Mısır, Emevîler, Abbâsîler, Memlükler ve Osmanlılar'dan kalma câmi, medrese, han ve kervansaraylarla çevrilidir.
El-Gavri külliyesinin doğusundaki El-Ezher Camii ise dünyanın ilk üniversitesi olarak biliniyor. 972’de kurulan, yüzyıllardır eğitim ve öğretimin sürdürüldüğü El-Ezher'de dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler tahsil görüyor. Şehrin simgesi Tahrir Meydanı ise Kahire'nin müze tarihi çarşı ve ibadethanelerle çevrilen merkezi konumunda bulunuyor. Devrim gösterileri ile anılan Tahrir meydanı yerini Rabia-tül Adeviyye meydanına bıraktı. Mısır'da ordunun yönetime el koyması ile gündeme gelen halk ayaklanmalarının adresi olan Rabia'tül Adeviye meydanı, ismini 8. yüzyılda yaşayan hanım evliya Rabia'tül Adeviye'den alıyor.
Han Halili Çarşısı ve Hz. Hüseyin Camii
Rabia'tül Adeviyye meydanında yer alan, dar sokakları ve renkli mağazaları ile İstanbul'daki Kapalıçarşı'yı andıran Mısır'ın ünlü Han Halili çarşısında çeşitli hediyelik eşyalar ve Mısır'ın bin yıllık tarihi sergileniyor. Mısır'da yaşanan olaylar öncesinde çarşı, senenin her ayı turistlerin gözdesi durumundaydı. Fakat bugün Mısır'a gelmeyi planlayan çok sayıda turist rezervasyonlarını iptal etti. Çarşının kapıları açık olsa da, Rabia'tül Adeviye meydanında yaşananların ardından eski hareketliliğini yitirmiş durumda. Mimarisi ve tarihî dokusuyla adeta Mısır'ın kalbinin attığı yer olan Han Halili çarşısı bir açık hava müzesini andırıyor. Nakışlı, gümüş ya da camdan yapılan süs eşyaları çarşıda en çok satılan ürünlerin başında geliyor.
Han Halili çarşısının kesiştiği noktada ise Hz. Hüseyin Camisinin minaresi yükseliyor. Fatimîler tarafından inşa edilen caminin minareleri Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Cami, günün her saati Müslümanlarla dolup taşıyor. Caminin zemininde Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da kesilen mübarek başının gömülü olduğu rivayet ediliyor. Etrafını lokantaların kuşattığı cami, Mısır'daki halk direnişinin öncesinde, Mısırlılar kadar, turistlerin de sıkça uğradığı gözde tarihî mekânlardan biriydi.
Hamza Türkyıldız haber verdi