Müzeler Haftası kapsamında sizler için Fatih’te bulunan bazı müzeleri derledik. Müzelerin tarihinden neler sergilendiğine kısa bir tanıtımın ardından ziyaret gün ve saatleriyle giriş ücretlerini de belirttik. Bu ücretler yetişkin ücretleri olup; bazı müzelerde çocuklara, engellilere, yaşlılara, gazilere ve şehit yakınlarına, çeşitli kamu görevlilerine indirimli fiyatlar da uygulanabilmekte ve ya da ücretsiz gezme imkanı sunulmaktadır. Müzekart'ların ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın müze ve örenyerine ücretsiz ziyaret imkanı sağlayan, alındığı tarihten itibaren 1 yıl geçerli olduğunu hatırlatalım.

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi

İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk-İslâm eserlerini topluca kapsayan ilk müzedir. Sultanahmet Meydanı’nın batısında yer alan ve sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan bina XVI. yüzyıla tarihleniyor.

Müzede, İslâm dünyasının farklı köşelerinden gelmiş nadir sanat eserleri olan el yazmaları, cam eşyalar, taş ve pişmiş toprak eserler, metal ve seramik objeler sergileniyor. Ayrıca dünyanın en zengin XIII-XX. yüzyıl el işi Türk halıları koleksiyonu burada yer alıyor. XIII. yüzyıl Selçuklu halıları da koleksiyonun değerli parçaları arasında. Müzenin bir bölümü de Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmış durumda.

Türk ve İslâmî Eserleri Müzesi’nin adres ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir.

Haftanın her günü 09:00- 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bilet Ücreti 25 TL.

Binbirdirek Mh. Atmeydanı Sk. No: 12 - Sultanahmet/İstanbul

Türkiye İş Bankası Müzesi

Kuruluşundan itibaren İstanbul Postanesi, Paket Postahanesi, Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası, İş Bankası İstanbul Şubesi ve sonra Yenicami Şubesi adıyla hizmet veren müze binası,  Kasım 2007’de Türkiye İş Bankası Müzesi olarak ziyaretçilere kapılarını açtı. Türkiye’nin ekonomik geçmişine tanıklık eden nesnelerin yer aldığı müzede farklı dönemlere ait daktilolar, muhasebe ve hesap makineleri, kumbaralar, damga ve mühürler, bekçilere ait alet-edevat, promosyon malzemeleri, çeşitli iletişim araçları, büyük servis kasaları gibi nesneler sergileniyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi adres ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Pazartesi günleri hariç her gün 10.00 –18.00’de açık olan müzeye girişler ücretsiz.

Hobyar Mah. Bankacılar Caddesi. No:2 Bahçekapı Eminönü

Vakıflar Halı Müzesi

Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi halıların korunması ve tanıtılması amacıyla, 13 Nisan 1979’da Sultanahmet Camii Hünkâr Kasrı'nda Halı Müzesi'ni ziyarete açtı. Sonrasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün müzelerini yeniden yapılandırma projesi kapsamında; Ayasofya İmareti’nin Halı Müzesi’ne dönüştürülmesine karar verildi. Bu süreçte; imaretin 2006-2007 yıllarında kapsamlı bir restorasyonu, 2010 yılında ise “Müze Teşhir Tanzim Uygulaması” yaptırılarak, 2013 yılında Vakıflar Halı Müzesi olarak yeniden ziyarete açıldı.

14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kendi yörelerine özgü desenler ile Anadolu’nun çeşitli dokuma merkezlerinde dokunan halı ve halı seccadeler, İran ve Kafkas halıları müze koleksiyonunda yer alan eserlerdir. Koleksiyonun en nadide eserlerinden seçilen halı ve seccade örnekleri, kronolojik sırayla ve yöresel desen gruplarına göre, müzenin her üç galerisinde sergilenmektedir.

Vakıflar Halı Müzesi adres ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık olan müzenin normalde giriş ücreti 10 TL olmasına rağmen, içinde bulunduğumuz Vakıflar Haftası sebebiyle bu hafta ziyaretler ücretsiz.

Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Caddesi Soğukçeşme sok. Fatih / İstanbul

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir.

Arkeoloji Müzesi

1887–1888 yıllarında, dönemin en önemli keşfi olarak kabul edilen Sidon (Sayda, Lübnan) Kral Nekropolü Kazıları'ndan İstanbul'a getirilen İskender Lahdi ve Tabnit Lahdi gibi önemli eserlerin sergilenebileceği bir müze binasına ihtiyaç duyulmuştur. Bunun üzerine arkeolog, ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey önderliğinde ve Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) adıyla kurulan Arkeoloji Müzesi 13 Haziran 1891 tarihinde ziyarete açılmıştır. Dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen yapıya daha sonra 1903 ve 1907 yıllarında sol ve sağ kanadın eklenmesi ile bugünkü Ana Müze Binası oluşmuştur.

Eski Şark Eserleri Müzesi

1883 yılında Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi (Güzel Sanatlar Akademisi) olarak yine Osman Hamdi Bey tarafından dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury'ye yaptırılmış ve uzun süre okul olarak kullanılmıştır. 1917–1919 yılları arasında, dönemin arkeoloji müzesi müdürü Halil Edhem Bey tarafından Yakın Doğu ülkeleri eserlerinin sergilenmesi amacı ile müze haline getirilmiştir.

Çinili Köşk Müzesi

Çinili Köşk, Selçuklu etkisinde yapılmış Osmanlı sivil mimarisinin İstanbul'da bulunan tek örneğidir. Fatih Sultan Mehmed dönemini (1451–1481) anlatan kaynaklarda, 1472 yılında, Sarayburnu'ndaki korulukta ve Topkapı Sarayı'nı saran surların içinde yaptırıldığı anlatılmaktadır.

Klasik Eserler Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi, Çiviyazılı Belgeler Arşivi, Sikke Bölümleri ve Kütüphane’de 2013 yılı itibarı ile kayıtlı 726542 eser yer almaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri adres ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık olan müzeleri giriş ücreti 20 TL. Müzekart ise geçerli.
Müzeler, Gülhane Parkı girişinin sağından Topkapı Sarayı Müzesi’ne çıkan Osman Hamdi Bey Yokuşu üzerindedir.

Ayasofya

En çok ziyaret edilen cami-müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir. 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, 27 Aralık 537’de ibadete açılmıştır. 916 yıl kilise olan yapı, 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. 1935 yılından itibaren Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır.

Ayasofya adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

09.00 - 19.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 40 TL.

Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Fatih/İstanbul

Ara İrini Müzesi 

532 yılında geçirdiği yangın sonrasında Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından 548 yılında yeniden yaptırılmıştır. Üç nefli bazilikal planlı yapı, ana mekân (naos), narteks (giriş) ve atrium (avlu) olarak üç bölümden oluşur.

VI. yüzyılda İmparator Justinianus zamanında inşa edilen Aya İrini, tipik Bizans mimarisinin esintilerini taşır.1453 yılında istanbul'un fethinden sonra kilise, camiye çevrilmediği için yapıda önemli bir değişiklik yapılmadı. Uzun süre ganimet ve silah deposu olarak kullanıldı. 1908 tarihinden itibaren Aya İrini askeri müze olarak kullanıldı.

Ara İrini Müzesi adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Salı günü hariç haftanın her günü 9.00- 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen müczenin giriş ücreti 20 TL.

Sultanahmet, Fatih / İstanbul

Kariye Müzesi

İstanbul'da Edirnekapı semtinde bulunan Kariye Müzesi, Khora Manastırı’na ait bir kilise olarak inşa edildi. Manastırın VIII. yüzyılda var olduğu kesin olarak bilinmekle birlikte manastırın IV .yüzyılda yapıldığı ileri sürülüyor.(1282- 1328) döneminde devrin ileri gelenlerinden, edebiyatçı, şair, ve Hazine Nazırı Theodoros Metokhites 1313'e doğru bu manastır ve kiliseyi onarttı ve binanın kuzeyine bir ek, batısına bir exonarteks ve güneyine bir şapel (parekklesion) ekletti. İstanbul'un fethinden sonra bir süre daha kilise olarak kullanılan bina, 1511 yılında Sadrazam Hadım Atik Ali Paşa tarafından mozaik resimleri bir sıva ile örtülüp bir de minare eklenerek camiye çevrildi.

Kariye Müzesi adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Her gün 09:00- 19:00 saatleri arasında ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 30 TL.

Kariye Mah. Kariye Camii Sk. No:18 Edirnekapı - Fatih / İstanbul

Yerebatan Sarnıcı

Yaklaşık 540 yılında Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından yaptırıldı. Kayalık bir arazinin oyulması ile yeraltında elde edilen alan, 300’den fazla sütun ile desteklenen sarnıç, yıllarca İstanbul’a su temin eden en önemli su haznesi oldu. Son olarak 1985-1988 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından temizlenerek tamir edilen sarnıç, günümüzde büyüleyici ve egzotik ortamıyla ziyarete açık mekânlar arasında yer alıyor.

Yerebatan Sarnıcı Müzesi adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Her gün 09.00-17:30 saatleri arasında ziyarete açık olan müzenin giriş fiyatı 10 TL.

Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410

Basın Müzesi

Basın Müzesi, 1871 yılında açılan Darülfünun’un ilk binası olarak biliniyor. Restore edilen bina 1988 yılında ise Basın Müzesi’ne dönüştürüldü.  Müzede Türk matbaacılığının kurucusu İbrahim Müteferrika’dan günümüze kadar Türk basınına ilişkin bilgi ve malzemeler sergileniyor.

Basın Müzesi adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Divanyolu Cad. No:84 Çemberlitaş Fatih İstanbul

Cumartesi - Pazar günleri haricinde her gün 10.00-17.00 saatleri arasında açık olan müzeye girişler ücretsiz.

Tekfur Sarayı 

Edinekapı ile Eğrikapı arasında, surların yanında hizmet veren Tekfur Sarayı Müzesi, Bizans’tan günümüze ulaşabilen yegâne saray olması ile bilinir. Tekfur Sarayı, Bizans’ın sivil mimari tarzını yansıtması nedeniyle, sadece İstanbul için değil, dünya sanat tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahip bulunuyor. Saray’ın kaç yılında ve kim tarafından yaptırıldığı henüz tam olarak bilinmemekte. Günümüzde Tekfur Sarayı üç katlı ve çatısız bir halde bulunuyor.

Tekfur Sarayı Müzesi adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Ayasofya Müzesi Müdürlüğü’nün izni ile gezilebilir. Şişhane Caddesi Edirnekapı, Fatih İstanbul

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içerisinde Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer almaktadır. Has Ahır (İstabl-ı amire); Osmanlı Dönemi’nde, padişahın ve yakın hizmetinde bulunan kimselerin atlarının bulunduğu ahırlara denir.

İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan ve 24 Mayıs 2008 yılında açılan müze, 3500 m²’yi kapsayan sergi alanı ve toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye’de ilk, Frankfurt’tan sonra dünyada ikinci örnek teşkil eden müze olması açısından önem arz etmektedir.

Sergi salonlarının tamamında, İslam bilim adamlarının ortaya koydukları eserlerin model ve maketleri sergilenmektedir.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Her gün 9.00-19.00 saatleri arasında açık olan müzenin giriş ücreti 10 TL.

Topkapı Sarayı Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun başkent İstanbul’da yönetim sarayı ve hanedanlık ikametgâhı olarak kullanılan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden kısa bir süre sonra 1473 yılında tamamlanmıştır.

Osmanlı Devleti'nin idari yapısını anlamak, saray yaşamını gözlemlemek ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sahip olduğu zenginliklere tanık olmak için mutlaka görülmesi gereken müzede Osmanlı devletinin idari binaları ve padişahın ailesinin yaşadığı Harem dışında Hazine, Kutsal Emanetler, Silah Koleksiyonu, Padişah Portreleri, Mutfaklar ve Porselen seksiyonları ziyaret edilebilir.

Topkapı Sarayı adresi ve ziyaret bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir:

Salı günleri hariç, saat 9:00 – 19.000 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzenin giriş ücreti 40 TL.

Sultanahmet, Fatih / İstanbul.