Evliya Çelebi'nin harikulade eseri Seyahatname'nin ilk cildi Bulgaristan'da 41 yıl aradan sonra yeniden yayımlandı. Bulgarcaya ilk kez 1973’te çevrilen eser Doğu-Batı Yayınevi tarafından hazırlanan yeni tercümesiyle Bulgar okurlarla buluştu. Kitabın tanıtım toplantısı, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği'nde gerçekleşti.

Tanıtım toplantısına Bulgaristan Eğitim Bakanı Todor Tanev ve Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin yanısıra çok sayıda yetkili katıldı. Süleyman Çelebi'nin Seyahatname'si Bulgar tarihçiler açısından büyük önem arz ediyor.

Bulgar Bilimler Akademisi'nden tarihçi Doç. Dr. Orlin Sıbev, Seyahatname hakkında şu şekilde konuştu: “Kitap Bulgaristan'da ilk kez 1973’te basıldı. Fakat bugün, günümüz okurunun eline yeniden ulaşması çok önemli. Bu eser 17. asırda Bulgaristan’ın geniş bir coğrafyasını, Osmanlı seyyahının gözüyle tanıtıyor. Evliya Çelebi gezdiği toprağın coğrafyasını, kültürünü, nüfusunu, yaşantısını yansıtıyor yazdıklarında. Tüm çağdaş tarih araştırmalarında halen biz bu kitabı da kaynak alıyoruz.”

Evliya Çelebi'nin eseri, Osmanlı'nın Balkan coğrafyasındaki yönetim biçimini anlatan ve bu yönüyle tarihçilere yol gösteren bir kılavuz niteliğinde. Araştırmacı ve tarihçi yazar Doç. Dr. İbrahim Yalımov da Seyahatname ile alakalı şunları söyledi: “Osmanlı eyaletlerinin tüm bölgelerini dolaşmış. Bu arada Silistre, Şumen, Sofya gibi Bulgar şehirlerini de dolaşmış. Bu şehirlerde yaşayan Bulgarların, Türklerin ve azınlıkların durumunu kaleme almış. Nüfus sayısı, geçim kaynakları, zanaatları ve geleneklerini çok somut olarak Seyahatnamesi'nde dile getirmiş. O bakımdan onun eseri Bulgar tarihçileri, etnografları bakımından önemli bir kaynak teşkil etmektedir.”

 



Sevda Dükkancı haber verdi