''Çocuk için en iyi örnek kitap okuyan anne, baba ve öğretmendir''

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, "Çocuk için en iyi örnek, kitap okuyan anne, baba ve öğretmendir. O duygu, önünde böyle iyi bir örnek yoksa çocuk daha çok dijital medyalara yöneliyor." dedi.

''Çocuk için en iyi örnek kitap okuyan anne, baba ve öğretmendir''

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, önünde okuyan anne, baba veya öğretmen örneği olmayan çocukların daha çok dijital medyalara yönlendiğini belirterek, "Aile ortamı içindeki o iletişim kozası, çocuğun dünyasını bir anlamda genişletir ve kendi kozasını örmeye önemli katkıda bulunur. Öğretmen de okuduğu, sevdiği iyi örneklerle öğrencilerini buluşturmalı." dedi.

Her yıl kasım ayının ikinci pazartesi günü başlayan ve tüm yurtta kutlanan "Dünya Çocuk Kitapları Haftası" kapsamında, farklı kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenlerken, çocukların kitap okuma alışkanlıklarına da dikkat çekiliyor. Çocukların sosyal, kültürel ve eğitim bakımından gelişmesine katkıda bulunmak ve çocukluk çağlarının evrelerini dikkate alarak programlar geliştirmek amacıyla 1990'da Çocuk Vakfı'nı kuran Şirin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 1980 sonrası çocuk yayıncılığında çok önemli yol katettiğini söyledi.

Şiir, hikaye ve masalları Arapça, Almanca, Farsça ve İngilizce başta olmak üzere birçok dile çevrilen Şirin, çocuk edebiyatında çeviri kitapların payının fazla olduğunu, Türk çocuk edebiyatının ise son yıllardaki bazı çevirilere rağmen yurt dışına tam olarak ulaşamadığını dile getirdi.

Şirin, Türkiye'de okuma alışkanlığı kültürü çerçevesinde yol alınması gerektiğine işaret ederek, "Bebeklere, erken çocukluk, ilk çocukluk dönemindekilere okunacak kitaplardan ilk gençlik çağına kadar okuma alışkanlığı kazandıracak, nitelikli, pedagojik değeri, görsel ve estetik değeri olan kitaplarla çocuklarımızın buluşması gerekiyor. Bu buluşmayı yapabilmek için de özellikle anne ve babaların, öğretmenlerin yol açıcı olması gerekir. Aslında çocuk için en iyi örnek, kitap okuyan anne, baba ve öğretmendir. Eğer o duygu, önünde böyle iyi bir örnek yoksa çocuk daha çok dijital medyalara yöneliyor. Dolayısıyla okuma sabrı gelişmiyor." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 40 yıldır çocuk edebiyatı, çocuk hakları, kültürü ve sanatına yönelik çalışmalar içinde yer alan Şirin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kitap çocukları uçaktan, gemiden, bütün araçlardan daha uzun yolculuklara çıkarabilir. Dünya Çocuk Kitapları Haftası'nda çocukların iyi bir başlangıç yapmasını diliyorum. Sadece çocukların mı? Hayır. Annelerin, babaların ve öğretmenlerin o iyi başlangıcı yapması halinde okuma kültürü kozamızı daha erken örebiliriz ve okuyan Türkiye hayaline hep birlikte ulaşabiliriz."

Kaynak: AA

YORUM EKLE