Dergâh’ın Mayıs sayısının kapağında İsmail Kara’nın İstiklâl Marşı’nın kabulünün yüzüncü yılında kaleme almaya başladığı “İstiklâl Marşı Şerhi’ne Giriş” yazısı yer alıyor. Yine bu sayıda Abdullah Uçman Hoca’nın “Milli Mücadele, Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı” başlıklı makalesini okuyabilirsiniz.
Ayşe Nur Biçer, Mehmet Aycı, Zeynep Çilingir, Bayram Zıvalı, Cengizhan Konuş, Adem Fatih Kılıç ve Burakcan Kaymaz Mayıs ayının şairleri.
‘Derkenar’ sütunlarında Erhan Genç ve Faruk Aksoy’un birer yazısı bulunuyor.
Merve Can, Ahmet Ergin ve Afide Nur Çalış 375. sayının hikâyecileri.
Fatma Barbarosoğlu, denemesinde “hobolar, avareler ve berduşlar”ı karşılaştırıyor.
İbrahim Tokel, çocukluğun o uzak ve güzel günlerini yazıyla resmediyor.
Ekrem Aytar, İstanbul’un fethi de dâhil pek çok anma ve kutlamanın başlatılmasına ön ayak olan İhtifalci Ziya Bey’i hatırlatıyor.
Zeynep F. Özdemir’in çevirdiği Karen Emslie imzalı metin uygarlığın uyku düzenimizde yaptığı değişikliği sorguluyor.
‘Dergâh’ın Mayıs sayısında ‘Orta Sayfa’ söyleşi konuğu Arnavut asıllı Makedon yazar Luan Starova. Üsküp’ten Seyhan Murtezan İbrahimi’nin hazırladığı söyleşide Starova Türk köklerinden, romanlarından ve Balkanlardan bahsediyor. Yazarın kitapları Dergâh Yayınları tarafından yayımlanıyor.
Münire Daniş, Eylem Kaftan’ın yönettiği ‘Kovan’ filmini tanıtıp eleştiriyor.
Zümrüt Karabudak, Bulgar yazar Georgi Gospodinov’un ‘Hüzün Fiziği’ romanına değiniyor.
Derginin geçtiğimiz ay başlattığı genç kalemlerle kısa söyleşilerin ikincisi, şair Can Acer ile. Söyleşide Mert Mevlüt Gökçe’nin imzası var.
İdris Bostan, Mart ayında aramızdan ayrılan, önemli tarihçilerimizden Mehmet Genç’le tanışma serüvenini ve Hoca’nın hususiyetlerini yazıya döküyor.
Celalettin Divlekci, bir kitabı arama ve bulma hikâyesini paylaşıyor.
Mustafa Kutlu bu sayıda da bir başka çocukluk-gençlik arkadaşı olan Kadir Ağa’yı kaleme alıyor. Arka kapaktaki bu hüzünlü yazıyı iki arkadaşın fotoğrafı süslüyor.
|