TYB Konya Şubesi’nde kitaplarla serüvenini anlatan H. Hüseyin Varol dinleyenleri gah hüzünlendirdi, gah neşelendirdi.

Hasan Hüseyin Varol

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin havuzlu bahçesinde düzenlenen 'Huzur Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Hayra Hizmet Vakfı'nın Başkanı ve Konya’nın tanınmış hafız ve kurralarından olan Hasan Hüseyin Varol'du. Kitapla olan serüvenini anlatan Varol, "300 sayfa kitap okumazsam baş ağrılarım dinmezdi" dedi.

Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi'nin kuruluş hikâyesini ve kitaplarla olan münasebetini anlatan Varol, "Kitapla ilk temasım 10 yaşında Kur'an-ı Kerim'le oldu. Yani elime aldığım ilk kitap Kur'an. Yazı olarak da ilk gördüğüm yazı Kur'an yazısı. Kur'an okumayı rahmetli babamdan öğrendim" dedi.

 Aynı yaşlarda babasından Osmanlıcayı öğrendiğini belirten Varol başından geçen ilginç bir hadiseyi de şöyle anlattı:

Bir gün köyde gezerken sokakta bir kâğıt parçası buldum. Üzerinde kocaman bir resim. Sonradan öğrendim ki 'Sam amca'ymış. Fakat gazeteyi bir türlü okuyamıyorum. O güne kadar görmediğim harflerle dizilmiş. Bu gazete parçasını babama götürdüm. Babam 'at onu' diyerek beni azarladı. Fakat ben okumak istiyordum. Gazete parçasını dürüp sakladım. 1944 yılının kış günüydü. Dayım askerden gelmiş. Annem ağlar, babam ağlar, dayım ağlar. Dayım askerdeyken eşi ve çocukları ölmüş; askerden gelip evinin kapısını çalmış açan yok. Onlar bu duruma ağlıyorlar. Sonra birden ben de ağlamaya başladım. Şaşırıp 'niye ağlıyorsun' dediler. Ben de sakladığım gazeteyi çıkarıp 'bana bunun “elif ba”sını yazın' dedim. Bunun üzerine babam ve dayım eski nüfus cüzdanlarının en arka sayfasına 29 harfi yazdılar. Okumayı da bu şekilde kendi kendime söktüm. Bütün tahsil hayatım bundan ibaret.

 

Yusuf Uzak, bildirdi