Bu yıl Almanya’nın Lausitz pistinde 26’ıncısı düzenlenen Shell Eco Marathon yarışında, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, yaptıkları arabayla 1 litre benzine eş değer hidrojen enerjisiyle 1078 km. yol gittiler.

En az yakıt tüketen araç için çalışıyorlar

15612
(+)

B.U.H.A.R. yani “Boğaziçi Üniversitesi Hidrojen Arabası Takımı”, yaklaşık 4 yıldır Türkiye’nin en az yakıt tüketen aracını üretmek için çalışıyor. Ekibin 2007 yılında imal ettiği ilk araba, 1 litre ile 928 km. gidebilmiş. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yeni araçları BUHAR II ile bu dereceyi daha da geliştiren takımın yeni hedefi ise 1 litre yakıtla 4000 km. yol gidebilmek.

15 kişiden oluşan girişimci ruha sahip öğrenci grubu derslerinden arta kalan zamanlarda BUHAR için bir araya geliyor. Hidrojen arabalarının prototipleri, yüksek maliyetleri nedeniyle, öğrencileri sponsor bulmaya zorluyor. BUHAR Grubu, sponsorluk ve tanıtım ekibi olmak üzere ikiye ayrılarak, bir yandan sponsor ararken, diğer yandan da aracın bilgisayardaki çizimi, kullanılacak malzemelerin optimizasyonu gibi konularda yorucu çalışmalar yapmış.

Elektrik motorlu araçlar yakında trafikte

BUHAR’ın yakıtı hidrojen gazı… Hidrojen, bilim çevrelerinde geleceğin en önemli yakıtı olarak gösteriliyor. Hidrojen, çevreye karbondioksit salınımı yapmayan bir yakıt, aynı zamanda birim kütle başına benzine ve doğalgaza göre çok daha fazla enerji taşıyor. Bu noktada Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin karşısına çıkan tek problem ise yakıtı enerjiye çeviren yakıt pili teknolojisinin yüksek maliyetli olması. Bununla birlikte yakın gelecekte içten yanmalı motorlu araçlar yerine yakıt pili teknolojisi destekli elektrik motorlu araçları trafikte göreceğiz.

Boğaziçi Üniversitesi Takımı’nın mücadele ettiği yarış 26 yıldır Avrupa’dan 220 üniversitenin ve teknik lisenin katıldığı “Shell Eco Marathon”u… Yarışın amacı en az yakıtla en fazla yol gidebilmek. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin amacı da, bu yarışta hem Türk bayrağını en iyi şekilde temsil etmek, hem de Türkiye’nin en verimli aracını dünyaya göstermek. Haliyle, bütçesi 200-300 bin euro olan takımlarla yarışabilmek kolay olmamış. Avrupalı rakiplerinden çok daha az bütçeye sahip olan öğrenciler, Mayıs ayında düzenlenen yarışta Türkiye’nin gururu oldu. 50 bin TL’ye mâl edilen BUHAR’a İstanbul Ticaret Odası’yla birlikte yerli-yabancı 10 şirket sponsor olmuş.

15609

Hemen sponsor bulabilmeliler ki yeni araç için kolları sıvayabilsinler

BUHAR, Almanya’daki yarışmada 1 litre yakıtla 1078 km. giderek genel klasmanda 220 takım arasında 27’inci; hidrojen arabaları klasmanında ise 14. olmuş. Boğaziçi Üniversitesi ekibi ayrıca, yarışa Türkiye’den katılan takımlar içerisinde tüm zamanlarda elde edilen derecelerin en yükseğine ulaşmış.

Boğaziçi Takımı’nın en büyük hedefi ise dünyanın en ekonomik ve çevreye zarar vermeyen aracını üretebilmek... Bunu başarabileceklerine inanan ekibin en büyük sorunu boş zaman ve sponsor bulma sıkıntısı... Takımın sponsorluk ve tanıtım menajeri Mustafa Gülap; “Eğer bu yıl sponsorları zamanında bulabilirsek, yarışa çok daha iddialı hazırlanıp belki de dünya rekoru kıracağız” diyerek bu konudaki azimlerini ifade ediyor.

Uzun sözün kısası, Boğaziçi Üniversitesi’nde tahsil gören girişimci genç mühendis adayları, büyük düşünen ve geleceğin yakıtına yatırım yapacak şirketlerin desteğini bekliyor.

Ayrıntılı bilgi: www.buhar.boun.edu.tr

 

İbrahim Ethem Gören “bu gençlerden girişimci olur” dedi