edilen programın açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İbnülemin Mahmud Kemal İnal Vakfı Başkanı Ahmet Samet Yapar üstlendi. Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasına 18-24 Mayıs Müzeler Haftası’na İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın ayrı bir anlam kattığını ifade ederek başladı. Mahmud Kemal İnal’ın kültür, sanat ve bilim tarihimizin önemli isimlerinden biri olduğunu vurguladı. Mahmud Kemal İnal’ın hayatı boyunca oluşturduğu koleksiyonunu 1949 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağışladığını dile getirdi. Koleksiyonun hala İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olan Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza edildiğini ekledi. Ardından anma programının gerçekleşmesinde emeği geçen İbnülemin Mahmud Kemal İnal Vakfı’na ve Biyografi Enstitüsü’ne teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ahmet Samet Yapar, yönetim kurulu üyeleriyle beraber İbnülemin’in kendi şahsiyetini, eserlerini ve fikirlerini nasıl daha iyi temsil edebiliriz düşüncesiyle Biyografi Enstitüsü’nü kurduklarını ifade etti. Mahmud Kemal İnal Vakfı’nın kendi çalışmalarının dışında Biyografi Enstitüsü’nün de bundan sonra yapacağı çalışmaların artarak devam edeceğini ve çok daha iyi noktalara geleceğini umduğunu belirtti. Yapar, programa ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi’ne teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından Biyografi Enstitüsü İcra Kurulu üyelerinden Abdurrahman Akdağ ve Fatih Demir’in program kapsamında hazırladıkları ve İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ı çeşitli yönleriyle ele alan söyleşiler kısa video gösterimleri olarak izletildi. Alanında uzman ve değerli isimlerle yapılan bu söyleşilerde şu başlıklar ele alındı:

  • Prof. Dr. Abdullah Uçman (İbnülemin’in Hayatı)
  • Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk (Edebi Kişiliği)
  • Tarihçi-Yazar Dursun Gürlek (Konak Sohbetleri)
  • Sahaf Emin Nedret İşli (Sahaflarla İlişkisi)
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar (Türk ve İslam Eserleri Müzesi)
  • Prof. Dr. Mustafa Lütfi Bilge (Vakfiyesi)
  • Prof. Dr. Uğur Derman (Hat Koleksiyonu)

Üç parça halinde izletilen bu videoların uzun versiyonlarının en kısa zamanda Biyografi Enstitüsü Youtube kanalına yükleneceği belirtilerek programa devam edildi.

Biyografi Enstitüsünün kurucu başkanı Erol Erdoğan, Biyografi Enstitüsü’nün kuruluş hikayesine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmanın hemen akabinde Enstitü Sekreteri Dr. Rıdvan Kaşıkçı Enstitü’nün kuruluşundan bu zamana kadar yaptığı çalışmalar ve bundan sonra yapacağı faaliyetler ve hedeflerinin ne olduğuna dair bir konuşma yaptı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk “İbnülemin ve İstanbul Üniversitesi” başlıklı bir konuşma yaptı. Fotoğraflar eşliğinde yaptığı konuşmasını İbnülemin adına 1953 yılında İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen jübile çerçevesinde gerçekleştirdi. Çoruk, İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın da bizzat konuşma yaptığı bu törene dair önemli bilgiler verdi. Ayrıca ilk defa anma programı kapsamında gösterildiğini belirttiği bir fotoğrafı da gelen konuklarla paylaştı.

Programın sonunda İbnülemin’in sevdiği bestelerden oluşan beş parçalık bir musiki icra edildi. Hemen ardından söyleşi yapan değerli isimlere teşekkür belgeleri takdim edilerek program sonlandırıldı. Programa katılan konuklara özel İbnülemin’in Hoş Sadâ kitabı ve Biyografi Enstitüsünün 2022 yılı faaliyet raporunu içeren hediyeler takdim edildi.

YORUM EKLE