"Genç Dergi" mi "Genç Dergisi" mi?

Son yıllarda ödev yapmak için internet kullanan ilkokul öğrencilerinden tutun, iş aramak için sürekli internetin sarı sayfalarında gezinen gençlere kadar çoğu insanın günlük hayatına çivilediği ve bir türlü  kurtulamadığı bir bela haline geldi ‘internet’. Bulmak istedikleriyle fazlasıyla karşılaşan gençler, nefislerine yenik düşerek yeni bir hayata başlıyorlar. Sadece bilgisayarla yetinmeyip, telefonlarına ‘facebook’, ‘twitter’, ‘messenger’ gibi bilumum programları yükleyen gençlerin her an kullanabilecekleri bir âb-ı hayat(!) olan internet, bir yandan da onları kültürel züppeliğe yönlendiriyor.

Sanal dünyada cihat etmek varken…

Genç Haziran sayısı
(+)

Gençlerin internette neyi, ne zaman yapmaları, tanıştığı kişilerle nasıl konuşması  gerektiğini bilmedikleri, önüne gelen siteye üye oldukları ve özel hayatlarını profillerine taşıdıkları herkes tarafından malum. Çoğu gencin internetten beklentisi ise; para, şan, şöhret, kariyer, 2-3 günlük heves uğruna kurulan ilişkiler… Buna şöyle de diyebiliriz; içinde bulunduğumuz postmodern çağ bize bunları emrediyor. Büyük kütüphanemiz ‘google’ başta olmak üzere, sözlükler, forumlar, İslamî siteler, haber siteleri… İstediğimiz, arayıp da bulamadığımız her şey var internette. Neden sabahlara kadar ders çalışıp kitap okuyalım? Neden bilgisayar başından kalkıp, dua edelim veya dünyanın öbür ucunda zulüm gören kardeşlerimiz için mitinglere gidelim ki, sanal dünyada cihat etmek varken?!

Kılavuzu ‘google’ olanın…

‘Facebook’ profillerine gittiği Serdar Ortaç konserinin fotoğraflarını yükleyen, dinî inancına tuttuğu takımı yazan, karşı cinsle kurduğu ilişkinin temelini ‘msn’ pencerelerinde atan insandan, insanlığa yararlı bir kişilik olması beklenilemez.

Genç dergisinin bu ayki yani Haziran 2010 sayısının dosya konusu “Kılavuzu Google Olanın Burnu Facebook’tan Çıkmazmış”. Ali Düz ve Murat Sözer dergi okurlarına sundukları dosyaya “Gençler nerede, ne yapıyorlar sorusuna ‘net’ bir cevabımız var” diye başlamışlar. Genç dergisinin bu sayısını okuyan vicdanlı internet kullanıcılarının sanal âlemlerinde işledikleri amellerde daha dikkatli davranmalarını umuyoruz.

15940

Derginin teklifleri ve çelişkileri

Edepli internet’ diye bir şey, istemeyen için, olur mu bilmeyiz ama 25 güzel teklifte bulunmuş Genç dergisi.

Dili katletme’ demiş ama derginin ismini Genç dergisi değil de Genç dergi olarak kullanan arkadaşlar işe önce derginin isminden başlasa keşke!

Bir teklife katıldık:

-Bakışın ibretlik olsun istiyorsan, bakma kötü şeylere.

Bir teklife ise tam katılamadık. Fazla dil muhafazakârı bulduk, o teklifi şöyle tashih ettik. (Genç'in teklifinin orijinal şeklini dergiden okuyabilirsiniz):

-İnternette konuşurken dili katletme. Diline sahip çık. Dili tam ve doğru kullanmak için gayret et, arkadaşlarını da uyar.

 

Feyza Öztürk ve Asım Gültekin bildirdi