Eskişehir’de yaşamaya başlayalı dokuz yıl oldu. Bu dokuz yıl içinde en fazla çektiğim sıkıntılardan biri ise şüphesiz nitelikli sahafların bu şehirde olmaması idi. Halbuki Eskişehir, Türkiye’nin kültür ve sanat alanında en ileri şehirlerinden biri kabul edilir ama sahip olduğu kitapevleri sayılı, bunların birçoğu da ticarethane mantığı ile yürütülen kitapevleridir. Geçmişte Kitapbank gibi efsaneleşmiş mekânların bulunduğu şehrin hali bugün geçmişi aratacak cinsten…
Mavera, Diriliş, Edebiyat ve daha nicesi bu sahafta
Birkaç ay önce Facebook’ta bir mesaj gördüm: “Mavera, Diriliş, Edebiyat dergilerinin eski sayıları elimizde mevcuttur.” İster istemez heyecanlandım elbette. Asıl heyecanı ise, bunların Eskişehir’de bir mekânda bulunduğunu öğrenince yaşadım: Eskişehir Sahafı.
Eskişehir Sahafı yeni bir mekân. Mekânın sahibi Ömer Sedat Bey, çok uzun yıllar önce Erzurum’da kitapçılıkla uğraşmış, memur emeklisi bir ağabeyimiz. Bir gazete çıkarma düşüncesi içindeyken, bu amaçla tuttuğu mekânı aynı zamanda sahaf olarak da kullanmaya karar vermiş. Ama ne sahaf…
Akabe Yayınları kitaplığı da burada
Bu sahafın rafları sanki 20-30 yıl öncesinden geliyor. Zaten raflarda bulduğumuz kitapların birçoğu da 80’li ve 90’lı yıllarda basılmış. Akabe Yayınları’nın bastığı birbirinden değerli kitaplar var bu raflarda. İnsan Yayınları ve Beyan Yayınları’nın ilk bastığı kitaplar, Mevdudi’nin, Ali Şeriati’nin, Seyyid Kutub’un ve daha birçoğunun eski tercümeleri de bu kitapların arasında bulunuyor.
Sahaf ağabey ile sohbete daldığımızda ise kendisinin kitapların dilinden anladığını fark ediyoruz. Bu kitapları ilk okuduğu zamanlardan bahsediyor. Kimi yazarlarla yakından veya uzaktan tanışıklıklarını anlatıyor. “Sahaf dediğimiz bu olmalı” diyoruz, ticarethane mantığının dışına çıkmalı sahaf dediğimiz!
Dergilere de bakmak gerek!
Bu sahafın kitaplar dışında görülmeye layık diğer kısmı elbette ki dergilerin bulunduğu kısım. Tüm sayıları olmamakla beraber; Mavera, Diriliş, Edebiyat, İktibas, Kitap dergisi gibi daha nice derginin bir zamanlar çıkmış sayılarını buluyoruz burada. Kimisinde 70’li yılların, kimisinde 80’li yılların tarihi var.
Soluk almak için güzel bir mekân
Sahaf, konumu itibariyle şehrin tam ortasında bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi binasının hemen arka sokağında bulunan bu mekân, şehrin gürültüsünden kaçmak için iyi bir sığınak. Raflara dalıp geçmişe gitmek, aradan bir kitap çekip incelemek ve bu esnada taze demlenmiş çayı yudumlamak için sık sık gidilmesi gereken bir mekân burası.
Henüz yeni açıldığı için tam anlamıyla faaliyet gösteremediğini öğreniyoruz buranın. Yakın zamanda film gösterimlerine, çeşitli küçük derslere, küçük söyleşilere de ev sahipliği yapacağını ise bir kenara not edip, beklemeye başlıyoruz. Gitmeyi düşünen arkadaşlar için mekânın adresi: Belediye Sokak. No: 13/3 (Büyükşehir Belediyesi arka sokağı), Eskişehir.
İsmail Kaplan haber verdi