O,“en güzel şiirler kötülükten çıkar” diyecek kadar karaşın olmayı bile isteye tercih etmiş bir şair. “Örgütlenmiş sorumsuzluk”un karşısına “haklılığın inadı”nı koyarak en sıkı cephelerle direnmiş adam. Yamuk ve yampiri dünyanın besleyip büyüttüğü “kötülük toplumu”nun tüm kötücüllüğüne rağmen en kara, en sivil şiirleri topluma bırakmış ve her fırsatta Sezai Karakoç’a övgüler yağdırmaktan yüksünmemiş bir isim o. Kimden mi bahsediyorum! Şiirimizin karaşını, kostak delikanlısı, marjinal sivili Ece Ayhan’dan.
![]() |
Ece Ayhan |
Ece Ayhan’ın düz yazılarının da şiiri gibi marjinal bir dil örgüsüne sahip olduğu herkes tarafınca bilinir. Ondaki dilsel yoğunluk; çoğu zaman sert ve alaycı, kışkırtıcı olduğu kadar da çekici bir üslupla mayalanmıştır. Neresinden bakılırsa bakılsın hep şaşırtan, hep terse yatıran, ayıktıran, ayıktırdığı kadar da kafa karıştıran bir tarafı vardır Ece Ayhan’ın. Tüm bunlar dolayısıyla hakkında çok şeyler yazılıp çizilecek bir çehreye sahiptir. Oysa biz bunları bir kenara bırakıp Ece Ayhan’ın ilginç mi ilginç bir buluşuna değinmek istiyoruz.
Bandoda kimler var?
En uç söylemlerin sahibi olmasıyla tanıdığımız Ece Ayhan kendi döneminin şair, yazar ve sanatçılarından oluşan bir bando kurmuş ve zaman zaman da bu bandonun içeriğinde değişiklikler yapmıştır. Bu bando, mantık olarak değişebilirlik kuralına dayanıyor. Sabit bir kadrosu olmadığı gibi sabit enstrümanı da yok. Yerine, zamanına hatta hava koşullarına bağlı olarak bile değişebilecek bir yapısı var. Bu vasıfları nedeniyle Ece Ayhan, değişiklikleri kimi zaman isimlerin kimi zaman da enstrümanların üzerinden yapmış. Ece Ayhan’ın kendi deyimiyle, “çatma bandolara Ege’de bu ad takılırmış. Kadrosu falan olmayan ama bayrak kırmızısı sökük üniformalar, çatlak sesler çıkaran kimi çalgıların olduğu bir bando bu. Ancak törenlerde alelacele bir araya gelinirmiş”. Aşağıda Ece Ayhan’ın tasarladığı bir Dinar Bandosu var. En aşağıda da güncel olanı gözeterek yeniden kurguladığımız, bize ait bir Dinar Bandosu bulunuyor. Bakalım o günden bu güne bandoda nasıl bir farklılık oluşmuş!
Ece Ayhan’ın Tasarladığı Dinar Bandosu
Mehmet Fuat / Maestro
Ece Ayhan / İngiliz Kornosu (Ya Da İngiliz Tuzu)
Cemal Süreya / Trampet
Yahya Kemal / Kuyruklu Piyano
Nilgün Marmara / Tambur Majör
Füruzan / Kastanyet
Bülent Ecevit / Kontrbas
Lale Müldür / Harp
Enis Batur / Trompet
Cezmi Ersöz / Laterna
Küçük İskender / Pikkolo (Küçük Flüt)
İsmet Özel / Ney
Sezai Karakoç / Kös
Haydar Ergülen / Viyolonsel
Gülseli İnal / İkinci Keman
Cihat Burak / Tuba
Komet / Zil
Orhan Aklaya / Yan Flüt
Sunay Akın / Mandolin
Nahit Hanım / Lir
Turgay Özen / Okarina
Mustafa Irgat / Tomtomlar
Serçe Abdi / Bateri
Kız İsmet / Saksofon
Memo / Kaval
Orhan Kahyaoğlu / Oyuncak Keman
Cenk Kolyuncu / Buzuki
Güncelleşmiş Haliyle Bizim Dinar Bandosu
Sezai Karakoç / Maestro ( bandonun ustası anlamında)
İsmet Özel / Kös
Mustafa Kutlu / Mandolin
Nuri Pakdil / Obua
Süleyman Çobanoğlu / Viyolonsel
Osman Özbahçe / Trampet
İsmail Kara / Ney
İbrahim Tenekeci / İkinci Keman
Ah Muhsin Ünlü / Santur
Hüseyin Rahmi Göktaş / Lir
Enis Akın / Yan Flüt
Hakan Şarkdemir / Harp
Gökhan Özcan / Perdesiz Gitar
Bülent Keçeli / Laterna
Murat Üstübal / Bateri
Teoman Duralı / Kontrbas
Cahit Koytak / Akordeon
Furkan Çalışkan / Zil
Hakan Albayrak / Cümbüş
Serkan Işın / Buzuki
Hayriye Ünal / Kaval
Mustafa Akar / Kastanyet
Murat Menteş / Okarina
İsmail Kılıçarslan / Kuyruklu Piyano
Zeynep Arkan / Tambur Majör
Mustafa Celep / Trombon
Vural Kaya / Trompet
Enes Özel / Tuba
Esra Elönü / Mızıka
Yavuz Altınışık tasarladı.
Ne alaka, anlayamadım. Ne seçilen isimlerin birbiriyle bir alakası var, ne de onlara verilen enstrümanların. Enes Özel ne yana düşer Cahit Koytak ne yana? Bülent Keçeli, Murat Üstübal, Serkan Işın, Esra Elönü vd. Bu isimlerin edebiyata katkıları mı olmuştur da, bu bandoda görev almışlardır? Osman Konuk neresindedir mesela bu bandonun? Ya da Hüseyin Akın, ya da Necat Çavuş, ya da Hüseyin Atlansoy, ya da Cevdet Karal, ya da Ömer Erdem, ya da...