Elazığ'da insan nerelerden kitap alır?

Anadolu'da bir çok şehir kitaptan kopmuş vaziyette. Zeynep Saylan Elazığ'da kitap almak isteyen nerelere gider, bildiriyor.

Elazığ'da insan nerelerden kitap alır?

Elazığ Furkan Kitap Kafe

Hayatın rehberi olarak gördüğüm kitapların Elazığ’daki adres rehberliğini yapmaya çalıştım sizin için. Kütüphaneler, kitapçılar ve sahafların kapısını bu kez kitap almak veya bakmak için değil Elazığ'da kitap almak, okumak istediğinizde nerelere gitmeniz gerekir, bunu daha dikkatli bir şekilde size aktarmak için çaldım.

Kitapların misafirhanelerinde neler var?

Kendi kitaplarımı almaya başladığım ilk vakitlerde kapısını çokça aşındırdığım Furkan Kitap Kafe’ye girdiğinizde rafların en üst köşesinde kocaman bir tabloda Üstad Sezai Karakoç, Ali Şeriati size bakarken içinizin ısındığını hissedersiniz. Ali Şeriati’nin tüm kitaplarını temin etmenin mümkün olduğu kitapçımızda; Üstad Said Nursi’nin Risaleleri, Muhammed Hamidullah, Rasim Özdenören, Feridüddün Attar’ın Evliya Tezkireleri, Cemil Meriç, İhsan Eliaçık'ın birkaç eseri, Atasoy Müftüoğlu, Hekimoğlu İsmail, İsmet Özel, Sibel Eraslan, Cemal Nur Sargut, Cihan Aktaş, bana tasavvufu sevdiren yaElazığ Şark Dağıtımzar Muhyiddin Şekur’un Su Üstüne Yazı Yazmak kitabı, gibi birçok kıymetli yazarların eserlerine ulaşmak ve mevcut olmayanları Ahmet ağabeye not aldırarak istetmek mümkün.

Şehir merkezinde mağazalar, alışveriş merkezleri arasında soluklandığımız bir diğer kitapevi de Şark Dağıtım. Kalın ciltli kitapların; İmamı Gazali, Abdulkadir Geylani, İmamı Buhari, İmamı Nevevi, Seyyid Kutub’un on altı ciltlik Fi zilal’i Kuran Tefsiri, İmamı Rabbani’nin Mektubat-ı Rabbani eseri, İbn’i Arabî’nin on dört ciltlik Fütuhat’ı Mekkiye eseri, Dergâh Yayınlarının Basımıyla İbn’i Haldun’un Mukaddimesi ve sûfi psikolojisinde beğeniyle okuduğum Dr. Robert Frager’ın kitaplarına rastlamak mümkün. Muhammed İkbal, Hasan El Benna kitaplarını bulmak biraz okuyucuyu zorlasa da bu kitaplar da karşınıza çıkmıyor değil.

Şiir kitaplarına daha az rastladığımızı fark edip üzülsek de Diyanet Kitapevinde Sezai Karakoç’un birkaç kitabı, Necip Fazıl kitapları, Ali Ural, Bahaddin Karakoç, Nazan Bekiroğlu, İskender Pala’nın eserleri, rahmetle andıklarımızın arasında olan Esad Coşan Hocanın, Mustafa Özdamar’ın Yaman Dede dâhil tüm kitapları ve usta hikâyeci Mustafa Kutlu kitapları, Sufi Yayınları arasından çıkan tasavvuf içerikli kıymetli çalışmalar okurlarını beklemekte…

Üniversitenin kütüphanesi zengin...

Kütüphaneler kitapların ülkesi gibi değil midir biraz da? Kimlik numaraları vardır her birinin, elden ele dolaşıp okuyanlarının bilgi ve hayal dünyasını genişletmek gibi mühim görevleri vardır… Fırat Üniversitesinde oldukça zengin bir kütüphane öğrencilerin tasarrufuna sunulmuş bir nimet adeta. Türk edebiyatının mihenk taşlarını oluşturan üstatlar, İslam tarihinin kıymetli mütefekkirlerinin eserleri raflarda sıra sıra olmuş okuma iştahını ziyadeleştiren bir görünüme sahip. Arapça ve Osmanlıca tefsir kitapları, İbni Rüşd’den, İbni Arabi’ye Tevrat’tan, İncil’e İngilizce Risalelere yeni basımına rastlayamadığımız İmam-ı Gazali’nin Esma’ül Hüsna Şerhine, Zübdetül Buhari’nin Nefahat’ül Üns Min Hazretül Kudüs kitabı, Ortadoğu ve kıymetli tarih eserlerinden Fatma Aliye’nin Enin kitabı Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli Divanları, Fatih’in Şiirlerine kadar ismini sayamadığım bir çok eski basım eserler okurların ve üniversite öğrencilerinin istifadesine sunulmuş geniş bir imkan…

Elazığ İl Halk Kütüphanesi şehir merkezine daha yakın olduğundan emanet kitaplara ulaşmak daha kolay çok zengin bir kütüphane sizi karşılamasa da seçkin eserlerin kitapların arasından size kendilerini göstermeleri daha dikkatli rafları karıştırmanıza sebep oluyor. Cahit Zarifoğlu kitabına ilk burada rastlamıştım, Fatma Barbarosoğlu, Tarık Tufan, Turgut Uyar, Mustafa Ulusoy, Yavuz Bahadıroğlu’nun mesela kitaplarını ödünç okumak mümkün…

Sahaflar çok değil Elazığ'da!

Atasoy Müftüoğlu Hocamın kitabına denk gelmedim değil, fakat ekseriyetle popüler kültürün kalemleri ve macera kitaplarının yoğun olduğu sahafları var Elazığ’ın. Zamanın erittiği ve evlerin raflarında bulunup bulunmamasının çok şey ifade etmediği günübirlik kitaplar.

Okur tercihinin karma olduğunu ifade eden kitapçı ağabeyler; yeni yazılmış kitaplara talep oldukça fazla, tanınmış isimler daha çok tercih edilirken Mesnevi, tasavvuf kitapları ve tefsir kitapları da aynı şekilde talep edilmekte. Yaz sezonuyla açılan kitap fuarları halkla kitapları buluşturmak adına oldukça etkili olsa da nitelikli okuyucuların tercihleri kitap piyasasını oldukça etkileyecek gibi Elazığda da…

 

Zeynep Saylan haber verdi

YORUM EKLE
YORUMLAR
cemil çirkin
cemil çirkin - 12 yıl Önce

elazığ'da en zengin kitabevi Batı'dır ancak ordan da zorda kalınmadıkça kitap alınmaz. Elazığ'da yaşıyorsan ya internetten alacan ya ankaraya-istanbula yolu düşen bi dostun eline liste sıkıştıracan

yavuz akengin
yavuz akengin - 12 yıl Önce

Diyanet kitabevi ile Furkan, Batı ve NT'den çok kitap almışlığım vardır. Gerçi yazıda NT ve Batı'dan bahsedilmemiş ama olsun. Herkesin kendini yakın hissettiği, varlığıyla tebessüm ettiği kitapçılar vardır. Burada Zeynep Saylan'a sen şunu niye yazdın bunu niye yazmadın deme hakkımız yok. Bir iki sahaf var onlarda da genelde sınavlara hazırlık kitapları var! Bir iki kez güzel şeylere denk geldim elbette... Üniversite kütüphanesi de zengin. Orada iyi kitaplar var...

ADS_ZS
ADS_ZS - 12 yıl Önce

Eline, kalemine, yüreğine sağlık....