Bizim nazarımızda külliyeli şehirler, bilinmeyen külliyeli şehirler ve terk edilmiş külliyeli şehirler var. Kuşadası bilinmeyen ve terk edilmiş külliyeli şehirler arasında sayılabilir. Kalesi, kervansarayı, Kaleiçi camisi, hamamı... gibi kadim eserleriyle tarihi derinliği olan bu şehir, günümüzde sadece yaz turizmiyle ön planda.
Kervansarayın otel olarak kullanılması ziyaretçilerin onu görmesine engel oluyor. Bu tip tarihi eserler kendi formatına uygun, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ve herkese açık kültürel ortamlar olarak değerlendirilmeli.
Kuşadası tarihine sahip çıkmalı
Kuşadası sokaklarında dolaşırken ister istemez bir yabancılık hissediyorsunuz. Kendini yabancı turiste ve yaz turizmine göre ayarlayan tüm kentler gibi Kuşadası da yerli ziyaretçilerden yeteri kadar nasiplenemiyor. Aslında yerli ziyaretçiler, ucuz tatil için ülkemizi tercih eden, esnafa bilinenin aksine yeterli katkısı olmayan yabancı turistlerden şehre daha fazla katkı sağlayabilir.
Biz bu yazı vesilesiyle Kuşadası ve diğer kentleri tarihi derinliğine sahip çıkıp şehir olmaya davet ediyoruz. Tarihi eserlerini, doğal güzelliklerini ön plana çıkararak sadece deniz ve kum ile anılmaktan kurtulabilirler. Deniz, kum çok yerde var; fakat Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı sadece Kuşadası'nda var. Adı sadece yaz turizmi, deniz, kumsal, yat limanı, eğlence merkezleri ile anılan kentler çok şey kaybettiklerinin farkında olmalılar.
Öküz Mehmet Paşa'nın ahirete gönderdiği eserler baki
Kuşadası'nda Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı en önemli tarihi eser. Baba mesleğinden aldığı lakabı farklı çağrışımlar yapsa da Öküz Mehmet Paşa aslında çok kibar ve değerli bir yöneticiymiş. Niğde-Ulukışla'da da külliyesi bulunan hizmet adamına Rabbimiz rahmet eylesin.
Öküz Mehmet Paşa aynı zamanda kaptan-ı derya. Liman şehri Kuşadası'na kervansaray tercihinde kaptan-ı deryalığının etkisi olmuş. Mısır'da yaptığı düzenlemelerle adını hayırlı yönetciler arasına yazdırmış. En son elinden dünya malları alınmış, Halep'e vali gönderilmiş ve orada vefat etmiş. Ahirete gönderdiği eserler bakidir. İşte yüzlerce yıl sonra bile adını hayırla ve rahmetle anıyoruz. Rabbimiz bizlere de hayır ve rahmetle anılacağımız baki eserler nasip eylesin.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cihad Meriç yazdı