Çıra Yayınlarından gençler için biyografiler

Çıra Yayınları gençlere yönelik yayına hazırladığı biyografilerde örnek şahsiyetleri işliyor.

Çıra Yayınlarından gençler için biyografiler

Çıra Yayınlarının “Çıra Genç” etiketiyle yayına hazırladığı biyografiler gençleri örnek şahsiyetlerle buluşturuyor.  Gazali, Malik bin Nebi, Farabi ve İbn SinaCabiri ve Aliya isimleriyle okurla buluşan kitaplar Nisan ayı içinde raflardaki yerini aldı.

Malik bin Nebi (Fethi Güngör)

Sorunların zemininde 'sömürülebilirlik” olgusunun bulunduğunu tespit eden Bin Nebi, insanların kendilerini sömürgeleşmeye mahkum eden aşağılayıcı iç faktörden kurtulduğu zaman dış faktörden de kurtulmuş olacağına dikkat çeker.

Toplumsal dönüşüm için önce kişilerin düşüncelerinde değişimin gerektiğine vurgu yapan Bin Nebi, Batı'nın ayak izlerini takip etmenin ve çözüm için onların modelini taklit etmenin yanıltıcı olduğunu belirtir.

İslam medeniyetinin yılmaz savunucusu büyük mütefekkir Bin Nebi hakkındaki bu kitap, üstadın fikir dünyasını daha yakından tanımaya ve hazine değerindeki tahlil ve tekliflerinden hakkıyla yararlanmaya hizmet etmeyi hedefliyor.

Aliya - Bilge Yönetici İzzetbegoviç'in Entelektüel Dünyası (Yusuf Yavuzyılmaz)

Aliya İzzetbegoviç hem zihinsel donanımı hem entelektüel duruşu hem de siyasi önderliği ile hiç kuşkusuz yirminci yüzyılın en önemli düşünce ve eylem adamlarından biridir. Bir taraftan din ve siyaset alanında önemli bir entelektüel birikime sahip olmak, diğer yandan bu birikimi pratik siyaset alanına dökmek gibi bir yapıya sahip olmak çok az entelektüele nasip olmuştur.

Aliya, siyasal alanda hem Bosna'yı savaştan çıkararak uluslararası tanınan bir devlet haline getirecek bilge bir siyasetçi, hem de "Doğu ve Batı Arasında İslam" gibi devasa bir eseri yazacak kadar bir entelektüel sahibiydi.

Entelektüel birikimi olanların pratik sahada görev yapmaları hiç kuşkusuz düşüncelerini olgunlaştıran çok önemli bir faktördür. Öte yandan pratik saha ile ilgilenmeyen entelektüel, ütopik ve gerçeklerden kopuk uygulanamaz fikirler üretme tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Aliya, düşünür-siyasetçi tipine örnektir; bu anlamda o, tarihte örneği çok görülmeyen lider-entelektüel geleneğin temsilcilerinden biridir.

Cabiri (Yusuf Yavuzyılmaz)

Cabiri, İslam Dünyasının çöküş döneminde yaşamıştır.
İslam ülkeleri bağımsızlık savaşları vermeye başlamışsa da ekonomik, askeri, bilim ve kültürel yönden Batı karşısında yenildiği bir dönemin aydınıdır. Bu durum, Cabiri'nin düşünceleri üzerinde derin bir etki bırakmıştır.Bunun üzerine Arap-İslam aklının yeniden yapılandırılması projesine girişir.

Cabiri'nin amacı tarih boyunca Arap İslam kültürünün ürettiği düşünceleri incelemekten ziyade, bu düşünceleri üreten araçları (sosyal, kültürel ve siyasal) ortaya çıkarmaktadır. Bir düşüncenin oluşumunda sosyokültürel ve çevre faktörlerinin etkisi büyüktür. Bu yüzden akıl yapısını incelerken, bu yapının hangi kültürel ve coğrafi koşullarda oluştuğunu analiz etmek gerekir.

Cabiri, Çağımızda Arap-İslam düşüncesinin yenilikçi damarının temsil etmektedir. Burada amaç Arap-İslam aklını köklü bir eleştiriden geçirerek yeni bir uyanış gerçekleştirmektir. Cabiri'yi bu arayışa yönelten etken, yaşadığı dönemde, İslam dünyasının içinde bulunduğu olumsuz durumdur.. O İslam düşüncesinin yükseliş dönemindeki dinamikleri yeniden canlandırmak istemektedir.

Farabi ve İbn Sina (Şenol Korkut)

Farabi felsefe ve mantık alanında ortaya koyduğu yapıtlarıyla İslam Coğrafyasında hakikati kendisine dert edinmiş erdemli bir filozof örnekliği sunmaktadır. Dönemindeki dar görüşlü dini ve siyasi çekişmelere metafizik temalardan örülü uzak ufukları işaret etmiş; insanları ve toplumları idealize ettiği erdemli ülkesinde yasamaya veya bu erdemli ülkeden herkesin kendi çapında nasiplenmesine davet etmiştir.

İbni Sina Farabi‘nin izinden gitmiş, ortaya koyduğu yapıtlarla mantık, felsefe, müzik, fizik, jeoloji ve tıp sahasında günümüze değin gerek doğuda gerekse batıda bilim dünyasını derinden etkilemiştir.

Bu filozofların çocukluk ve gençlik yılları evlerde, sokaklarda ve mahallerde sürekli edep, ilim ve irfanın konuşulduğu, giriş kapılarında “Bilgi ve erdem, kılıç ve silahtan üstündür” yazan, kitap ve kütüphane aşkının yön verdiği İslam şehirlerinde, bir nevi harikalar diyarında geçti.

İbni Sina büyük bir doktor ve fizikçidir. Ancak o bu mesleklerin modern dünyadaki temsilcileri gibi kendisini sadece hastane ve laboratuvarla sınırlandırmış bir hekim ve fizikçi değildir. İbni Sina hayati boyunca birçok yerel sultana vezirlik yapmasına rağmen felsefe ve bilimi terk edip iktidar tutkusuna kapılarak bu sultanların hiçbirisini cehaletle itham etmemiştir.

Bu buyuk filozofları yetiştiren eğitim ve öğretim sistemi modern eğitim ve öğretim sisteminin ufuklarının oldukça ötesindedir. Bu eğitim ve öğretim sisteminde çocukların ve gençlerin ilim, bilim ve sanat tutkusunun, günümüzde olduğu gibi resmi ve liberal eğitimin gizli müfredatları çerçevesinde aşama-aşama köreltilmediği oldukça aşikardır.

Gazali (Yusuf Yavuzyılmaz)

Gazali yaşadığı dönemin en önemli İslam düşünürü olduğu şüphe götürmeyen bir gerçektir. O bir yandan Sünni anlayışın oluşumunda, diğer yandan da Selçuklu Devletinin kurucu ideolojisinin belirlenmesinde birincil derecede rol oynamış alim bir kişiliktir.

Gazali, aynı zamanda İslam ilimlerinde ve felsefede derinlikli bir donanımına sahiptir. Öyle ki, çeşitli konularda getirdiği bakış açısı, kendisinden sonraki İslam düşüncesini etkilemeye devam etmiştir. Bu anlamda Onu İslam düşüncesi açısından kurucu metinler oluşturan bir aydın olarak değerlendirebiliriz.

Gazali'yi tanımak; günümüz dünyasının aktüel problemlerinin anlaşılmasında ve Müslümanların zihin yapılarının oluşmasında önemli bir rol oynayacak ve hiç şüphesiz Müslümanların çeşitli konular karşısındaki reflekslerini de açıklayıcı olacaktır.

YORUM EKLE