Dünya Bizim olarak, Anadolu'da kültürel alanda neler yapılıyor, bir canlılık/ hareketlilik var mı, böyle bir canlılık varsa bu ülke sathında bir kültürel "ayaklanma"ya/ şahlanışa vesile olabilir mi, bunları masaya yatıralım istedik. Ve Anadolu'daki vakıf ve derneklerin kapılarını çaldık. (“Anadolu'da Kültür Sanat” üst başlıklı bu söyleşi dizimizin gerekçesi: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=20544 )
Bu çerçevede Hatay'da faaliyet gösteren Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Hatay Şubesi başkanı Serkan Bulut ile konuştuk.
Vakfınız/ derneğiniz hangi amaçlarla, ne zaman, kimler tarafından kuruldu?
Anadolu Gençlik Derneğimiz 2002 yılında Ankara’da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Genel merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Gençlik Derneği 81 ilde ve 900’den fazla ilçede şubeler, mahallelerde ve okullarda ise temsilcilikler kurarak hizmet vermektedir. Temelleri Milli Gençlik Vakfı'na dayanan köklü bir kuruluştur.
Anadolu Gençlik Derneği Hatay Şubesi 2008 yılında kurucu başkan Recep Bilgin ve kurucular kurulu tarafından kurulmuştur. Bu tarihe kadar dergi temsilciliği olarak hizmet eden derneğimiz, bu tarihten itibaren resmi dernek statüsünde faaliyetlerini yürütmektedir. Yapılan 1.Olağan Kurul neticesinde şube başkanlığına Recep Bilgin seçilmiş olup 2013 yılı sonunda başkanlık görevini Serken Bulut'a devretmiştir.
Kurumunuzda ne tür kültürel/ sanatsal faaliyetler yapılmakta? Sürekli faaliyetleriniz neler?
Genel merkezimizin gerçekleştirdiği planlama ve organizasyonlar neticesinde gençlerimize yönelik kitap okuma gruplarımız, hafta sonu etütlerimiz, sohbetlerimiz, dünyadaki zulümlere yönelik eylem, yürüyüş ve mitinglerimiz, şehitler gecesi gibi sürekli düzenlediğimiz faaliyetler var.
Etkinliklerinize gençlerin katılımı ne düzeyde?
Gençlerimiz çalışmalarımıza önemli düzeyde katılım göstermektedirler. Çalışmalarımızın büyük çoğunluğu gençlere yönelik olduğundan ilkokuldan başlayarak üniversite son sınıfa kadar tüm öğrenciler ve çalışan gençlikten oluşan daimi bir üye kadromuz bulunmaktadır.
Kurumunuzda gençlere çeşitli sorumluluklar da veriyor musunuz? Varsa, ne tür sorumluluklar alıyor gençler?
Derneğimiz hedef kitlesi gençlik olan bir yapılanmadır. Dolayısıyla işleyişimizin ve programlarımızın organizasyonunda gençlerimiz her kademede aktif görev almaktadır, hatta sorumlu bulundukları alanlarda görev bile vermektedirler. Özellikle okuma gruplarımızın bütün organizasyonunu tamamen gençlerimiz üstlenmektedir. Yönetim kadromuz ise ağırlıklı olarak eğitim camiasında görevli genç eğitimcilerden, etkinliklerimizde görevli olan arkadaşlarımız da lise ve üniversite düzeyindeki kardeşlerimizden oluşmaktadır.
Matbu yayınlarınız (aylık bülten/dergi, kitap, vs.) var mı? Varsa neler?
Anadolu Gençlik dergisi, Genç İstikbal ve Zehra adında üç adet dergimiz var. Ayrıca yerelde genç kardeşlerimiz tarafından Enderun adıyla aylık yayınlanan bülten çalışmamız da bulunmaktadır.
İnternet siteniz var mı? Sürekli güncelleniyor mu?
www.agd.org.tr adında bir internet sitemiz mevcut ve genel merkezimiz tarafından sürekli güncelleniyor. Şubemizin faaliyetleri ise daha çok sosyal medya üzerinden takip edilebilir.
Taşrada faaliyet gösteriyor oluşunuzun artıları/eksileri nelerdir?
Taşrada faaliyet göstermenin herhalde en büyük artısı dernek üye ve gönüllülerimizle birlikte birbirimizi ailece tanıyıp dostluk, akrabalık, komşuluk gibi ilişkilerimizin getirdiği bir samimiyet ortamında çalışmalarımızı gerçekleştiriyor olmamız. Derneğimizde yıllardır tanıştığımız insanlarla bir arada olmanın verdiği bir güven duygusuyla çalışıyoruz. En büyük eksisi ise, herhangi bir konferans, seminer, vb. bir çalışmada çağırmak istediğimiz uzmanların hep Ankara, İstanbul gibi uzak şehirlerde yaşaması nedeniyle ulaşım problemleriyle karşılaşmamız.
Şehrinizde kamu kurumlarıyla ortak faaliyetler de yürütüyor musunuz? Varsa neler?
Evet ortak faaliyetler yürütüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı müftülükler ile ortak yürüttüğümüz yaz Kur'an kursu faaliyetlerimiz ve Kutlu Doğum programları kapsamında il milli eğitim müdürlüğünden izin alarak okullarda gerçekleştirdiğimiz Siyer-i Nebi yarışmalarımız mevcut. Aynı zamanda son birkaç senedir milli eğitim müdürlükleri ve okul yönetimleriyle görüşerek gençlerimize yönelik düzenlediğimiz yaz etkinliklerimizi ve sene içinde gençlerimizin ilgisini çekecek konularda alanında uzman kişiler tarafından yapılan konferansları da okullarda tertip etmekteyiz.
Şehrinize değer katma noktasında kendi kurumunuzu hangi noktada görüyorsunuz? Geliştirdiğiniz/ yürüttüğünüz projeler var mı?
Hatay, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bir şehir. Bu durumun farkında olarak üstlendiğimiz misyon gereği, şehrin bütün kesimlerine hitap etmeye, çağrımızı sadece belli çevrelere yönelik değil bütün şehre ulaştırmaya çalışan faaliyetler yürütüyoruz. Bu kapsamda şehrimizin çoğu mahallesinde hanımlarla birlikte oluşturduğumuz mahalle temsilcileriyle şehrin kılcal damarlarına kadar iniyor, böylece bütün çalışmalarımızı mahallelerimize, evlerin içlerine kadar yaymaya çalışıyoruz. Mahalle temsilcilerimizle gerçekleştirdiğimiz Asr-ı Saadet sohbetlerimiz, 600’den fazla kişiye yönelik kurduğumuz iftar çadırlarımız, 1000 civarı öğrenciyle yaptığımız yaz etkinliklerimiz, aynı şekilde kış ara tatilinde düzenlediğimiz kış etkinliklerimiz, Hatay’ın bütün ilçelerinde farklı inançlara sahip öğrencilerimizin de katılım gösterdiği Siyer-i Nebi yarışmamız, Hatay’ın kültürel ve tarihi yerlerine yönelik düzenlediğimiz geziler, bazı ilçelerimizde her görüşten kişinin ilk aklına gelen 100’den fazla küçüğümüzün yer aldığı profesyonel kadrolarla yürüttüğümüz, miniklerimizin bilişsel becerileriyle birlikte islami eğitimler aldıkları kreşlerimiz projelerimizin bir kısmı.
Şu üç kavramın sizin için ne anlam ifade ettiğini birer cümleyle açıklayabilir misiniz?
Şehir: Bütün günahlarından ve sevaplarından mesul olduğumuzu düşündüğümüz büyük ailemiz.
Kültür: Şehri besleyen damar. Biz bu damarın alyuvarları ve akyuvarlarıyız.
Gençlik: Kalbimiz, beynimiz, elimiz, kolumuz...
Halil Arslan konuştu