TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.veTürkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Beylikdüzü’nde 31 Ekim-8 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı 8 Kasım 2009 Pazar akşamı 329 bin okurun ziyaretiyle sona erdi.
550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı’nda yurt dışından 28 ülke ve 62 katılımcı yer alırken 51 yabancı yazar konuk oldu. Dokuz gün süresince 297 kültür etkinliği gerçekleştirilen fuar imza günleri ve etkinliklerde yüzlerce yazarı okurlarıyla bir araya getirdi. Fuarda en çok Ergenekon ve açılım kitapları ilgi gördü.
Maskeliler
Domuz gribi salgınının ziyaretçi sayısında belirgin bir azalmaya sebep olduğu söylentileri arasında fuara katılan bazı ziyaretçilerin maskelerini de yanlarında getirmesi, İstanbul Kitap Fuarı tarihinin en ilginç sahneleri olarak kayıtlara geçti.
Bu nasıl imza günü
Fuara temkinli gelen ziyaretçilerin yanında bir yazar vardır ki, domuz gribine karşı aldığı önlemle bütün dikkatleri üzerine çekti. Bu yazar Turgut Özakman’dı. Önce Şu Çılgın Türkler, ardından da Diriliş kitaplarıyla özellikle ulusalcıları peşinden sürükleyen Özakman domuz gribi önlemi olarak kendisini bir kabin içinde koruma altına alarak, kitaplarını ağzında maske, kabin içinde imzaladı.
Bu ilginç görüntü kulislerde, “Çılgın Türklerin yazarı kendini Çılgın Türklerden mi koruyor?” dedikoduları yapılmasına sebep oldu. En güzel yorumu ise bir okuru yaptı: “Türk’e bir şey olmaz deyip okurlarıyla kucaklaşıp öpüşse, hastalığa yakalanıp hayatını kaybetse kesin kahraman ilan edilirdi”.
Tartışmalar
Turgut Özakman’ın bu görüntülerine Ahmet Kekeç bir yazıyla tepki gösterdi. Kekeç yazısında :
“Dün bir internet sitesinde fotoğraflarını gördüm. Gerçek mi diye baktım...
İnanamadım, bir daha baktım...
İnanamadım, bir daha...
Evet, dibine kadar gerçek... Telefon kulübesini andıran cam fanusun içindeki kişi, yazar Turgut Özakman... Yüzünde, sadece gözlerini açıkta bırakan beyaz bir maske var... Ellerde sterilize eldivenler...
Fanusun üzerindeki tabelada “Turgut Özakman” yazıyor.” dedi.
Özakman’ın bu görüntüleri sosyal paylaşım siteleri ve sözlüklerde de tartışmalara sebep oldu. Turgut Özakman’ın hasta olduğunu dile getirerek bu görüntülere hak verenler oldu. Karşıt görüştekiler ise “madem hasta neden evinden çıkıyor, hepiniz müşterisiniz” diyerek tepki gösterdiler.
Selman Maltaş gördü
selmanmaltas at gmail.com
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=19457&y=GokhanOzcan