İHL’Yİ ÖZLEYENLER PARMAK KALDIRSIN!
İyi ahbaplıklar medeniyeti. Zor günler, fraksiyon harpleri, sol sağ seksenleri, imkansızlıklar vesaire.. Fethi Gemuhluoğlu gibi ağabey edalı hocalarımız da oldu anlayış fukarası hocamsı hocalarımız da. Her şey bir yana, adamlığı yeter o delikanlı çağımızın. Bir de, laf aramızda, biraz daha biz/kendimiz olabilsek hani. Fena mı olur?
Söz parmak kaldıranlarda.
Mehmet Kavuştu: Mersin Gülnar İHL mezunuyum. 95’te yitirdiğim güzellikleri hala aranmaktayım. O günler:“Ekmek vardı tereyağı vardı utanılacak bir şey yoktu”. Daha ne olsundu. Daha ne?
Yunus Mersin: 1999 yılında Aydın İmam-Hatip Lisesini bitirdim. Kim ne derse desin imam-hatipli olmak ayrı bir kimlik ve ayrı bir kültür. İmam-hatipli olduğumu daima hissederim. Bunda imam-hatip meselesinin siyasi bir konu edilmesinin ve sürekli gündemde tutulmasının bir etkisi var mı bilmem. Zira ben unutsam bile birileri sürekli, bir şekilde hatırlatıyor. İyi ki hatırlatıyorlar ayrıca.
Aradan onca yıl geçti, bambaşka bir dünyadayım şu anda ama bir yandan da imam-hatipteki yıllarımın nostaljisini yaşıyorum. Kaldığım imam-hatip yurdunda, okulda arkadaşlıklar bir başkaydı. Kaygılarım daha az ve daha saftı. Daha samimi bir dindardım. Daha gençtim daha heyecanlıydım.
![]() |
Orhan Gazi Gökçe |
Dilek Gülcemal: İzmir Karşıyaka İmam Hatip Lisesi mezunuyum. İmam Hatip’li olmak benim için özgürlüktü. Kıyafetim beni yansıttığı için özgürdüm, Kuru bilgiden ibaret olmayan derslerimle, öğrenmenin mutluluğunu yaşıyordum. Öğretmenlerimle ve arkadaşlarımla, gönül diliyle konuşuyor olmak, o her yerde bulunmayan güven ortamı, her sabah zevkle okuluma gitmeme sebep şeylerdi bütün bunlar işte. Elbette bütün bu güzellikleri özlüyorum. Eksiğiyle fazlasıyla güzel şeylerdi işte.
Orhan Gazi Gökçe: 1996’da Tokat Anadolu İHL’nin ilk öğrencilerindendim. En çok neyini mi özlüyorum İHL’nin? Spor müsabakalarını. En çok da futbol maçlarını. Alemdik abicim, alem. İrtica mı dediniz? 28 Şubat mı dediniz? Katsayı mı dediniz? Deyin efendiler deyin.
![]() |
Asım Gültekin |
Asım Gültekin: (Kartal Anadolu İHL ve Taşova İHL mezunu, 34 yaş)
Normalde okullara karşıyım. Hele devlet kontrolünde din öğretimine hayli hayli karşıyım. Lakin İmam Hatip'te okumanın düz liseye maruz kalmaktan daha iyi bir şey olduğunu, Anadolu İmam Hatip'te okumanın ise Anadolu Lisesinde okumaktan iyi bir şey olduğunu düşünüyorum.
Kartal Anadolu İHL'de okumanın ise Türkiye'de yapılabilecek en iyi şeylerden biri olduğunu düşünüyorum.
Orayı kutsallaştıracak halim yok, bünyesinde garip garip, boş öğretmenler barındırdığını bilmiyor da değilim ama kütüphanesinde 15 bin kadar kitabı olan bir okuldur Kartal Anadolu İHL.
Zeki gençlerin toplandığı bir okuldur.
Türkiye'nin her renkten dindar grubunun, cemaatinin çocukları orada okur. Çocukları aralarında güzel güzel tartışır. Mensubiyet duygusu kazanmış olurlar böylelikle.
Son yıllarda Zaman çevresi her yerde olduğu gibi okulun renkliliğini azalttı ne yazık ki ama yine de renkli bir okuldur. Onlar da bir renk sonuçta ama tek renke mahkum edilmek istenmek kötü bir şey.
İstanbul'un en çok kitap okunan okuludur Kartal Anadolu İHL.
İmam Hatip'in bir kötü tarafı vardır, o da aslında İHL'de değil içimizde olan bir şeydir, İHL'ye ve dindar ortamlara gidince ortaya çıkar: Kompleks!
Tüh, ben dindar çevre insanıyım, bu lekeyi nasıl atacağım ben, nasıl!!!" kompleksi..
Allah ona düşürmesin kimseyi.
![]() |
Sami Yaylalı |
İmam Hatip yıllarımı özlüyorum çünkü çok güzel şeyler yapabildim orada ben. Çok kıymetli hocalarım vardı. Onların ellerinden öpüyorum.
Sami Yaylalı: Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip’in son ortaokul mezunlarındanım. Liseyi bir özel okulda tamamladım. Lise arkadaşlarımızın çoğuyla düşman olmamıza rağmen tüm ortaokul arkadaşlarımızla hala görüşüyoruz. (Facebook sağolsun=) İmam Hatipteki hocalarımın çok azıyla görüşüyorum bu yasakta onların da payı olduğunu düşünüyorum (biz öğrencileri okuldan soğutacak davranışta bulunanlar burda kasıt), elbette bizim de payımız vardı(okulumuzun değerini yasaklardan önce anlayamadığımız için). Ne olursa olsun yolu kapatan biz olmadık. İmam Hatip’in en güzel tadını Ramazan ayında anlarım. Konya’da Kapı Camisinde hatimli teravih namazına gelen insanların %90ı İmam Hatip çıkışlıdır. Cami çıkışında meşe kömüründe çay içenlerin %99u İmam Hatip çıkışlıdır.
Vural Kaya sordu
İmam Hatip'lere farklı bir gözle bakmamı sağladı. Özellike Orhan Gazi Gökçe Bey'in yorumları çok etkileyici. Teşekkürler dünyabizim. hey.