Abdülhamit tahttan indirileli 100 yıl oldu. Akıl durgunluğunun üzerinden koca bir asır geçmiş. Ama akıl durgunluğunun geçtiğine dair bir emare yok. 19. Yüzyıl sona ererken ve her şey yerçekimine kapılmış yüzüstü giderken 2. Abdülhamit gibi gidişata ayak direyen, bir şeyler değişsin diye çırpınan insanlar da vardı. Belki de onun için Osmanlı Devleti çökmekte iken büyük işlere imza atmaktaydı: Hukuk sistemini düzeltiyordu. Arşivleri günü gününe tutuyor, kendi tarihini kendi elleriyle yazıyordu başkası yazmasın diye. İstanbul’dan Hicaz’a demiryolu döşüyordu. (Bulunduğum şehrin eğitim tarihini araştırmaya çalıştığımda son arşiv kayıtlarının Osmanlı'ya ait olması ve Osmanlı aydınları tarafından son güne kadar kayıt tutulması ne kadar enteresan değil mi? 1930’dan 1970’lere kadar ise bir iki isim, iki sayfa dergi yaprağı...)
Osmanlı’nın son yüzyılına yaptığı işlerle imzasını atmış bir isim: Ahmet Cevdet Paşa. Hukukçuluğu, tarihçiliği ve devlet adamlığıyla kendine has bir yol çizmişti. Hem düşünce planında hem hareket anlamında elinden geleni yapmıştı.
Bu hafta sonu Osmanlının son dönem ilim ve devlet adamlarından Ahmet Cevdet Paşa İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından hazırlanan programla anılacak. Programda Ahmet Cevdet Paşa’nın hayatı, eserleri ve fikirleri konusunda uzman hocalar tarafından anlatılacak.
Anma toplantısında, İslami geleneğin verdiği imkânlarla bir düşünce sistemi kurarak, “Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye” hukuk düzenlemelerini kaleme alan Ahmet Cevdet Paşa’nın düşünceleri ışığında, sunumlar ve değerlendirmeler gerçekleştirilecek.
Bağlarbaşı Kültür Merkezinde 26 Aralık Cumartesi günü iki panelden oluşacak programda yer alan isimler ve tebliğleri şu şekilde:
Saat 15’teki I. Oturum: Hukukçu Ve Mecelle Yazarı
Prof. Dr. M. Akif Aydın, Ahmet Cevdet Paşa'nın Hukukçuluğu
Prof. Dr. Osman Öztürk, Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle
Yrd. Doç. Dr. Sami Erdem, Modernleştirici Bir Metin Olarak Mecelle
Saat 17’deki II: Oturum: Tarihçi Ve Siyaset Adamı
Prof. Dr. Ayhan Bıçak, Cevdet Paşanın Tarih Bilinci
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Ahmet Cevdet Paşa Dönemi İlim Zihniyeti
Prof. Dr. Bedri Gencer, Edmund Burke ile Ahmed Cevdet’in Tarih Felsefelerinin Mukayesesi
Faruk Pekuz programı şiddetle tavsiye etti.
Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2009, 09:58
programa maalesef katılım çok düşüktü...