Projenin direktörü Fatma Ekinci sosyal medyada hadislerin çokça paylaşılmasının önüne geçmek için böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtiyor. Ekinci, “Bilhassa sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle beraber, hadis iddiasıyla dolaşıma giren rivayetlerin sıhhatini sorgulamaya, son zamanlarda dozu giderek artan hadis odaklı tartışmaların yol açtığı zihin karışıklığının giderilmesine hizmet edecek bir veri tabanına duyulan ihtiyaç da ortadaydı” değerlendirmesini yapıyor.
Bilindiği gibi İslam dininin iki önemli kaynağı vardır: Kuran ve Hadis. Bir Müslümanın günlük yaşamında nelere dikkat etmesi gerektiğinin en iyi öğreticisi bu hadislerdir. Peygamber Efendimizin tutum ve davranışlarını, güzel ahlakını en güzel şekilde anlatan bu hadisler üzerine İslam tarihi boyunca pek çok ilmi çalışma yapılmıştır. Günümüzde de bu çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Meridyen Derneği Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi ortaklaşa yürüttükleri bir projeyi hayata geçirerek bu alanda yapılan ilmi çalışmalara önemli bir katkı sundu Altı yıllık bir emeğin sonucunda kaynaklar taranarak hadisler tek bir veri tabanında internet ortamında erişime açıldı. Hadis Veritabanı Projesi öncelikle hadis alanında çalışan araştırmacı ve akademisyenlerin istifade etmesi amacıyla yürütülen önemli bir proje. Böyle bir projenin ortaya çıkış sebebi ise alanın en önemli eksiklerinden biri olarak görülen “güvenilir ve donanımlı dijital kaynak” eksikliği. Başta Kütüb-i Sitte olmak üzere klasik hadis külliyatının tamamına yakınını Arapça olarak açan ve aynı zamanda tercümelerinin de yapıldığı proje tüm hadisleri konularına, sıhhat derecelerine, ravilerine göre gruplandırıyor. Dijital dünyanın sağladığı imkânlarla bu devasa külliyat içerisinde rahatlıkla dolaşılacak. Filtreleme özellikleri sunan Hadis Veritabanı Proje Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörlüğü vazifesini yürüten, Diyanet’te ve akademide hadis üzerine yaptığı çalışmalarla alanın saygın isimlerinden biri olan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın başkanlık ettiği onlarca uzman akademisyen ve araştırmacının emekleri sonucunda hayata geçirildi ve geçtiğimiz akşam programın tanıtımı yapıldı. Projenin yürütücüleri Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Prof. Dr. Bekir Kuzudişli sistemin amacını, kapsamını ve işleyişini uygulamalı olarak anlattı. Meridyen Derneği Başkanı Melike Koç ise neden böyle bir projeyi hayata geçirmek için dernek olarak çalıştıklarını dile getirdi.
Hadis Veritabanı Projesi'ni hazırlayanlara teşekkür
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meridyen Derneği tarafından yürütülen "Sonpeygamber.info" projesi ve bu kapsamda bu yıl yedincisi düzenlenen Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni'nin ciddi bir boşluğu doldurduğuna inandığını belirterek, Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın detaylarını açıkladığı projenin de tanıtımını yapmış olduklarını söyledi.
Hadis Veritabanı Projesi'nin de internet üzerinden hadis ve sünnet konusunda sahih bilgi kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak için hazırlandığına dikkati çeken Erdoğan, bu sitenin hadis ve sünnetin yanı sıra Hz. Muhammed'in hayatı, peygamberliği, sosyal hayatına ilişkin özel bölümleri de içerdiğini aktardı. Yetkin isimlerin katkısıyla oluşturulan ve Türkiye'de ilk kez bir sivil toplum kuruluşunca 5 dilde hazırlanan projenin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, hazırlanmasında emeği geçen tüm hocalar ve akademisyenlere de teşekkür etti.