Beşiktaş CamileriNihayet birileri hazırlasa da istifade etsek diye bekleyedurduğumuz Beşiktaş Camileri, kitaplaştı. Sadece dünün değil bugünün camilerini de içine alarak tarihe kayıt düşülmüş olan eserin sahibi Beşiktaş Müftüsü Süleyman İlhami Özden. 

Beşiktaş Camilerine Vefa

Beşiktaş  deyince akla neden hep Ortaköy Camisi gelir dersiniz? Hatta İstanbul deyince de aynı manzara söz konusudur. Yeri güzel, manzarası  hoş, denize nazır diye bir cami güzel değildir.

Cami cami olduğu için Allah’ın evi olduğu için güzeldir. Nice güzel mescid ve caminin saklı olduğu Beşiktaş’ta da unutulan ne yazık ki ihmal ve kasıt kurbanı camiler, ilk defa muhalled ve müstakil bir esere konu oldu. Beşiktaş Müftüsü Süleyman İlhami Özden’in kaleminden çıkan eserde mevcudu olan olmayan 56 cami tanıtılmış. Yoğun fotoğraf malzemesi ile Beşiktaş Camilerinin bir nevi panoraması çıkarılmış oluyor. Kitaba takriz yazısını Dr. İ. Aydın Yüksel yazmış. Beşiktaş hakkında kısa bir bilgi veren Özden, İstanbul’da yaşamanın üzerine yüklediği tarihi ve vicdani sorumlulukla bu çalışmaya başladığını ve nihayet tamamlandığını ifade ediyor.

Beşiktaş Müftüsü Süleyman İlhami Özden
Beşiktaş Müftüsü Süleyman İlhami Özden

Yerinde yeller  esen camiler

Bugün yerinde yeller esen camilere de özellikle vurgu yapan yazar, bir dönem depo ve ahır olarak kullanılan camilerin de içler acısı hakikatine de kitabın ilerleyen sayfalarında değiniyor. 224 Sayfadan oluşan kitap, okurunu sayfaları arasında Sinan Paşa Camii’nden, Yahya Efendi’ye, Tuz Baba’ya, Abbas Ağa’ya, Ertuğrul Tekke’ye, Yıldız Camii’ne, Hümayun-u Âbad Camii’ne, Âsâriye Camii’ne kadar ne kadar cami varsa seyahate çıkarıyor. Özellikle camilerin tarihi, mimari yönlerini ön plana çıkarması açısından da eser önem arzediyor. Beşiktaş’ın gökdelenlerinden, kulelerinden, eğlence merkezlerinden görülmeyen bu hakiki yüzünü görmek için bu eser önemli bir fırsat. Eseri, Beşiktaş Müftülüğü’nden ( Deniz Müzesi karşısı) ya da Beşiktaş’ta bulunan camilerden temin etmek mümkün.   

 

Kâmil Büyüker haber verdi