Uluslar arası İstanbulensis Şiir Festivali’nin ikincisi 6-9 Mart 2013 günleri icra edilecek. Sultanbeyli Belediyesi’nin İstanbul’a kazandırdığı bu eşsiz festival birbirinden ilginç şiir oturumlarına sahne olacak. Şehrin farklı mekânlarında sahne alacak olan şairler acaba hangi şiirleri paylaşacak şiirseverlerle? İşte o şiirlerin bulunduğu kitap yayınlandı. Festivale katılacak olan herkese hediye edilecek olan kitabın içeriğini merak ediyor musunuz?
Festival kitabını okudum!
Şiir festivali düzenlemek bir kültür hizmeti, evet. Ama bitmiyor. Festivalde okunan şiirleri bir kitapta derleyip toparlamazsan, kalıcılığı sağlayamazsın. Bunun bilincinde olan İstanbulensis Şiir Festivali’nin düzenleme heyeti, gereğini yapıyor ve İstanbulensis Şiir Festivali kitabını yayınlıyor. Hatırlatmakta fayda var, I. İstanbulensis Şiir Festivali’nin şiir kitabını da ilk önce biz okumuş ve dunyabizim.com okurlarının dikkatine sunmuştuk.
Basından takip ettiğim kadarıyla ilkine göre İstanbulensis Şiir Festivali’nin ikincisine yeni oturumlar eklenmiş. Çocuk şiirleri oturumu, genç şairlere yönelik oturum gibi. Ayrıca geçen yıl 36 olan şair sayısı bu yıl 56’ya çıkmış. Demek ki gelişerek devam ediyor bu festival. Zira, aynı gelişmeyi festival kitabında da görüyoruz. Sözgelimi şairlerin hayatı ve şiirleri İngilizce’ye tercüme edilmiş. Gelecek yıl bu dillerin arasına Arapça da katılacakmış… Hayra alamet bunlar… Peki, festivale çeşitli düzeylerde katılacak şiirseverlere hediye edilecek olan bu kitapta neler var?
Şiir nereye giderse gitsin bu şehir ardından gidecektir
Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in “Sunuş”uyla açılıyor kitap. Başkan Keskin, onca naifliğiyle birlikte, şiire yüz vermeyen beldelerin ders alacağı bir cümleyle bitiriyor “Sunuş”unu: “Şiir, yeni ikametgahına taşınmıştır. Dünyanın en nadide çiçeğini -İstanbulensisi- dünyanın en görkemli festivali olmaya aday şiir festivalimizle buluşturuyoruz. Şiir nereye giderse gitsin bu şehir ardından gidecektir.”
Festival Düzenleme Kurulu başkanı şair Özcan Ünlü ise “Önsöz”de hitap ediyor bizlere. Şiirimizin ‘yedi güzel adam’ından birisi olan rahmetli Mehmet Akif İnan’dan da el alarak, özetle şunları söylüyor şair Ünlü: Şiir hakikatin sesidir. Diğer bütün bilim dallarından daha güçlü referansı olmuştur hakikatin. Dolayısıyla şiir edebin muallimi, hayanın çocuğu, hassasiyetin anası, gönlün yoldaşı, yüreğin tercümanı, kalbin sesidir. Aklınsa sadık yoldaşı ve rehberi… Öyleyse, şiiri hayata dâhil etmeli, kelimelerin sihirli dünyasından hisse kapmalı, şaire dokunmalı ve İstanbulensis’i koklamalıdır.
II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali kitabının ana bölümünü doğal olarak festivale davet edilen şairlerin hayat hikâyeleri ve şiirleri oluşturuyor. Festival kitabında gözümüze çarpan ilk husus, şairler arasında çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere, şu ülkelerden isimler var: Mısır, Filistin, Uruguay, Kazakistan, İran, Fransa, Bosna Hersek, Makedonya, Azerbaycan, Küba, Polonya, İspanya, Romanya, İtalya, Güney Afrika, Tataristan…
Burada geçen yıl bu festivale şair gönderen diğer ülkeleri de anarak, İstanbulensis Şiir Festivali düzenleyerek Sultanbeyli Belediyesi’nin şiire yaptığı yatırımın boyutlarını yorumlarınıza bırakmak istiyorum: Irak, Karadağ/Sancak, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gagavuzya/Moldova, Kosova, Ukrayna, Arnavutluk, Gana…
Dünyadan 52 şairin şiirleri bu kitapta
Festival kitapçığında, festivale katılacak olan dünyanın ve ülkemizin 52 saygın söz ustasının şiirleri yer alıyor. İspanya’dan Jorge Padron Justo, Makedonya’dan Mateja Matevski, Tataristan’dan Ewa Sonnenberg, İtalya’dan Anna Santaliquido, Filistin’den Fatena Al-Ghorra, Kazakistan’dan Tanagöz İlyasova, Mısır’dan Salahuddin Abdullah Abdulhalim, Uruguay’dan Alfredo Fressia, Küba’dan Rodriguez Nunez Victor, Romanya’dan Fatma Sadak, Güney Afrika’dan Mongane Wally Sarote gibi ünlü şairlerin katılacağı festivalde, Türkiye’den ise şu şairler şiirlerini izleyenlere sunacak: Gökhan Akçiçek, Hüseyin Akın, Mehmet Aycı, Hasip Bingöl, Metin Celal, Süleyman Çelik, İhsan Deniz, Nurettin Durman, Yusuf Dursun, Mustafa Baki Efe, İbrahim Eryiğit, Mehmet Şah Erincik, Alper Gencer, Ferman Karaçam, Hüseyin Kaya, İsmail Kılıçarslan, Osman Konuk, Şakir Kurtulmuş, Yaşar Bedri Özdemir, Gonca Özmen, Ayşe Sevim, Bilal Tırnakçı, Hayriye Ünal, Bestami Yazgan, Mevlana İdris Zengin, Hatice Akkanat, Ziya Paşa Akyürek, Mehmet Baş, Mahmut Feyzi, Ulaş Konuk, Resul Tamgüç, Taner Taştekin, Habil Tecimen, Yeprem Türk ve Ayşegül Ünal.
Şimdi sorarım size, dünyanın farklı dillerinden şiirlerin terennüm edileceği bu festivale katılmak için insan heyecan duymaz mı? Şiirin heyecanını duyuyorsan, ey şiirsever dünyalı, Sultanbeyli’de şiir seni bekliyor; dünyanın şiiri!
Cevat Akkanat yazdı